שתף קטע נבחר

"להציל את ביה"ח 'מריאנשטיפט' בירושלים"

רופאים בכירים והמועצה לשימור אתרים עתרו לבית המשפט בבקשה לשמר את בית החולים שהוקם ב-1872 ברחוב הנביאים ולהפכו למוזיאון לתולדות הרפואה בירושלים

בית המשפט המחוזי בירושלים אמור לדון ביום חמישי הקרוב בעתירה מנהלית בנושא המבנה ההיסטורי של בית החולים לילדים "מריאנשטיפט" ברחוב הנביאים בירושלים.

 

את העתירה, שהוגשה באמצעות עוה"ד נעמי וייל וענת זינגר, נגד הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה והעומד בראשה, שר הפנים, הוועדה המקומית וחברת ארלדן השקעות - הגישו קבוצה של רופאים בכירים והמועצה לשימור אתרים.

 

בעתירה מתבקש בית המשפט לקבוע כי יש לייעד את המבנה לבניין ציבורי, שיוקדש לתיעוד תולדות הרפואה בבירה, לרבות רפואת הילדים, ולהנצחת פועלו של מייסד בית החולים, ד"ר מקס סנדרצקי. כמו כן מתבקש בית המשפט לקבוע, כי על שר הפנים להימנע מלאשר את התוכנית שהגישה חברת ארלדן (חברת השקעות בראשה עומד המנכ"ל עו"ד צלי רשף), וכי יותר לעותרים לערער על התוכנית בפני המועצה הארצית לתכנון ולבנייה.

 

בית החולים לילדים "מריאנשטיפט" היה מהמוסדות הרפואיים הראשונים בארץ ישראל, ובין הראשונים מסוגו בעולם. הוא נוסד בשנת 1872 על ידי הרופא הגרמני ד"ר מקס סנדרצקי. בית החולים נקרא על שם הנסיכה מרי, רעייתו של הדוכס פרידריך ממקלונבורג-שוורין, שהיה זה שנתן את האישור להקמת המוסד. היה זה בית החולים היחיד במזרח התיכון, ואחד היחידים בעולם, שהוקדש לטיפול בילדים.

 

בשנת 2003 אישרה הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה את הפקדת התוכנית לשינוי ייעודי השטח המדובר והקמת בניין חדש על ידי חברת ארלדן. בחודש אוגוסט באותה שנה החליטה הוועדה: "בבניין... לא יותרו תוספות. לאור העובדה שלא תותר תוספת קומות, לא ייקבע שימוש ציבורי בבניין. בקומת הקרקע ייקבע שימוש למסחר, ובו קיר תצוגה קטן להצגת ההיסטוריה של המבנה ותפקודו כבית חולים לילדים בראשות ד"ר סנדרצקי".

 

לתוכנית זו התנגד פרופ' שמואל ניסן, לשעבר מנהל המחלקה הכירורגית בבית החולים הדסה הר הצופים, העוסק בחקר תולדות הרפואה בירושלים. אליו הצטרפו המועצה לשימור אתרים, ועד הפעולה לשימור בית החולים "מריאנשטיפט", בראשות פרופ' רפאל יודסין, מנהל המחלקה לכירורגיית ילדים בהדסה עין כרם, ועד הפעולה למען רחוב הנביאים ועוד. המתנגדים טוענים כי יש לשמר את המבנה ולהפוך אותו למוזיאון.

 

ועדת המשנה להתנגדויות של הוועדה המחוזית דחתה את ההתנגדויות, וכמו כן נדחתה בקשת המתנגדים לערער בפני המועצה הארצית. עקב כך הם עתרו לבית המשפט המחוזי בירושלים. "אנו מאמינים כי בית המשפט יכיר בחשיבותו של המקום, ימנע פגיעה בו ויאפשר את שימורו לטובת הקהל הרחב כולו", אומר איציק שוויקי, רכז המועצה לשימור אתרים בירושלים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות המועצה לשימור אתרים
מבנה ביה"ח "מריאנשטיפט" ברחוב הנביאים
באדיבות המועצה לשימור אתרים
צילום: סבסטיאן שיינר
צלי רשף. חברת ארלדן רוצה לבנות בניין חדש
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים