"שרון הוא זמני - שא-נור לא"
חבריהם בגנים וכדים רוצים פיצויים, אבל בשבילם "ארץ ישראל שווה זהב, לא כסף". והם בטוחים: "בעזרת האלפים שיגיעו נמנע את העקירה". בשיחה עם כתבת ynet מביעים תושבי שא-נור זעם על שרון, ש"ביצע פשעים נגד העם", אך גם משגרים לו מסר: לא יהיה כאן פינוי
"נצליח למנוע את ניסיון הפשע של עקירת היישוב. אנחנו מצפים לפחות לעשרת אלפים איש, אם לא יותר, שיגיעו לפה וימנעו פינוי. תאריך היעד יהיה ברגע שיוכרז על שטח צבאי סגור, ואז יזרמו לפה אלפי אנשים".
כך קובעת בביטחון מלא מרים אדלר, אם לשישה, שהגיעה לשא-נור שבצפון השומרון בשיא האינתיפאדה. חבריה מאשרים את הערכות מערכת הביטחון, לפיהן "הבלאגן האמיתי יהיה בפינוי צפון השומרון". הם מתכוננים ליום הפינוי, אותו הם מכנים "יום סירוב פקודה" ומבטיחים: "אריק שרון הוא דבר זמני אבל שא-נור לא".
מילים טובות מופנות לעבר ראש הממשלה כתוצאה מהתרחבות יישובם מ-9 משפחות ל-38. "אנחנו מודים לשרון על תוכנית ההתנתקות ואנחנו בעד שיהיו עוד כמה רעיונות מקוריים כדי ששא-נור תהפוך לעיר", קובע תושב היישוב, יוסי דגן.
בין ג'נין לטול-כרם
ההתנחלות שא-נור ממוקמת במרכז המשולש: ג'נין, שכם וטול כרם, וכדי להגיע אליה צריך לעבור את הכפר סילת א-דאהר. כשמגיעים ליישוב פותח החייל בש.ג את דלת הברזל בידיו. השער החשמלי התקלקל לפני מספר שבועות, במהלך עימות שפרץ כשניסו התושבים למנוע את כניסת ראש מינהלת ההתנתקות לשא-נור.
שא-נור הוקמה על ידי הבריטים בשנת 1920, וזכורה לדורות של צנחנים ששירתו בבסיס האמונים הסמוך עד לפני שנתיים. בתחילת שנות ה-80 הגיעו למקום גרעיני נח"ל. בסוף שנות ה-80 עברו למקום כ-30 תושבים שהקימו במקום כפר אומנים. בתחילת האינתיפאדה נותקה שא-נור מהסביבה. גרעין של חב"דניקים התיישב במקום כ-10 חודשים, אך נכשל.
לפני כשנתיים עלה לשא-נור גרעין דתי שמנה שלוש משפחות ושני רווקים. בזמן שראש הממשלה הכריז על ההתנתקות גרו ביישוב 9 משפחות דתיות ו-5 אומנים. היום היישוב בתחיה ומונה 38 משפחות ו-60 ילדים. "ישנם 8 משפחות שמחכות עדיין להיכנס", אומר יוסי דגן ומספר: "על הדירה הפנויה האחרונה רבו ארבע משפחות".
ההתנתקות הביאה עוד "שחקני חיזוק", בהם 25 תלמידים מישיבת ניר שבקריית ארבע וגם חבר הכנסת הצועד אריה אלדד, והח"כ לשעבר, הרב אליעזר ולדמן.
בשא-נור יש גן, מעון, כולל ומקווה. בתקופה האחרונה מוקם במהירות בית הכנסת, ספריה חדשה עומדת להיפתח והשבוע הניחו התושבים אבן פינה לשכונה חדשה.
המתנחלים החדשים
מרים אדלר הגיעה לשא-נור לפני כשנתיים עם בעלה ירון וששת ילדיהם. "הגענו לפה למשימה חשובה - משימה לאומית", אומר הבעל. ומרים מספרת: "אני הגעתי לפה בגלל האינתיפאדה ובגלל הפיגועים, בקרב הזה כולנו חיילים".
אורה דגן הגיעה לשא-נור מהיישוב חשמונאים שליד מודיעין, מייד לאחר החתונה עם יוסי. "אני זוכרת איך ב'דייט' הראשון, שהיה בקניון עזריאלי, יוסי הוציא מפה והראה לי איפה שא-נור", סיפרה אורה. "היה לי ברור שאני צריכה להגיע לכאן, זה בדיוק מה שתיארתי לעצמי ואני לא מצטערת שהגעתי לפה".
לפני ארבעה חודשים החליטו גם עמוס וסיגל עזריה מחיפה להגיע לשא-נור עם תינוק בן שנה וחצי. עמוס מספר: "בחיפה פעלנו קצת באוניברסיטה אבל הרגשנו שזה לא מספיק".
סיגל חשה כי במאבק בפינוי שא-נור היא מתקנת את היעדר המאבק בפינוי ימית: "אז הייתי בת שנה וההורים שלי לא נאבקו בגללי. אני לא מוכנה להגיד לילד שלי. איך אפשר להיות במקום אחר כשכל הארץ גועשת וסוערת".
בעלה, עמוס, מדבר על סיבות היסטוריות: "הסיבה המרכזית של כולם שבאנו לכאן היא שארץ ישראל שייכת לעם ישראל. באנו ליישב את המקום. זאת הסיבה המרכזית. הסיבה המשנית היא ביטחון. באנו למנוע את רוע הגזירה".
"שרון פשע נגד העם, מגיע לו להיענש"
בניגוד לשכנים מגנים וכדים וגם בחומש, שיצרו קשר עם מינהלת ההתנתקות, בשא-נור איש לא יצר קשר עם אנשיו של יונתן בשיא. "ארץ ישראל שווה זהב ולא כסף", אומרים התושבים.
עקיבא סמוטריץ', תושב היישוב מבהיר: "מה יש לי לשבת עם ראש הממשלה. הוא קורא לי למשאלה האחרונה לפני גזר הדין".
הדבר המאחד את כולם הוא הזעם כלפי שרון. מרים אדלר טוענת כי לא מדובר בשנאה. "כשבן אדם עושה פשעים נגד העם והמדינה מגיע לו להיענש על זה, אין פה עניין של שנאה".
יוסי דגן: "אנחנו כועסים על שרון, הוא הרס את הכלכלה, את האחדות בעם והכל בצורה דורסנית. הוא רוצה להרוס את הביטחון בהתנתקות ועכשיו גם את הדבר האחרון שנשאר - את אמון הציבור בצה"ל. אנחנו כועסים עליו כי אין לו מינימום של אחריות לאחדות העם והוא יצר את השסע. הוא יוצא ב'ספינים' נגדנו כדי שנוצג בקרב הציבור כאנשים משוגעים, פסיכים ואלימים וזה יכשיר לו את הקרקע למעצרים מנהליים והטלת צווים צבאים".
אז מה עושים? מנסים להילחם ברוע הגזירה. יוסי דגן: "אנחנו נמצאים מדי יום בכנסים בארץ ישראל הקטנה ומסבירים לאנשים את החשיבות של שא-נור".
מרים אדלר: "אנחנו מצפים שיגיעו לפה לפחות עשרת אלפים איש אם לא יותר. אנחנו מקבלים המון פניות של אנשים שמבקשים להתגורר באוהלים. אבל כדי לא לשחוק אותם אנחנו מבקשים שיגיעו בתאריך היעד שנקבע לקראת הקיץ. כשהאזור יוכרז כשטח צבאי סגור יזרמו לפה אלפי אנשים".
בשא-נור כועסים על "הגורם הצבאי הבכיר" שקבע כי במקום נמצאת אוכלוסייה קיצונית, שקיים סיכוי שתנהג באלימות. על כך אומר עמוס: "לבוא ולגרש אנשים מהבית זאת אלימות".
ירון אדלר: "האלימות בתקופה האחרונה היתה מצד המשטרה. המבחן ייקבע בשטח - איך המשטרה תתנהג ואיך שהצבא יתנהג. לנו לא תהיה שליטה על כל ההמונים שיגיעו". יוסי דגן: "אף אחד לא ייתן שיהודי ירים יד על יהודי. הכל ייקבע על ידי שרון, אך יש לו אינטרס שנגיע למלחמת אחים".
עקיבא סמוטריץ': "במלחמה אני חלילה יכול להיהרג וגם להרוג. פה המסירות שלי היא מסירות של הנפש, אני גם יכול להיהרג תוך כדי מאבק אבל המאבק שלי יהיה בהתנגדות, בישיבה, בלקשור את עצמי למקום מסויים".
האם אתם חוששים מסיטואציה של פתיחה באש?
ירון אדלר: "אף אחד לא ימנע ממני להיאבק".
יוסי דגן: "יש חשש שבמסגרת הפרובוקציות שרון ינסה לעשות את זה".
ירון: "מישהו חשב שמישהו מהרצליה ירצח את יצחק רבין?".
אז מה צפוי לנו בחודשים הקרובים?
סיגל: "יבנו פה שכונה חדשה ויסיימו את בית הכנסת".
מרים: "המוני אנשים יגיעו לשא-נור ויהיה פה בלאגן וגם בכל המדינה. מי שלא יצליח להגיע לפה ידאג להעסיק את המשטרה ויהיו סירובי פקודה".
עמוס: "הרבה חיילים יסרבו פקודה. גם אריק שרון סירב במלחמת יום כיפור, כשעבר את התעלה".
יוסי דגן משגר מסר ליונתן בשיא: "הוא לא ייכנס לפה" וירון אדלר מבטיח: "הולך להיות פה כישלון חרוץ לשרון".
אלפים יזרמו לפה. מרים אדלר
צילום: חיים צח
הפרובוקציות של שרון. יוסי דגן
צילום: חיים צח
זיכרונות מימית. סיגל עוזריה
צילום: חיים צח
הביטחון היה משני. עמוס עזריה
צילום: חיים צח
הרוצח הגיע מהרצליה. ירון אדלר
צילום: חיים צח
מומלצים