שתף קטע נבחר

 

חיפה: אחרי מאבק ארוך - רפורמה בחינוך הערבי

אחרי מאבקים שנמשכו שנים, בהם איימו הורים לתלמידים ערבים לשלוח את ילדיהם לחינוך במגזר היהודי בגלל ההזנחה של החינוך במגזר, תיערך החל משנת הלימודים הבאה רפורמה. תבוטל חטיבת הביניים הכושלת והילדים ייכנסו בגיל מוקדם יותר למערכת החינוך. ועד ההורים: "סוף סוף רואים קצת אור אחרי החושך שהיה לנו כל השנים"

בשורה לתלמידי המיגזר הערבי בחיפה: החל משנת הלימודים הבאה (תשס"ו) תתקיים רפורמה במערכת החינוך הערבית הנמצאת בהזנחה זה שנים. כך עולה ממכתב ששלחה אתמול (ג') מנכ"לית משרד החינוך, רונית תירוש ללשכת ראש העירייה, יונה יהב.

 

במסגרת הרפורמה תבוטל חטיבת הביניים למיגזר הערבי היחידה בעיר "אלמותנבי", הנחשבת לכושלת, והתלמידים ימשיכו ללמוד בבתי הספר היסודיים עד כיתה ח', ולאחר מכן יעברו לתיכון. הרפורמה תכלול גם כניסה בגיל צעיר יותר למערכת החינוך, מגיל חמש כיום, לגיל שלוש.  

 

כיום הנתונים במערכת החינוך הערבית בעיר קשים: 72% מהתלמידים הערביים בעיר לומדים במסגרות חינוכיות פרטיות כנסייתיות ולא במערכת החינוך הממלכתית. זאת, למרות שרבים מהם מוסלמים ולא מתאפשר להם חופש פולחן. החינוך הפרטי מוביל להישגים גבוהים יותר בקרב התלמידים, אך העלויות שלו גבוהות מאוד עבור ההורים. רק ההרשמה לבית ספר פרטי בעיר נעה בין 800 ל-1,500 שקלים.

 

זה שלוש שנים ההורים במיגזר הערבי בחיפה מנהלים מלחמות, שביתות ומתריעים חדשות לבקרים מפני קריסתה של מערכת החינוך הציבורית הערבית בעיר. לפני כשנה איימו ההורים כי אם לא תתקיים "רפורמה", הם ירשמו את ילדיהם למערכת החינוך הממלכתית במיגזר היהודי ובסופו של דבר חזרו בהם מאיום זה.

 

ההורים הצליחו לגייס למאבקם גם את תמיכת ראש העירייה וועד ההורים העירוני. וועדת היגוי הוקמה, המליצה על רפורמה, אולם במשרד החינוך התמהמהו עם התשובות.

 

עיקר הבעייתיות קיימת היום בחטיבת הביניים "אלמותנבי" הממוקמת בשכונת עבאס בעיר. עם השנים הפכה החטיבה ל"ברירת מחדל" של הורים שידם אינה משגת לממן לימודים בבתי ספר פרטיים ששייכים למסגרות כנסייתיות.

 

"רואים את האור"

 

לדברי ד"ר יאסר מנצור, יו"ר פורום ועדי ההורים בבתי הספר במיגזר הערבי בחיפה, "תלמידים רבים נמנעו להגיע לחטיבה בשל המרחק הרב שלה ממקום מגוריהם והעדיפו בית ספר פרטי ויקר יותר בקרבת ביתם. במשך השנים הוביל הדבר להידרדרות בהישגים ובמספר התלמידים ובאיכות התלמידים שרובם תלמידים בעלי צרכים מיוחדים. כתוצאה מכך, גם הישגי התלמידים בתיכון "שיזף" האמור לקלוט את תלמידי החטיבה, הלכו והידרדרו".

 

 

ממבחני המיצ"ב (מדדי יעילות וצמיחה בית ספרית) האחרונים שערך משרד החינוך התברר כי האלימות בקרב תלמידי כיתות ח' בחטיבה היא פי שלושה מהממוצע הארצי ושיעור זכאות במבחני הבגרות מהנמוכים בארץ.

 

המרוויחים הגדולים מקריסתה של המערכת הציבורית במיגזר הערבי בחיפה הם בתי הספר הפרטיים-כנסייתיים שקולטים אליהם את התלמידים המצטיינים ופולטים מהם את התלמידים החלשים בחזרה לחטיבה הממלכתית. לדברי מנצור, "בתי הספר הכנסייתיים הם מיסיונרים ולא מאפשרים למי שמוסלמי להתפלל וקיים את חופש הדת. למרות זאת, העדיפו התלמידים ללמוד שם". לדבריו, "עכשיו, בעקבות הרפורמה המתוכננת, סוף סוף רואים קצת אור אחרי החושך שהיה לנו כל השנים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
(ארכיון)
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים