מש' הבריאות מתריע: 1 מכל 3 פגים נפגע מזיהום
משרד הבריאות מפרסם נתונים קשים באשר למצב הפגיות בישראל: אחות אחת בלבד שאחראית על שמונה פגים, מחסור חמור בתקציב ותפוסה הרבה מעבר לתקן - אלה הן הסיבות העיקריות לריבוי הזיהומים בפגיות בישראל. "לצערנו, הזיהום ב'הדסה' אינו נדיר בישראל", מודה יו"ר איגוד רופאי הילדים
על-פי נתוני משרד הבריאות, בשבע השנים האחרונות נפטרו 170 פגים שנפגעו מזיהום במהלך שלושת הימים הראשונים שחלפו מהרגע שנדבקו. חלק גדול מהפגים ששרדו את הזיהום נידונו לסבול במהלך חייהם מפגיעות מוחיות, שכליות ומוטוריות.
נתוני משרד הבריאות מגלים עוד כי בשנת 2003 אושפזו בפגיות בישראל 14,713 פגים. 578 מהם נפטרו בבית-החולים, מסיבות רפואיות שונות. סך
ימי האשפוז של כל הפגים באותה שנה הגיע ל-193,784 ימים, כשכל פג שוהה בבית-החולים כ-13 ימים בממוצע. למרות זאת חלק גדול מהפגים, בעיקר אלה שנולדו במשקל נמוך מאוד, שוהים בבית-החולים חודשים ארוכים.
אוכלוסיית הפגים שמוגדרת כ"פגים במשקל נמוך" הם כאלה השוקלים עד קילו וחצי. מבין הפגים שנולדים בישראל, שיעור הפגים במשקל נמוך עומד על 1.2 אחוזים מכלל הלידות, כ-1,600 בשנה. 20 אחוזים מהם מתים כתוצאה מסיבוכים שונים הקשורים למשקלם ולמערכות גופם שטרם הבשילו. התחלואה כתוצאה מזיהום היא רק אחד מגורמי המוות של אותם פגים.
יו"ר איגוד רופאי הילדים, פרופ' פרנסיס מימוני, טוען כי המקרה שאירע לפני יומיים בבית-החולים "הדסה" אינו נחשב לחריג: "לצערנו, זיהומים כאלה מאוד שכיחים", הוא אומר. "אין פגייה שלא סוגרת את שעריה לתינוקות חדשים כמה פעמים בשנה, או שלא מבודדת ילדים שנדבקו מחיידק מזהם. כולנו נאלצים להתמודד עם המצב הזה כל הזמן".
על-פי נתוני משרד הבריאות, התפוסה בפגיות עומדת בממוצע על 100.4 אחוזים – אולם בחלק מהפגיות התפוסה גבוהה הרבה יותר.
בכנס חירום שערכו מנהלי הפגיות בישראל בחודש אוגוסט האחרון נמסרו נתונים קשים: בכל חמישה עד שישה פגים המאושפזים בטיפול נמרץ מטפלת אחות אחת בלבד. בפגייה הרגילה המצב עוד יותר חמור, כשאחות אחת אחראית על 8-9 פגים. לשיעור הזיהומים הגבוה בפגיות יש קשר הדוק לתנאי העבודה ולמחסור החמור בכוח-האדם.
כבר שנים שמנהלי הפגיות בישראל מתריעים על המצוקה הגוברת והולכת. "אחות אחת שמטפלת במקביל בכמה פגים, חלקם חולים קשה, לא יכולה להקפיד על רחיצת ידיים בין פג אחד לשני", מודה מנהל פגייה במרכז הארץ.
משרד הבריאות קיבל השנה תוספת תקציב מיוחדת בסך 25 מיליון שקל, המיועדת לסיוע לפגיות, אך הכסף טרם חולק משום לטענת מנהלי הפגיות, הדבר מותנה בכך שבתי-החולים יוכיחו כי הכסף מיועד לפגיות. "איזה מנהל בית-חולים יוסיף רופא או אחות לפגייה, כשידוע לו מראש שהכסף מיועד לשנה אחת בלבד?" תוהה פרופ' מימוני.
המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, ד"ר יצחק ברלוביץ', מסר אתמול בתגובה: "תוספת התקציב לפגיות טרם שולמה לבתי-החולים משום שהתקציב אושר רק לאחרונה. הכסף מיועד לרווחת הפגים וישמש לרכישת ציוד מתקדם שהפגים זקוקים לו על מנת לחיות. לאחר שהוסבר לנו כי בתי-החולים לא יוכלו לשכור תוספת כוח-אדם לשנה אחת בלבד, שינינו את התוכנית. כל בית-חולים יקבל את החלק היחסי שלו לפי כמות היילודים והפגים שמטופלים בו".