בג"ץ חייב את המדינה לשלב פעוטות מוגבלים במעונות
הורים לילד שנולד ללא רפלקס בליעה עתרו בדרישה לחייב את המדינה לדאוג שפעוטות בעלי בעיות מורכבות ייקלטו במעון יום שיקומי. שופטי בג"ץ נעתרו לבקשה וחייבו את המדינה לממן את מלוא השהות של 50 פעוטות במעונות. "ראוי לה לחברה כי לא תתכחש לחלשים שבה", קבעו השופטים. סגן השר מלכיאור: "הצדק נעשה עם הילדים"
"ראוי לה לחברה כי לא תתכחש לחלשים שבה. גם אדם מוגבל, אדם הוא, וזכאי הוא להזדמנות שווה למיצוי יכולותיו ולטיפוח אישיותו". כך כתבו היום (ה') שופטי ביהמ"ש העליון, אהרון ברק, דורית בייניש ואדמונד לוי, בפסק דין המחייב את המדינה לשלב כ-50 פעוטות בעלי צרכים רפואיים מיוחדים במעונות היום השיקומיים בישראל, שהופלו עד היום לרעה.
העתירה, שהוגשה בחודש ספטמבר 2004 נגד משרדי הבריאות והרווחה, עוסקת בעשרות פעוטות בישראל, אשר בנוסף לנכות התפתחותית (למשל, פיגור), שבעטיה הם זקוקים למעון יום שיקומי, הם סובלים גם מבעיות בריאותיות, המצריכות סיוע של אחיות או סייעות, או מכשירים רפואיים.
למרות זכאותם של פעוטות אלה על פי חוק, לשהות ולהתחנך במעונות היום השיקומיים, הרי שבפועל, בשל צורכיהם הבריאותיים המיוחדים (שאין להם מענה במעונות היום, כגון ציוד רפואי מיוחד או אחות צמודה), הם אינם יכולים לשהות במעונות, או שהם שוהים בהם תוך סיכון חייהם. העתירה הוגשה תחילה בשמו של פעוט שנולד ללא רפלקס בליעה, אולם במהרה היא הפכה לייצוגית לאחר שהתברר כי ישנם עוד עשרות פעוטות שבשל בעיות בריאותיות חמורות אינם משולבים במעונות.
בפסיקתו, קיבל בג"ץ את העתירה. הוא חייב את המדינה לדאוג שהפעוטות בעלי הבעיות הרפואיות המורכבות ייקלטו במעון יום שיקומי. עד כה, המדינה טענה שהחוק אינו מחייב אותה לעשות כן. בג"ץ חייב את המדינה לממן את מלוא השהות של הילד במעון, ובכלל זה כל הציוד הרפואי - בין בעצמה ובין אם בהסדר עם קופות החולים. בכך, דחו השופטים את עמדת המדינה שלפיה על ההורים לממן את הציוד הרפואי במעונות היום עבור ילדיהם.
בנוסף, לאחר חמש שנים בהן נמנעה המדינה מלתקן תקנות לחוק מעונות היום השיקומיים, אשר יסדירו את סל השירותים שלו זכאים הפעוטות בעלי הצרכים הרפואיים המיוחדים, חייב בג"ץ את המדינה לערוך עד ה-15 באוגוסט הצעת תקנות, שתוגש לוועדת העבודה הרווחה והבריאות של הכנסת. זאת, כדי לאפשר את כניסתם של כל הפעוטות הללו למעונות היום השיקומיים עד לשנת הלימודים הקרובה תשס"ו.
בג"ץ אף אסר על המדינה להורות למעונות היום השיקומיים להעניק לפעוטות סיוע רפואי באמצעות סייעת, במידה שהחוק קובע שמדובר בפעולה מחייבת כח אדם רפואי מקצועי.
"נעשה הצדק עם הילדים"
"כל ילד זקוק למסגרת וגם הורים של הילד כדי שיימצא במסגרת ויוכלו לעבוד", אמרה היום א', אמו של הפעוט שבשמו הוגשה העתירה. "קשה ביותר לטפל בילד כזה. הבן שלנו מואכל בצינורית לקיבה, אז צריך לתחזק את הארוחות ומכשיר ההזנה. בנוסף, יש צינור שמוחדר כדי לשאוב את ההפרשות שלו החוצה כי הוא נולד ללא רפלקס בליעה. כשרצינו לשלבו במעון לא הסכימו. הם דרשו שנביא סייעת מטעמנו או לחילופין לחתום על טופס ויתור כדי שאם חס וחלילה קורה משהו, לא נתבע אותם".
כעת בעקבות הבג"ץ, בנה של א' הוא הילד הראשון שהמדינה משלמת עבורו שמונה שעות סייעת על בסיס קבוע בגן ילדים בבית החולים תל השומר. אמו הוסיפה: "לא לכולם יש יכולת כלכלית למטפלת במשרה מלאה, ומטפלת לילד עם בעיה כזו גובה מחיר שונה מילד רגיל. מצד שני יש מקומות עבודה, אנו רוצים לשמור עליהם ולנהל חיים נורמטיביים, רוצים לחיות. אצלנו יש חיי משפחה ורוצים לקיים אותם גם אחרי שנולד ילד עם צרכים מיוחדים. לפי דעתי, אנחנו הרבה יותר מועילים לחברה בתור משפחות עובדות".
את העתירה הגישו מרכז השופט חיים כהן לזכויות אדם, הורים לפעוט עם מוגבלות, מרכז בזכות וסגן השר, הרב מיכאל מלכיאור, שכיהן בזמן הגשת העתירה כיו"ר הוועדה לזכויות הילד בכנסת. העתירה הוגשה ביוזמת פורום חוק מעונות יום שיקומיים, באמצעות עורכי הדין רון דרור ושלי דביר, שעשו זאת בהתנדבות, כחלק ממאבק חברתי לו הם שותפים.
לדברי עו"ד דביר, "עד היום המעונות לא היו מוכנים לקחת על עצמם טיפול בילדים עם בעיה כה מורכבת בטענה כי אין את האמצעים. האבסורד בכל העניין הוא שהילדים האלה לא נהנים משום מסגרת ולא מתקציב שמסגרות אחרות מקבלות אם הם היו משולבים בתוך המסגרת. אני מקווה שהחלטת בג"ץ תניע גלגלים למשפחות נוספות".
סגן השר הרב מיכאל מלכיאור, שהגיש את העתירה בזמן ששימש יו"ר הוועדה לזכויות הילד בכנסת, ברך על החלטת בג"ץ. "הצדק נעשה עם הילדים, אשר בנוסף לגזרות שהגורל גזר עליהם, שוכבים בבית - במקום לקבל את הטיפול והחינוך שהם זקוקים לו. בחג הפסח הזה יוצאות עשרות משפחות מעבדות לחירות. העובדה שהפעוטות יוכלו לשהות במעונות היום השיקומיים תוך קבלת כל הציוד הרפואי והטיפול הנדרש, תחזיר את חייהן של משפחות רבות למסלול החיים התקין. אני קורא למשרד הרווחה והבריאות לישם את הפסיקה באופן מיידי, להשלים את תקינת התקנות ולהיערך להקצאה של כוח האדם והציוד הנדרש למערכת".