שתף קטע נבחר

 

מבוכה בסיום קורס קצינים: פעילי ימין פרצו לבמה

בזמן שמפקדת בה"ד 12 נאמה בטקס סיום הקורס, התפרצו שני צעירים בני 15 והניפו על הבמה שלט נגד ההתנתקות: "יהודי לא מגרש יהודי". תוך שניות אחדות השתלטו עליהם החיילים, וגם קצין המשטרה הצבאי הראשי, תא"ל בראל. הוא סיפר ל-ynet: "קמתי, תפסתי את הנער ביד, אך לא הפעלתי אלימות. כנראה שיהיו עוד אירועים כאלה בהמשך". בצה"ל חוששים גם מפגיעה פיזית בקצינים

תקרית מביכה: שני בני 15 עלו לבמה והניפו שלט מחאה גדול נגד ההתנתקות, היום (ד') אחרי הצהריים בטקס סיום קורס קצינים וקצינות בלטרון. בטקס היו כ-500 צוערים, וכן נכחה בו כל צמרת צה"ל: מפקד זרוע היבשה, הרמטכ"ל ואחרים. גורמים בכירים בצה"ל הביעו הערב דאגה כי בעתיד ייתכנו ניסיונות פגיעה פיזיים בקציני צבא בכירים, ובעקבות האירוע בערב ייערכו דיונים בנושא.

 

 

זמן קצר לאחר התחלת הטקס, בזמן שמפקדת בה"ד 12 אל"מ דפנה הררי נאמה על הבמה, הגיחו שני צעירים, כבני 15, שאחזו בידם שלט ניילון גדול בצבעי שחור ואדום, ובו הכיתוב "יהודי לא מגרש יהודי". השניים ניסו להניף את השלט מעל הבמה בפני הצוערים והצוערות, בני המשפחה אך

שניות ספורות לפני כן השתלטו עליהם חיילים ששמרו בקדמת הבמה. לעזרת החיילים הגיע קצין המשטרה הצבאי הראשי, תת-אלוף מיקי בראל, שנכח בטקס. הוא אחז באחד הצעירים וליווה אותם החוצה.

 

השניים, ועוד שניים מחבריהם שנעצרו, הועברו לחקירה במשטרת מחוז ירושלים. יותר מאוחר הם שוחררו. בכוונת המשטרה להגיש כתבי אישום נגד הארבעה, בגילאי 15 עד 17.

 

קצינים שהיו עדי ראיה לאירוע סיפרו ל-ynet כי הקמצ"ר לא הפעיל כל אלימות כנגד פעילי הימין: "הוא סייע לחיילים להוציא אותם החוצה על מנת שלא יפריעו למהלך הטקס, הוא יודע טוב מאוד מה מותר ומה אסור לו".

 

תא"ל בראל: רק אחזתי בידו, לא הפעלתי אלימות

 

תת אלוף בראל אמר בשיחה ל-ynet כי הוא דוחה מכל וכל טענות שהפעיל אלימות כלשהי באירוע.

 

"כששני הנערים רצו לבמה כשבידיהם כרזות, בהתחלה חשבנו כולנו שמדובר בכרזות תמיכה בצוערים, כמו שכותבים בני משפחה וחברים, אבל ברגע שהם התחילו לפתוח את הניילון הזה, הבנתי שזה קשור לתכנית ההתנתקות", סיפר בראל.

 

לדבריו, "הם בקושי הספיקו לפתוח את השלט, קפצו לעברם מאבטחי הרמטכ"ל, הורידו אותם מהבמה, היה שם קצין מבה"ד 12 שהצטרף אליהם כדי להזיז את השניים, אחד החל לעזוב את המקום והשני קצת התנגד, ניסה להתעכב. ראיתי הכל ממקום מושבי בשורה הראשונה של קהל המוזמנים, קמתי, תפסתי את הנער ביד, הרגעתי את הרוחות, ולקחתי אותו. שני חיילים שמרו עליהם ואז הגיעה ניידת ולקחה אותם לתחנת בית שמש". 

 


הנערים על הבמה (צילום: רון דבירי)

 

הקמצ"ר אינו מתרגש מכוונות של חוגי ימין להגיש נגדו תלונה פלילית או קובלנה אזרחית. "יש 5,000 איש שראו שלא הפעלתי כל אלימות, זה מגוחך להתייחס לזה כאילו הפעלתי אלימות. פעיל שמפריע לטקס שנמצא לדעתי בקונצנזוס הלאומי, מפריע לאירוע שבו נמצאים צוערים מכל גווני הקשת, שמערב פוליטיקה, זה דבר שאסור שיקרה ואם להחזיק מישהו ביד זה נקרא אלימות, אין לי בעיה לעמוד בפני כל תלונה.

 

"צריך לזכור שיש לי סמכויות כקצין משטרה ולכן התערבתי כי לא היו שם אנשי חוק. ביקשתי ממפקד המחוז הדרומי במשטרה, ניצב אורי בר לב, שהיה בטקס להזמין ניידת וכך היה".

 

"אנו צפויים לעוד אירועים כאלה"

 

הוא הוסיף כי "יכול להיות ששני הנערים תיכננו את המעשה. לא נראה שהם רצו לפגוע ברמטכ"ל או באחד הקצינים, אלא לבצע פרובוקציה פוליטית. אין ספק שבדבר הזה צריך לבדוק את עצמנו, ואני מניח שגם כך יעשו כל הגופם שאחראים על זה, ויסיקו מסקנות כי ככל שנעלה במעלה הדרך לקראת תכנית ההתנתקות, כנראה אנו צפויים ליותר אירועים מהסוג הזה".

 

הקמצ"ר הוסיף עוד כי לאחר האירוע ביקש מראש ענף שיטור ומבצעים בחיל, לערוך בדיקה שבמהלכה יוחלט האם באירועים צבאיים גדולים יש צורך גם להוסיף שוטרים צבאיים בקדמת הבמה מעבר לאלה שעוסקים בהכוונת התנועה. "צריך לדאוג שלא יפריעו לאירועים צבאיים. אין על זה ויכוח, לדאוג שפוליטיקה לא תיכנס לצבא, גם על זה ויכוח".

 

יעלון בחר לא להתייחס לאירוע

 

הטקס עצמו לא הופסק אולם רבים מהנוכחים הרגישו אי-נוחות. קצין שנוכח בטקס אמר ל-ynet: "היה כאן ניסיון להכניס דעה פוליטית לתוך טקס צבאי. זה היה מביך ומכוער. אני שמח ששני הצעירים האלה לא הצליחו לעצור את הטקס ולהניף את השלט והוצאו החוצה. אסור להכניס את הדעות הפוליטיות לטקסים צבאיים".

 

מפקד זרוע היבשה, האלוף יפתח רון-טל התייחס בנאום שנשא על הבמה למתיחות השוררת בימים אלה על רקע תוכנית ההתנתקות, והבהיר כי צה"ל ממלא החלטות של דרג מדיני. האלוף רון-טל אמר כי: "ימים אלה הם ימים סוערים של הכרעות היסטוריות אבל דווקא בימים אלה חובה על כל אישי הציבור והמנהיגים להפקיד הקפדה יתרה לבל יטילו גם את צבא ההגנה שלנו אל תוככי המחלוקות".

 

הרמטכ"ל, רב-אלוף משה (בוגי) יעלון, שנשא את נאומו בחר שלא להתייחס לאירוע ובמהלך דבריו לא נרשמו כל תקריות מיוחדות.

 

בשל העובדה שבה"ד 12 (שהעובר לפני כשנתים לאחריות מז"י) סוגר את שעריו בימים אלה, וזהו קורס הקצינים האחרון שיתקיים בו, לפני שקורסי הקצינים יתקיימו

(הן לחיילים והן לחיילות) בבה"ד 1.

 

המתנגדים להתנתקות מוצאים באחרונה דרכים "מקוריות" להביע את התנגדותם לתוכניתו של ראש הממשלה. כך, רק אתמול נאלצו מכבי האש המשטרה ואנשי אחזקה לפתוח את שעריהם של עשרות בתי ספר וגני ילדים ברחבי תל-אביב, גבעתיים, חולון ובת-ים שננעלו בשלשלאות על-ידי מתנגדי תוכנית ההתנתקות.

 

ביום ראשון השבוע, המחאה לבשה צורה של חסימת כבישים. הפעם - חסמו את נתיבי איילון ליד כביש רוקח, ובמקום נרשמו עומסי תנועה כבדים במיוחד. ניצב צור: "אנחנו לא נדע תמיד איפה הם יעשו את זה ומתי הם יעשו את זה, אבל מהירות התגובה היא מה שחשוב".


פורסם לראשונה 13/04/2005 17:22

 

בהכנת הידיעה השתתפה אפרת וייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
סיום קורס קצינים (ארכיון)
צילום: חיים הורנשטיין
צילום: גיל יוחנן
מפגינים מול הכנסת (ארכיון)
צילום: גיל יוחנן
צילום: רויטרס
עוד מחאה שנויה במחלוקת: חסימת כבישים
צילום: רויטרס
מומלצים