שרון רמז: אסכים לדחיית ביצוע תוכנית ההתנתקות
יונתן בשיא, שהתייעץ עם רבנים, הביע חשש מביצוע ההתנתקות בשיאה של תקופת האבל על חורבן בית שני. שרון: "יש לעשות הכל כדי להקל על התושבים". בני אלון הגיב בפליאה: "מועד חורבן הבית הולם בהחלט את הגזירה". ובלשכת רה"מ מתחבטים בסוגייה נוספת: האם לאטום את הגוש ביום העצמאות, או לאפשר לאלפים להגיע?
ראש הממשלה, אריאל שרון, אמר אתמול (ב') בשיחה עם כתבים, בעת חנוכת קו הרכבת אשקלון-ירושלים, כי "צריך לעשות הכל כדי להקל על התושבים". רה"מ רמז כי הוא שוקל בחיוב לדחות את מועד ההתנתקות לסוף יולי או תחילת אוגוסט. ועדת השרים לפיצוי המפונים תתכנס היום כדי לדון באפשרות של דחיית הנסיגה מרצועת עזה.
ראש הממשלה נשאל על עיתוי הפינוי, בתקופת "בין המצרים", והשיב כי הנושא יעלה בישיבת השרים. "אלה ימים קשים", אמר, "אני חושב שצריך לעשות מאמץ להקל, לעבור את המשבר הקשה. זה בוודאי יעלה בוועדת השרים, ותתקבל החלטה". לא מן הנמנע שהנושא יגיע גם למליאת הממשלה.
בהתייחס לבנייה בניצנים, אמר שרון כי יש להקל על כל מי שרוצה לעבור כגוף אחד. "הדיונות לא ייפגעו, ואף ארנב או צבי לא ייפגעו". באשר ליחסיו השבריריים עם שר האוצר נתניהו, ששב ותקף אתמול את הנסיגה החד-צדדית, אמר ראש הממשלה: "אין קרבות, אנחנו עובדים יחד. אין מתיחות עם נתניהו".
"כל זעזוע לא טוב למערכת"
במערכת הביטחון שמעו במהלך אתמול את הדיווחים על רעיון להזיז בשלושה שבועות את תחילת תהליך הפינוי, שמשמעותו ארגון מחדש של תוכניות רבות עליהם עמלים כבר חודשים ארוכים. בצה"ל נשמעו אמש קולות שונים, והעובדה שתהליך התכנון מעורבים גורמים רבים זוטרים ובכירים כאחד, מקשה לקבל תמונת מצב חד משמעית.
גורמים בצה"ל אמרו אמש ל-ynet כי עיכוב של שלושה שבועות יכול להיווצר גם בגלל בעיה בשטח או אירוע טרור ולכן לא מדובר כאן בשינוי בעל משמעות רבה, עם זאת קצינים בכירים שעוסקים מקרוב בתכנון תהליך הפינוי הן בגוש קטיף והן בצפון השומרון ברמת המערכת, הודו כי קביעת המועד לתחילת הפינוי בשבוע האחרון של חודש יולי, לא הייתה מקרית, ומאחוריה הרצון לסיים הכל לפני תחילת שנת הלימודעים בבתי הספר והגנים, סביבה גם נבנו התכניות.
"הרעיון הזה סביב ט' באב לא עלה עד עכשיו לפחות לא באופן בולט בשום דיון", אמרו, "גם לאחר ששמענו את הרעיון לדחות הכל ל-15 באוגוסט ואילך עדיין קשה לאמוד את המשמעויות ועד כמה זה מצריך עבודה מחודשת, אבל אין ספק שכל זעזוע לא טוב למערכת שמורכבת מכל כך הרבה גורמים שצריכים לעבוד זה לצד זה, עדיף לבדוק במועדים המקוריים ולא לשחק עם לוח השנה".
עם זאת אמרו הקצינים כמו גם במשרד הביטחון, שאחראי על חלקים לוגיסטיים נרחבים בתענית, כי יעמדו בכל הוראה של הדרג המדיני. גורמים אחרים, העוסקים בתכנון הכוחות לפינוי מדגישים כי "החלון" שצה"ל שמר לצורך ביצוע התכנית הוא בין 20 ביולי ועד לתחילת אוקטובר, ופירושו שעד ראש השנה יסתיים התהליך, דחייה בשלושה שבועות אכן עשויה ליצור בעיתיות בנושא, שכן כל הגרפים הצבאיים הנוגעים לקורסים, אימון והחלפת כוחות בקוים השונים הותאמו ל"חלון" זה.
שר הביטחון שאול מופז שב אמש מפריז, שם נכח בערב הצדעה לישראל. מופז טרם גיבש דעה לגבי הזזת הפינוי בשלושה שבועות קדימה, ויעשה זאת רק לאחר שיערוך דיון עם צמרת המערכת הביטחונית והכוחות הנוגעים לדבר, עם זאת מופז נוטה לקבל כל הצעה שתקל עם המפונים ועבורם יהיה הדבר בבחינת דרך קלה יותר לעבור את התהליך הרגיש.
בשיא נזכר ב-ט' באב
ב"ידיעות אחרונות" דווח אתמול בבוקר כי בשיא פנה לשרון בבקשה לדחות את ביצוע תוכנית ההתנתקות בשלושה שבועות. הבקשה המפתיעה נולדה בעקבות דיונים שקיים בשיא עם רבנים שהתנגדו לביצוע הפינוי בתקופת "בין המצרים" שבה על פי היהדות יש להתאבל על חורבן בית שני.
שרון, כך דווח, לא דחה את הצעתו של בשיא, זאת לאחר שדחה בעבר פניות של גורמים פוליטיים וביטחוניים לדחות את הפינוי כדי להיערך למבצע מבחינה לוגיסטית. אם הצעתו של בשיא תתקבל, יחל הפינוי רק ב-15 באוגוסט, כשלושה שבועות לאחר המועד המתוכנן.
כאמור, הבקשה לדחיית ההתנתקות הגיעה בעקבות התקופה הרגישה שבה אמור להיערך המבצע - תקופת "בין המצרים" שבין י"ז בתמוז לט' באב (בין 24 ביולי עד ל-14 באוגוסט). על פי המסורת, בימי הבית השני פרצו הרומאים את חומות ירושלים בי"ז בתמוז. בתשעה באב הועלה בית המקדש השני בלהבות, ועם ישראל הוגלה מארץ ישראל. בעקבות האירועים הקשים בהיסטוריה היהודית נקבע יום צום בי"ז בתמוז. כמו כן, עד לתשעה באב, אסור להסתפר, להתחתן, להתגלח, לשמוע מוזיקה ולהשתתף באירועים. באותם שלושה שבועות נהוג גם לא לרכוש מוצרים חדשים ואף דירות.
גורם המעורב בביצוע ההתנתקות אמר כי "למערכת הביטחון צפוי מאבק עם המפונים בגלל המרכיב האישי והאידיאולוגי. לא נכון יהיה להוסיף על כך גם את המרכיב הדתי שלעתים הוא החזק מכל. יש לאפשר להם להתאבל על חורבן בית המקדש, שעל פי האמונה נגרם בגלל שנאת חינם, ואחר כך לבצע את החלטות הממשלה והכנסת".
בצה"ל הקציבו חודשיים ועשרה ימים למבצע ההתנתקות כשהכוונה היא לסיים את הפינוי בכל מקרה עד לראש השנה שחל בתחילת חודש אוקטובר. אם תתקבל הצעתו של בשיא, תתקצר תקופת הפינוי בשלושה שבועות, ולצה"ל יישאר חודש וחצי בלבד לביצוע הפינוי. עם זאת גורמים המעורבים בביצוע ההתנתקות אמרו כי המשימה אפשרית, אך יש צורך להיערך אליה בהקדם בעיקר בגלל שינוי מערך גיוס המילואים.
בעיה נוספת שתתעורר אם הפינוי יידחה היא תחילת שנת הלימודים ב-1 בספטמבר, שבועיים בלבד לאחר תחילת ההתנתקות במידה ותידחה. גורם המעורב בתוכניות אמר כי בעיה זו עשויה דווקא להאיץ את הפינוי מכיוון שתושבים רבים ירצו שילדיהם יתחילו את שנת הלימודים כסדרה.
כאמור, יונתן בשיא, אדם דתי, העלה את ההצעה הרגישה בפני שרון שלא דחה אותה על הסף. בשיא אישר את הידיעה ואמר כי ההחלטה להעלות את ההצעה בפני שרון "לאחר התלבטות והתייעצות עם רבנים".
ח"כ בני אלון מהאיחוד הלאומי דוחה את הדברים: "התאריך הייעודי של שלושת השבועות דווקא מתאים לגזרות החורבן והגירוש של שרון", הוא טוען, ודורש "לבטל את הגזירה הרעה בעצמה, ולא רק את תאריך ביצועה". לדבריו, מועד חורבן הבית "בהחלט הולם את גזירת החורבן והפינוי".
השטח ייסגר ביום העצמאות?
אך לא רק מועד הפינוי עדיין בסימן שאלה. סוגיה נוספת שנבחנת על שולחנו של ראש הממשלה היא האם לסגור את השטח לפני יום העצמאות, כפי שדורש הצבא, או לאפשר לתושבי גוש קטיף לחגוג את יום ההולדת של המדינה.
בסביבת שרון יש הטוענים כי אין זה הגיוני לא לאפשר לחגוג את יום העצמאות, ובעיקר למנוע את האפשרות ממשפחות שכולות לציין ולערוך טקסי זכרון בגוש. זאת למרות עמדה שונה של גורמי הביטחון, המעוניינים מאוד לסגור את השטח ולהיערך כראוי לקראת הפינוי.
"יום העצמאות הקרוב יהיה מאוד קשה, אם הממשלה לא תסגור את השטח", אמר ל-ynet גורם המעורה בהלך הרוח בקרב רבני הציונות הדתית. לטענתו, "מה שהתרחש בשנה שעברה יהיה כאין וכאפס, משחק ילדים. אלפים צפויים להגיע. במידה והממשלה תסגור את השטח, הדבר יגרום לעוינות גדולה ושאלת תפילת ההלל ושאלות נוספות הקשורות ליחס למדינה יעלו במלוא העוצמה".