שתף קטע נבחר
 

למי "שייכות" מילות הפרסום במנועי חיפוש?

בימ"ש בארה"ב קבע לאחרונה כי מפרסמים שמשתמשים בסימני מסחר של מתחרים במנוע החיפוש גוגל לא מפרים את החוק ואינם מטעים. אז מדוע בכל זאת מתבלבלים הגולשים?

ב-4 במאי, 2004, תבעה חברת הביטוח Geico את מנוע החיפוש גוגל וחברת החיפוש Overture שבבעלות יאהו! בגין הפרת סימני המסחר שלה בפרסומות, אשר מופיעות לצד התוצאות במנועי החיפוש של גוגל ויאהו!.

 

עם ביצוע חיפוש בגוגל, מוצגות לצד תוצאות החיפוש גם תוצאות פרסומיות. Geico טענה כי בין התוצאות הפרסומיות בעת חיפוש "Geico" נכללות מודעות מילים המפנות לאתרי האינטרנט של חברות ביטוח מתחרות. לטענתה, הדבר גורם לבלבול ולכן מפר את סימן המסחר שלה לפי החוק הפדרלי, ה-Lanham Act וחוקים מדינה נוספים.

 

Geico תבעה פיצויים בגין אבדן הכנסות בסך תשעה מיליון דולר וביקשה צו מניעה נגד גוגל, שיאסור על החברה למכור מילים שמהוות סימני מסחר שלה למתחרות, וזאת, לצורך פרסום באתר.

 

מנגד, גוגל טענה כי אין המדובר בהפרה של סימן מסחר משום שציבור הגולשים אינו נוטה לבלבל בין מודעות המילים של המתחרות לבין אתר האינטרנט של Geico. עוד טענו פרקליטי החברה, כי החיבור שנעשה בין החיפוש אחר "Geico" ברשת לבין מודעות המילים של המתחרות הוא פנימי, ונובע מהאלגוריתמים הממוחשבים שמפעילים את מנוע החיפוש, והציבור כלל אינו חשוף להן. נוסף על כך, טענה החברה, אין הדבר שונה ממצב שבו בעקבות קניית מוצר מסויים בסופרמרקט, מקבל הקונה קופון של מוצר מתחרה.

 

Adwords - שיטת הפרסום של Google

 

פרשת Geico נגד גוגל הפנתה את הזרקור אל מדיניות הפרסום של גוגל אשר משכה מספר לא מבוטל של תביעות, הן בארה"ב והן באירופה. שיטת ה-Adwords/Adsense בה משתמשת גוגל היא שיטה להצגת מודעות מילים המבוססות על מילות מפתח אותן מקליד משתמש בחיפוש במנוע החיפוש. הפרסומות מופיעות לצידן של תוצאות חיפוש

 

גוגל, מצדה, מעמידה מילות מפתח למכירה למפרסמים, אשר רשאים להציע מחיר-פר-קליק (“cost per click”) של לקוח פוטנציאלי על הפרסומת שלו. מיקום הפרסומת ברשימה נקבע לפי גובה ה"מחיר-פר-קליק" בשילוב עם "שיעור ההקלקות" (“Clickthrough rate”) של גולשים על הפרסומת.

 

באפריל 2004 שינתה גוגל את מדיניותה בנוגע למכירת מילות מפתח אשר מהוות סימני מסחר. בעוד שבעבר סירבה Google למכור מלים שכאלה, החל מחודש אפריל, 2004, היא הביעה נכונות למכור כל מילת מפתח, לרבות מלים המהוות סימני מסחר. עמדת גוגל, כפי שהיא מבוטאת באתרה, היא כי אין זה מתפקידה לוודא כי המלים המבוקשות אינן סימני מסחר, וכי כל תלונה או מחלוקת בעניין זה צריכה להתברר ישירות מול המפרסמים – ללא שיתוף מנוע החיפוש.

 

בית המשפט פוסק לטובת גוגל

 

בחודש דצמבר, 2004, קיבל ביהמ"ש המחוזי במדינת וירג'יניה פסיקה בעלת חשיבות רבה בתחום סימני המסחר בפרסומות במנועי חיפוש. על פי הפסיקה, גוגל רשאית למכור למפרסמים מלים הרשומות כסימן מסחר, אשר הקשתן במנוע החיפוש תוביל לתוצאות פרסומיות לצד תוצאות החיפוש

 

בהחלטתה מדצמבר, קבעה השופטת ברינקמה כי Geico לא הוכיחה כי עצם השימוש בסימן המסחר שלה על ידי גוגל כמילת חיפוש, כמילת מפתח או לצורך תוכנת ה-Adwords מפר את סימן המסחר או גורם לבלבול. להחלטה זו חשיבות רבה עבור גוגל, אשר מפיקה מעל 98% מרווחיה משיטת ה-Adwords. לאחר החלטה זו ימשיך הדיון בסוגיה אחת, והיא: אם השימוש בסימן מסחר בגוף הפרסומות מהווה הפרה של סימן המסחר.

 

סימן המסחר מעבר לאוקיינוס תמיד ירוק יותר

 

סוגיית השימוש של גוגל בסימני מסחר כמילות חיפוש עלתה לדיון משפטי פעמים רבות בארה"ב ובאירופה. חברת American Blind and Wallpaper Factory הגישה תביעת הפרת סימן מסחר נגד גוגל בארה"ב, אשר עדיין תלוייה ועומדת.

 

גוגל הפסידה בצרפת פעמיים בתביעות מסוג זה בעת האחרונה. בפברואר, 2005 פסק ביהמ"ש המחוזי בפריז כי החברה הפרה את סימן המסחר של חברת האופנה Louis Vuitton. גוגל חוייבה לשלם פיצויים בסך 200,000 יורו. חודש קודם לכן, בינואר 2005, פסק ביהמ"ש בננטרה נגד גוגל בגין הפרת סימני מסחר של רשת בתי המלון Le Meridien. ביהמ"ש נתן צו מניעה נגד Google האוסר עליה למכור את המלים שמהוות סימני מסחר של הרשת וכן קנס בסך 2000 יורו.

 

"סימן מסחר" מול "חופש הביטוי"

 

התביעות בגין הפרת סימן מסחר, אשר הוגשו נגד Google ואחרים, עוסקות בסוגיה מרכזית אחת – בלבול הציבור ואפשרות הטעייתו כך שיחשוב כי המוצר המוגן בסימן מסחר והמוצרים המתחרים המופיעים בתוצאות הפרסומיות של מנוע החיפוש – מקורם אחד. יסודות אלה מצויים גם בבסיס העוולה של הפרת סימן המסחר בפקודת סימני המסחר ופסיקת בתי המשפט בארץ.

 

לפי הפקודה, רישום סימן מסחר כדין מקנה לבעל הסימן הגנה קניינית בסימן הרשום. אדם אשר, ללא רשות, עושה שימוש "בסימן מסחר רשום, לשם פרסום טובין מסוג הטובין שלגביהם נרשם הסימן או לשם פרסום טובין מאותו הגדר", מפר את סימן המסחר (ס' 1 לפקודה). במרבית המקרים, המבחן לבדיקת ההפרה הינו האם ציבור צרכנים שרואה את הפרסום הנ"ל מתבלבל וסובר כי מקורו של המוצר המתפרסם הוא בעל סימן המסחר הרשום.

 

האם הפרסומות מבלבלות את הגולשים?

 

בטיעוניה ניסתה Geico להוכיח זאת. Geico ובעלי סימן מסחר אחרים, חוששים כי כאשר הקשת סימן המסחר שלהם, לדוגמא: Geico, במנוע החיפוש מובילה לתוצאות פרסומיות של חברות ביטוח מתחרות מוסחת דעתם של הגולשים לאתרי המתחרים וגורמת להם לחשוב כי אתרים אלה קשורים ל-Geico. כך מפיקים המתחרים רווח מהמוניטין שצברה Geico בעמל רב ובהשקעה כספית גבוהה. הדבר עלול אף להוביל לדילול ולאובדן שליטה מסחרית על סימן המסחר.

 

מנגד, טוענת גוגל (וכמוה גם מפעילים של מנועי חיפוש אחרים) כי השימוש בסימני מסחר כמילות חיפוש המובילות לתוצאות פרסומיות, הינו "שימוש הוגן" שאינו מפר את סימן המסחר ואף ראוי להגנה תחת התיקון הראשון לחוקה האמריקנית (חופש הביטוי).

 

נימוקים נגד הגנה לסימני מסחר במנועי חיפוש

 

המבקרים טוענים, כי לעתים, מטרת הגולשים בחיפוש של מילה מסוימת היא דווקא חיפוש של מוצרים דומים או מתחרים, ולא דווקא את אותו מוצר – ולכן הם אינם מתבלבלים כלל. שנית – שימוש בסימן המסחר בחיפוש מאפשר לגולשים לקבל מידע על מגוון של מתחרים, אשר הוא מידע חשוב בשוק החופשי. שלישית – מתחרים רשאים לפרסם את עצמם תוך שימוש בסימן המסחר כגורם השוואתי, ולפיכך השימוש במילה בחיפוש – מותר.

 

האפשרות לעשות שימוש בסימן מסחר כחלק מפרסומת משווה כבר הוכרה כמותרת בפסיקה, הן בארה"ב והן בארץ. למשל, בפרשת Smith v. Chanel הוותיקה, קבע ביהמ"ש כי הדבר מתחייב מכוח מדיניות ציבורית ראוייה אשר מעדיפה כלכלה חופשית ותחרותית.

 

מה קבעו בתי המשפט בארץ?

 

בארץ נפסק כי במקרים בהם ישנה "נחיצות סבירה" לשימוש בסימן המסחר של האחר בפרסומת, לא ייחשב השימוש כמפר. "נחיצות סבירה" מתרחשת כל אימת שהשימוש "אינו חורג מהמתבקש להביא לידיעת הציבור את עובדת התאמתו של החלק למכשיר של בעל סימן המסחר" (המ' (ת"א) 5115/97 Gillette נ. עמיר שיווק, תקדין-מחוזי 97(2), 1648 ,עמ' 1656). חריגים אלה לא יחולו אם הפרסומת כוללת טענות שווא או מצגים שקריים באשר למוצר המוגן בסימן המסחר, או אם הפרסום המשווה נועד להשוואה עם מוצרים מאיכות פחותה מזו של המוצר המוגן בסימן המסחר.

 

מעבר לכך, טוענים מנועי החיפוש כי אין זה מתפקידם לבחון אם מילה מסויימת אשר מפרסמים הביעו עניין ברכישתה, הינה סימן מסחר. במדינות בהן הגנת סימן מסחר אינה מותנית ברישומו, קשה לדעת מהו סימן מסחר ומה אינו. יתירה מזאת, מה יעשה מנוע החיפוש כאשר באים לפניו בעלי סימן מסחר זהה מארצות שונות? את מי יעדיף? ומה יעשה כאשר מילים גנריות (כגון: Apple ו-Windows) מוגנות בסימן מסחר. משום שהשאלות רבות וסבוכות מדי – סבורים מנועי החיפוש כי יש להותיר את הבחירה לכוחות השוק ולגולשים האינטליגנטיים.

 

הטעייה בחיפוש או הטעייה בתוצאות

 

בתי המשפט מתחבטים בשאלה אם עצם הופעת תוצאות מסוימות לאחר הקשת מילת חיפוש מסויימת גורמת לבלבול, נוכח השלכותיה מרחיקות הלכת. אולם, האם זו באמת השאלה? מחקר של הPew Internet and Life Project, אשר פורסם בינואר 2005, קובע כי רק 1 מכל 6 משתמשים במנועי חיפוש באנטרנט מסוגל להבחין בין "תוצאות רגילות" של מנוע החיפוש לבין הפרסומות המופיעות לצידן. המחקר ציין כי רק 38% מהמשתמשים מודעים לקיומה של אבחנה זו בין שני סוגי תוצאות החיפוש, ומתוכם רק כ-47% ציינו כי הם מסוגלים תמיד לזהות מיהן הפרסומות ומי לא.

 

תוצאות אלה נובעות, לפחות בחלקן, מהעדר שוני משמעותי בין המראה של התוצאות הפרסומיות לזה של התוצאות הרגילות. בגוגל מופיעות התוצאות הפרסומיות גם הן בטור, לצד התוצאות הרגילות. לתוצאות אלה יש גופנים וסוג טקסט זהה, והן מובחנות מתוצאות החיפוש רק בקו אפור דק ובכיתוב אפור קטן Sponsored links ("קישורים ממומנים"). לעתים, מופיעות תוצאות פרסומיות גם בראשית רשימת התוצאות, כאשר קו מפריד ביניהן. המצב דומה במנועי החיפוש האחרים.

 

כאשר זה המצב, אין פלא שחל בלבול בקרב הגולשים, בייחוד נוכח העובדה שהצרכן הממוצע פחות מיומן בהתמודדות עם פרסומות ברשת מאשר עם פרסומות בעיתונות הכתובה, או בטלויזיה, אשר אליהן כבר התרגל. בלבול זה הינו באשר למהות התוצאות או לסוגן, ולא בלבול באשר למקורם של המוצרים אשר נכללים בהן. לפיכך, זהו בלבול שצריך לטפל בו, באמצעות חינוך הגולשים או באמצעות רגולציה, ולא באמצעות דיני סימני המסחר.

 

עדכון: ב-8 באוגוסט פירסם בית המשפט המחוזי בוושינגטון החלטה בכתב בתיק זה. הן גייקו והן גוגל רואות בהחלטה זו נצחון לטיעונים שלהן. גוגל, רואה בקביעה העקרונית של ביהמ"ש, כי אין בשימוש בסימן מסחר כמילת חיפוש כשלעצמה – הפרת סימן מסחר. במקרה הספציפי החליט ביהמ"ש כי מתקיימת הפרת סימן מסחר לגבי גייקו. אך לא פסק בשאלה האם גוגל אחראית ומחוייבת לפצות את גייקו. ביהמ"ש פנה לצדדים על מנת שיתפשרו – ואם הדבר לא יצלח – הדיון בתיק יימשך. 

  

עו"ד אודיה קגן היא מרכזת תחום דיני טכנולוגיות מידע (IT) ואינטרנט במשרד שביט, בר-און, גל-און, צין נוב, יגור ושות'. האמור הינו דעתה של הכותבת בלבד, אינו מתיימר להיות מלא או מקיף ואינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מודעות מילים בגוגל. למי הן שייכות?
מומלצים