ילדה תינוק כדי לתרום את איבריו
אשה דתייה מירושלים גילתה בחודש השביעי להריון שהעבור ברחמה סובל ממום נדיר, שיגרום בוודאות למותו במהלך הלידה או זמן קצר אחריה. היא החליטה להמשיך את ההריון וללדת - כדי לתרום את אבריו. הסיפור פורסם הבוקר ב"ידיעות אחרונות"
בחודש השביעי להריונה גילתה אישה מירושלים שהעובר ברחמה סובל ממום נדיר, והסיכויים שישרוד את הלידה אפסיים. למרות זאת, החליטו היא ובעלה להמשיך את ההריון – כדי שיוכלו לתרום את איברי התינוק. כך פורסם הבוקר ב"ידיעות אחרונות".
"התרומה עזרה להורים להתמודד עם האובדן הקשה ולהישאר עם תחושה שהם יצרו משהו טוב מתוך אסונם האישי", סיפר גורם המעורב בסיפור.
אישה שגילתה בחודש השביעי להריונה כי עוברה סובל ממום נדיר שיגרום למותו החליטה ללדת את התינוק על מנת לתרום את איבריו מייד לאחר
הלידה. "למרות הבשורה הקשה על כך שהם עומדים לאבד את תינוקם החליטו ההורים להציל באמצעות תרומת איבריו חיים אחרים", סיפר בהתרגשות גורם המעורב בסיפור.
המקרה אירע לפני כמה שבועות בירושלים. זוג צעיר זומן לבית החולים שבו היו אמורים לעבור את לידת בנם, שם סיפרו להם הרופאים כי העובר שאותו נושאת האישה לוקה במחלה קשה ונדירה. מדובר במום המתבטא בחוסר בעצמות הגולגולת, כך שחלקים עיקריים ממוחו של העובר ומעצמות הגולגולת נעדרים, והגוף מתפקד רק באמצעות גזע המוח. כמעט כל התינוקות הסובלים ממום זה מתים בתוך השבוע הראשון לאחר הלידה, ו-95% מהם נפטרים במהלך הלידה. על פי הספרות הרפואית, משך החיים הארוך ביותר של ילד שלוקה במום מסוג זה היה חודשיים.
בדרך כלל, ההורים שמגלים כי עוברם לא ישרוד את הלידה בשל המום הנדיר מחליטים לבצע הפלה. שיעור ההפלות בישראל כתוצאה מהמום הנ"ל עומד על 90%-80% מהמקרים.
למרות זאת בני הזוג, המקיימים אורח חיים דתי, החליטו להמשיך את ההריון, אף שידעו כי הפעוט לעולם לא יחזור איתם הביתה. לאחר שקיבלו את הבשורה המרה, יצרו בני הזוג קשר עם המרכז הלאומי להשתלות.
"המטרה היתה אחת", סיפר אתמול י', המעורב בסיפור. "הם ידעו שהתינוק עומד למות, ושהם לא יפסיקו את ההריון. הם רצו לדעת אם אפשר לתרום איברים במקרה כזה ורצו לתת כמה שיותר. הבעל התייעץ עם רופאים נוספים ועשה את מרב המאמצים כדי שבזמן הלידה יהיה במקום רופא מומחה שינתח וייקח את האיברים על מנת שיוכלו להציל חיי אחרים".
אחד המומחים שאליהם פנה הבעל היה פרופ' אמיר אלעמי, מנהל בנק המסתמים במחלקה לניתוחי חזה ולב של בית החולים "הדסה". לדברי פרופ' אלעמי, תרומה מתינוק בן יומו נחשבת בעייתית מבחינה רפואית בשל הקושי למצוא מושתלים פוטנציאליים. "לכן, למעשה, האיבר היחיד שאותו יכלו ההורים לתרום היה מסתמי לב", הוא הסביר.
חודשיים לאחר בשורת האיוב נולד התינוק. הלידה – אירוע משמח בדרך כלל – הפכה לטרגדיה. היילוד נפטר בתוך זמן קצר, ורופא מומחה שהוזמן למקום ניתח את התינוק הקטן כדי שמשאלת הוריו תתקיים, והם יוכלו לתרום את איבריו.
מסתמי הלב הועברו לבנק מסתמים במרכז הארץ, כדי שיושתלו בתינוקות הסובלים מבעיות ביבם. "לתינוקות הנולדים עם מומים קשים בלב וזקוקים למסתמים כמעט ואין פתרון", הסביר פרופ' אלעמי. "חברות המייצרות מסתמים מלאכותיים לא מייצרות אותם
קטנים כל כך. בנוסף הניתוח עצמו מסובך יותר, ועלולים להתפתח בעקבותיו סיבוכים כמו קרישי דם".
למרות שמשאלת לבם התקיימה, חשו ההורים בצער משום שלא יכלו להציל את חייהם של אנשים נוספים. "מאוד כאב להם שהתינוק לא יכול היה לתרום איברים נוספים", סיפר י'. "בקרב הצוות הרפואי היתה תחושה חזקה של הערכה מיוחדת למשפחה. הם המשיכו הריון למרות שידעו כיצד הוא יסתיים".