מדריך: ביעור חמץ למחשב האישי
גם המנקים היסודיים ביותר, שלא פוסחים על כל פינה בבית בניקיון לרגל החג, שוכחים לרוב מחבוא אחד הנוטה לצבור אבק. אז למה שלא תגעילו גם את המחשב שלכם? זה רק יוסיף לאורך החיים שלו ושלכם
ניקיון המחשב אינו חשוב רק מבחינה אסתטית אלא גם משפר את אורך חייו ואיכות חיינו. מחשבים נוטים לצבור כמויות אבק שלא היו מביישות את מדבר סהרה ביום סוער במיוחד, גם אם אתם האנשים הכי נקיים שיש. ככה זה עם חשמל סטטי.
הבעיה היא שהאבק הזה גם פוגע בביצועי המחשב, בעיקר בכל הנוגע למאווררים המרובים שטמונים בתוכו, ואחראים על קירור הרכיבים, ובראשם המעבד. ומכיוון שמעבד לוהט, דיסק קשיח מחומם וכרטיס מסך קודח מביאים לירידה ניכרת בביצועים – יש סיבה טובה להשקיע בניקוי המחשב.
לפני שנתחיל, נציין כי את כל הטיפים וההסברים בכתבה, למרות שאינם דורשים ידע מעמיק ונסיון רב שנים, רצוי לבצע רק אם יודעים במה מדובר, כדי לא לגרום נזק לאחד הרכיבים. אם אינכם בטוחים במה שאתם עושים - קראו לחבר שמבין.
החומרים הדרושים:
תרסיס לחץ אוויר, שמן מכונות (או WD40), מקלות אוזניים, אלכוהול, צמר גפן, מטליות רכות, מגבונים לחים, מייבש שיער (פן), שואב אבק ומברשת צבע או מכחול.
בחנויות מחשבים, צילום וציוד משרדי ניתן למצוא גם ערכות
ניקוי ייעודיות למחשב, הכוללות למשל מטליות רכות, מגבונים לחים, נוזל ניקוי, תרסיס לחץ אוויר,
תקליטור ניקוי לכונן התקליטורים וכדומה, והכל בחבילה אחת שעשויה להיות משתלמת יותר מרכישה של כל מוצר בנפרד.
הנה כמה דוגמאות שיעזרו: השוואת מחירים לאביזרי ניקוי ב"זאפ", תקליטורי ניקוי מ"בנדא מגנטיק", מטליות לניקוי המסך מ"בנדא מגנטיק", ערכת ניקוי שלמה מ-Hinet, אביזרים לניקוי המחשב ב"משרדיה", אמצעי ניקוי למחשב ב"אופיס דיפו", כיסויי פלסטיק למחשב וציוד היקפי ב"אופיס דיפו".
ניקוי המארז
כבו את המחשב, ונתקו אותו מהחשמל. רצוי גם לנתק את שאר המכשירים המחוברים אליו, כגון מסך, מקלדת, עכבר, מדפסת וכדומה, זאת, על מנת לאפשר יתר גמישות בגישה לרכיבים השונים.
לאחר שהכל נותק, פתחו את מכסה המארז, רצוי את שני הצדדים, כדי לאפשר לאבק לצאת החוצה לגמרי, ולא להתחבא שוב בפינה נסתרת אחרת. את הררי האבק הראשוניים ניתן
לסלק בכמה דרכים:
- ידנית – אספו אותן באצבעות לחבילות קטנות והשליכו לפח.
- חצי אוטומטית – היעזרו במייבש שיער כדי לשחרר את האבק ממקומו, ואז אספו אותו ביד.
- אוטומטית – שלבו בין מייבש השיער לשואב האבק הביתי, על מנת לאסוף כל גרגיר אבק סורר שהתחבא לו בין החריצים.
- למשקיענים - רכשו תרסיס לחץ אוויר (25-60 שקלים) בחנות אביזרי בניין או צרכי משרד, ולהיעזר בו לניקוי יסודי יותר. הוא אמנם אינו הכרחי, אך יועיל בעת ניקוי המאווררים, ולא יאתגר את ריאותיכם בניסיונות לנשוף מספיק חזק.
כאשר הכל נקי מאבק, ורואים את הכל בבהירות, אפשר לגשת לניקוי עדין של הכרטיסים, הכבלים, הזכרונות, המחברים וכדומה. את זה נעשה באמצעות מברשת צבע קטנה או מכחול, ואם המצב חמור ממש, והכרטיסים נושאים על גבם שכבות של זוהמה שחורה, אפשר גם לטבול צמר גפן באלכוהול, ולעבור בעדינות על המשטחים.
ניקוי המאווררים
במחשב סטנדרטי יש בין שלושה לחמישה מאווררים פנימיים, שמשרתים את צרכי הקירור והאיוורור של המארז, המעבד והספק, ובמחשבים חדשים, גם את המאיץ הגרפי המשוכלל ועתיר הזכרון. החלקים הללו, למרות שלעיתים הם נתפסים כחתיכות פלסטיק נטולות חשיבות, קובעים במידה רבה את ביצועי המחשב, ולא פחות חשוב, תורמים לשקט במעונכם.
מאוורר שכנפיו תקועות, והוא מלא אבק – לא יסתובב, יגרום לחימום יתר, ויחסום את זרימת האוויר הקר פנימה, וכתוצאה מכך, יביא להאטה בביצועים, לתקלות בעת העובדה על המחשב, ובמקרים אחדים אפילו לשריפת המעבד.
כדי להימנע מכל אלו, מומלץ להקדיש כמה דקות נוספות לניקוי יסודי יותר של המאווררים השונים. כשתפתחו את המארז, תגלו בו את המאוורר הגדול של המארז, שאחראי על הכנסת אוויר קריר פנימה, מאוורר קטן יותר שמוצב על גבי המעבד, ומאוורר נוסף, של הספק, שאותו לא ניתן לראות, והוא אחראי על הוצאת האוויר החם החוצה. במחשבים מסוימים יהיו גם מאוורר זעיר על גבי כרטיס המסך, ומאוורר גדול אחד או יותר בפינות שונות של המארז.
את כולם ניתן לפרק, ולנקות בצורה קפדנית, אבל אם אינכם חשים בטוחים מספיק בכדי לעשות זאת, כדאי לא לקחת סיכונים, ולהסתפק בניקוי באמצעות מייבש שיער או תרסיס לחץ אוויר ומקל אוזניים, שיאפשרו לכם להגיע גם למקומות הבעייתיים לגישה ישירה, ולנקות את כנפי המאוורר בהצלחה.
שימו לב: אסור להפעיל לחץ רב על המאוורר בעת הניקוי, משום שמדובר ברכיבים לא ממש עמידים, שסיבוב יתר או הפעלת עוצמה רבה מדי בתהליך עלולה לשבור או לפגום בהם בצורה חסרת תקנה.
למהדרין
המהדרין מוזמנים גם לשמן את צירי המאוורר, וליהנות מעבודה חלקה יותר לאורך זמן. את השימון אפשר לבצע בעזרת תרסיס כמו WD40, שמצוי בכל חנות לחומרי בניין, ומשמש לשימון מגוון חיבורים, לא רק ממוחשבים, או באמצעות שמן מכונות פשוט וזול, אם כי, במקרה זה תיאלצו למצוא דרכים יצירתיות לטפטף את השמן למקום, בעוד שמיכל ה-WD40 מצויד בצינורית מיוחדת. באתר HWZone הישראלי תמצאו מדריך מפורט עם תמונות של התהליך כולו.
ניקוי המסך
אחד ההתקנים שבהם הלכלוך מפריע במיוחד, הוא הצג, שרגיש במיוחד לטביעות אצבע, אבק וכתמים שונים. אצל חלק מהאנשים אפשר לראות שבזוויות מסוימות המסך פשוט עטוי שכבת זוהמה עצמאית לחלוטין, שעשויה אפילו לעמעם את בהירות וחדות הצפיה.
בצגי ה-LCD העדינים, שכבר אינם מצרך נדיר במקומותינו, המצב חמור יותר, מאחר והם רגישים במיוחד לנגיעות, גם קלות, שעלולות לגרום להם נזקים חמורים.
כדי לנקות את המסך יש להצטייד במטליות מיוחדות, שלרוב עשויות ממיקרופייבר, מעין בד שעשוי מחומרים פלסטיים, ואינו כולל סיבים (שנמרחים להם על המסך לאחר הייבוש), וספוגות מראש בחומרי ניקוי מיוחדים. אלו לא רק מנקים את המסך, אלא גם משאירים עליו מעין שכבת הגנה שמונעת לכלוך לפרק זמן ארוך יותר.
מלבד מטליות אלו, זמינים בשוק גם מיני תרסיסים אחרים, חלקם מגיעים בתצורה של קצף ניקוי, שייחודם בהרכב החומרים המצוי בהם, שאינו חריף ומזיק למסך.
אם לא מתחשק לכם להשקיע כסף, תוכלו בקלות להשתמש בחולצת טריקו ישנה או אפילו חיתול בד של תינוק לאותה המטרה. הקפידו לא להשתמש בחומרי ניקוי קונוונציונליים, המיועדים למשטחים אחרים, אל תטבלו את הבד בגלונים של מים, ואל תפעילו לחץ רק בעת הניקוי. אם תשמרו על הכללים הפשוטים הללו - יהיה לכם מסך נקי, ובחינם.
המקלדת
המקלדת היא ממוקדי הזוהמה הגדולים ביותר במחשב, ובמקרים מסוימים, בעיקר אם אתם חולקים אותה עם אחרים, עלולה אפילו להדביק אתכם במחלות.
את המקלדת אפשר לנקות בנשיפה חזקה בין המקשים (או שימוש בתרסיס לחץ אוויר), הפיכתה וטפיחה על חלקה האחורי כשהמקשים פונים כלפי מטה, וכהשלמה, מעבר עם פיסת נייר, מגבון לח או מקל אוזניים טבול באלכוהול או בקצת מים בינות למקשים עצמם. מכיוון שלא מדובר בהליך מסובך וארוך, מומלץ לבצעו בתדירות גבוהה, גם כדי להאריך את חיי המקלדת.
ניקוי העכבר
הודות לטכנולוגיה, העכברים האופטיים של ימינו כבר אינם רגישים ללכלוך כאחיהם הכדוריים, אולם גם אותם יש לנקות מדי פעם בפעם, כדי להבטיח תפעול נוח וחלק. אם אתם בעלי עכבר אופטי, כל מה שתזדקקו לו הוא מטלית (יבשה או לחה, לשיקולכם), שאותה תעבירו על פני החלק התחתון של העכבר, כדי להסיר לכלוך דביק.
אם טרם רכשתם עכבר חדיש, ואתם עדיין מסתפקים באחד שבבסיסו ממוקם כדור קטן, תיאלצו להשקיע קצת יותר בתהליך.
הפכו את העכבר, סובבו את המכסה ששומר את הכדור בפנים, והוציאו אותו. נקו אותו בעזרת מטלית או אפילו במים זורמים (אבל אל תשכחו לייבש היטב!), נשפו חזק פנימה, אל החור הריק, כדי להוציא משם אבק וחתיכות בלתי מזוהות, והיעזרו במקל אוזניים לח כדי לנקות את הגלגלים העדינים שמניעים את הכדור מבפנים.
כעת החזירו הכל למקום, נעלו את המכסה, ואל תשכחו גם להעביר ויש קליל על השולחן או משטח העכבר, כדי לא להדביק לכלוך ישן לעכבר הנקי.
כונן התקליטורים
כונן CD, DVD או צורב שמתחיל לזייף לעיתים קרובות, לא קורא חלק מהתקליטורים, קופץ, נתקע, לא צורב או סתם עובד לאט, יכול להיות מקולקל, ולאותת לכם שחלף זמנו, אבל לפני שאתם ממהרים לזרוק אותו, שווה להשקיע ברכישת דיסק ניקוי (15-25 שקלים), שתפקידו לנקות את עינית הלייזר שנמצאת בכונן, ותפקידה לפענח את הנתונים הצורבים על הדיסק ולהציג את המידע במחשב.
ההרפתקנים, אשר ממילא מתכוונים לקנות בקרוב כונן חדש, יכולים לנסות להגיע לעינית עצמה (במחשבים ניידים ניתן לעשות זאת ללא בעיה, משום שהיא ממוקמת במגש עצמו), ולנקותה בעדינות רבה בעזרת מכחול או מברשת עדינה.
ציוד היקפי
מכשירים כמו מדפסת, סורק, מצלמת אינטרנט, ואפילו מיקרופון או רמקולים נוטים אף הם לצבור שכבות אבק לא מבוטלות, כשגם כאן האשם העיקרי הוא החשמל הסטטי. בניגוד לרכיבי החומרה הפנימיים, כאן השמירה על הניקיון אינה ממש חיונית לעבודה השוטפת ולביצועים, אבל היא מועילה, אפילו אם ברמה האסתטית בלבד.
כדי לנקותם אפשר להיעזר בעצות שכבר הזכרנו (נקו את הסורק ואת עינית המצלמה כמו שניקיתם את המסך, היעזרו במטליות לחות או יבשות כדי לאבק את הרמקולים והמדפסת או נשפו עליהם בכוח, אם הלחיים שלכם מספיק גדולות).