שתף קטע נבחר

 

הרב לאו נבחר להיות רבה של תל-אביב

ברוב של 19 קולות מול עשרה, הצליח לגבור הרב הראשי לשעבר על מתחרהו, הרב יהודה דרעי, רבה של באר שבע ואחיו של אריה דרעי. במחנה הרב לאו קיבלו את התוצאה ברגשות מעורבים, משום שזה ניצחון בנקודות ולא בנוק-אאוט

הרב הראשי של תל-אביב יהיה ישראל מאיר לאו, שנבחר הערב (יום א') ברוב קולות. לאו, הרב הראשי לשעבר, זכה ב-19 קולות מול עשרה שתמכו ברב יהודה דרעי. נציג שינוי נמנע בהצבעה.

 

הרב יהודה דרעי הוא רבה של באר שבע ואחיו של אריה דרעי, יו"ר ש"ס לשעבר, והרב ישראל מאיר לאו, הרב הראשי לשעבר. הגוף הבוחר את הרב הראשי מורכב מ-30 נציגים - עשרה מאנשי המועצה הדתית, עשרה מבתי הכנסת בעיר ועשרה מאנשי העירייה.

  

במחנהו של הרב לאו קיבלו ברגשות מעורבים את התוצאות, לאחר שהתברר כי הרב לאו לא הצליח לגרוף את הרוב המכריע של קולות הגוף הבוחר.

 

הרב יהודה דרעי אמר עם התברר התוצאות: "מדובר בהצלחה כיוון שבתוך זמן קצר הצלחתי להשיג שליש מהקולות בתנאים קשים, כאשר התמודדתי מול בן העיר תל-אביב". הפער בין השניים, שהיה צמוד, גדל עם "עריקתו" של יו"ר האסיפה הבוחרת ויו"ר המועצה הדתית - מרדכי חתואל.

 

תולדות חיים: ממחנה בוכנוואלד עד לפרס ישראל

 

ביום חמישי פורסם שהרב לאו יקבל השנה פרס ישראל על מפעל חיים ותרומה מיוחדת לחברה ולמדינה לשנת התשס"ה. הרב לאו נולד בשנת 1937 בפיוטרקוב שבפולין לאביו, רב העיר. בן 8 שנים היה בהגיעו ארצה, יתום מאב ואם, צעיר הניצולים ממחנה הריכוז בוכנוואלד, ששרד את מאורעות מלחמת העולם השניה, את חורבן יהדות אירופה, וביחד עם אחיו עלה לארץ ישראל והמשיך שושלת רבנים עתיקה.

  

בארץ גדל בבית דודו הרב מרדכי פוגלמן, רב העיירה קריית מוצקין. למד בישיבות קול תורה כפר חסידים ופוניבז', אצל גדולי הרבנים, והוסמך על ידם לרבנות. לאחר נישואיו עם חיה-איטה, ביתו של הרב יצחק ידידיה פרנקל, שנודע כרב השכונות - לימים רב העיר תל-אביב, עבר לגור בתל-אביב.

  

הרב לאו החל ללמד תורה, תנ"ך ותושב"ע בבתי הספר התיכוניים הכלליים "ברנר" ו"אחד העם" בפתח תקוה. הוא חינך בתיכון הדתי "צייטלין" בתל אביב, ונבחר לכהן כרב קהילת "תפארת צבי" בעיר. הרב לאו התנדב במשך השנים לפעילויות ציבוריות שונות, וכחבר המועצה הציבורית למען יהודי ברית המועצות, ביתו הפך לאחת הכתובות הראשונות אליה מגיעים אסירי ציון, שזוכים לעלות ארצה, כתחנה ראשונה.

  

כסמכות תורנית התבקש הרב לכהן בוועדת הלסינקי, ועדה המאפשרת השתלות להצלת חיים וניסויים רפואיים, המאשרת הפריות חוץ-גופיות שהביאו מזור ומרפא למשפחות רבות.

  

עם פרוץ מלחמת יום הכיפורים התנדב הרב לאו לעזור לצוות הרפואי בבית החולים "איכילוב" בתל-אביב. באותן שנים הגיש הרב לאו בצהרי יום שישי את תוכנית הטלוויזיה "שלום לבוא שבת", בה סופר סיפור פרשת השבוע.  

 

בשנת תשל"ט נבחר הרב לאו לרבה הראשי של העיר נתניה. בתשמ"ג נבחר הרב כחבר מועצת הרבנות הראשית לישראל. כחבר המועצה כיהן הרב בוועדה שקבעה כללים ואפשרה השתלות לב וכבד, לראשונה. בתשמ"ח נבחר הרב לכהן כרב הראשי וראב"ד תל-אביב יפו. בשנת תשנ"ג נבחר הרב לאו לכהן כרב הראשי לישראל וכנשיא בין הדין הרבני הגדול.

 

הקרב על הרב

 

הקרב על משרת הרב הראשי בתל-אביב היה סוער במיוחד ולווה במערכה פוליטית-דתית. במוקד היה קרב איתנים בין ראש העיר, רון חולדאי, לבין יו"ר המועצה הדתית, מרדכי חתואל, שטען שאנשי חולדאי מנסים "לתפור" את המשרה לרב לאו, בין היתר באמצעות רישום נציגים מבית כנסת לא קיים. 

 

לפני כמה חודשים, כשהציג לאו את מועמדותו הוא היה בטוח כי יזכה בתמיכת כל חברי הגוף הבוחר. לעומתו הרב דרעי נכנס עם אפס סיכוי והחל לצבור תאוצה רק בשבוע האחרון להתמודדות. הוא הצליח להביא לכך שכל גדולי התורה האשכנזיים נמנעו מלהביע עמדת תמיכה במועמד כלשהו.

 

התמודדותו של הרב דרעי הבאר שבעי מול לאו, בן תל-אביב, רב ראשי לשעבר ורבה לשעבר של תל-אביב, נתנה למרוץ גוון של התמודדות בין החוגים האליטיסטיים של תל-אביב לבין נציגי שכונות הדרום והציבור המזרחי בעיר. המרוץ היה צמוד עד היום, אז החליט ראש המועצה הדתית, חתואל, חביבו לשעבר של ראש העיר "לערוק" למחנה דרעי. בשל כך הוחלט להדיחו. ברגע האחרון ביצע תפנית וחזר בו מתמיכתו בדרעי, ובצעד זה הוא לקח איתו 3-4 קולות בטוחים ממחנה דרעי למחנה לאו.

 

אריה שומר, חבר מועצת העיר, שתיווך בין ראש העיר לחתואל, אמר לעיתונאים הרבים שצבאו על דלתות המועצה הדתית כי בתיווכו הגיעו הצדדים לסיכום, לפיו חתואל יחזור לתלם ובתמורה לא יודח ויישאר בתפקידו כראש המועצה הדתית.

 

הרב עובדיה יוסף, שלאורך כל היום נחשף למערכת לחצים מצד מקורבי שני הצדדים, נמנע מלהתערב לטובת איש. הפרשן החרדי יוסי אליטוב אמר: "הרב לאו קיבל מקפצה נוחה לקראת התמודדות צפויה על נשיאות המדינה בעוד פחות משלוש שנים. למעשה הוחלט כי הרב לאו יהיה המועמד המועדף של הציבור הדתי לנשיאות המדינה והרב דרעי יהיה יורשו כאשר זה יתמודד לתפקיד הנשיאות".

 

מקורביו של לאו אומרים כי הוא לא שולל את האפשרות להתמודד בעתיד על הנשיאות, אך כעת כל כולו מוקדש ונתון להצלחת כהונתו כרב ראשי של העיר תל-אביב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרב לאו
צילום: חיים זיו
יהודה דרעי
צילום: חיים זיו
מומלצים