שתף קטע נבחר

 

הנשיא לשעבר עזר ויצמן הלך לעולמו

הנשיא השביעי הלך לעולמו בגיל 81 בביתו שבקיסריה, כשמשפחתו לצידו. אל בית המשפחה בשכונת הורש בקיסריה זרמו אמש בני משפחה וידידים רבים. אחייניתו, יעל דיין, סיפרה: "הוא לא סבל בימיו האחרונים" . אנשי צבא, פוליטיקאים וחברים לדרך - כולם ספדו לעזר ויצמן, איש איש בדרכו. ראש הממשלה שרון: עזר הוא סמל ומופת של הצבר. איבדתי מפקד וחבר קרוב

נשיא המדינה לשעבר, עזר ויצמן , הלך אתמול (א') לעולמו בגיל 81. ויצמן מת בביתו בקיסריה כשלצידו בני משפחתו הקרובה. הלוויתו תיערך מחר בשעה 17:00 בבית העלמין באור עקיבא. הוועדה לענייני טקסים וסמלים תתכנס היום בצהריים כדי לדון בסדרי ההלווייה.

 

בימים האחרונים שהה ויצמן בביתו לאחר תקופה ארוכה בה היה מאושפז בבית החולים רמב"ם בחיפה. קרוביו של ויצמן סיפרו כי הנשיא לשעבר לא סבל בימיו האחרונים, למרות ההידרדרות במצבו הבריאותי.

 

 

ראש הממשלה, אריאל שרון, ספד לויצמן ואמר כי "עזר הוא סמל ומופת של הצבר הישראלי. כל תחנה בחייו היא אבן מרכזית לבניין הארץ הזאת: באצ"ל, בהקמת חיל האוויר, בהפיכתו לחוד החנית המצטיין של צה"ל, בניצחון המזהיר במלחמת ששת הימים, כשר ביטחון, כשותף מרכזי להסכם השלום עם מצרים וכנשיא שהיה אהוב על כל שכבות הציבור".

צילום: עופר עמרם

 

שרון הוסיף כי "עזר התבלט בנחישות, במנהיגות, באומץ לב ובחדות לשון. איבדתי מפקד וחבר קרוב. אני שולח את תנחומיי לראומה, מיכל ולבני המשפחה".

 

נשיא המדינה, משה קצב, מסר כי עזר ויצמן "היה ממנהיגיה הבולטים של מדינת ישראל, ממעצבי דרכה וממחוללי התפנית ביחסו של העולם הערבי למדינת ישראל. ויצמן בלט בחיי מדינת ישראל כלוחם וטייס במלחמת השחרור, ממקימי חיל האוויר וממחוללי הניצחון ההיסטורי בששת הימים. ויצמן היה גם בין מחוללי השלום עם מצרים, ניחן בקסם אישי רב ובחן. הוא נודע באהבתו הגדולה לעם ולארץ, בגישתו הבלתי אמצעית ידע לחדור לליבות העם וידע לסחוף המונים בכוח מנהיגותו. יהי זכרו ברוך".

 

אל ביתו של עזר ויצמן בשכונת החורש בקיסריה החלו לזרום עם היוודע דבר מותו חברים ובני משפחה, בהם אחיינתו ובתו של משה דיין, יעל דיין. "הגעתי לבית המשפחה אחרי שנודע לי כי נפטר. פטירתו מחזירה אותי לימים בהם אבי נפטר. עזר הוא דוד, ועכשיו גם עזר איננו".

 

לדברי דיין, "עזר גילה סוג של מנהיגות שקשה מאוד בלעדיה. הוא היה חולה, אך לא סבל בשלושת ימיו האחרונים. מאז פטירתו מתקשרים אלי ואל רעייתו ראומה. אנחנו מרגישים את האהבה שאנשים רוחשים לו. גם אם בשנתיים האחרונות הוא לא היה במרכז העניינים. לצערי, דווקא עכשיו, אחרי מותו, יחזור להיות בעניינים ולקבל את האהבה שכולם רוכשים לו".

 

ויצמן ורעייתו ראומה התגוררו ביישוב קיסריה, אך היו בני בית באור עקיבא השכנה, שם גם ייטמן ויצמן. סגן השר לביטחון פנים, יעקב אדרי, הגיע גם הוא לבית בקיסריה כחבר קרוב של המשפחה. אדרי שימש בעבר כראש עיריית אור עקיבא, הסמוכה לקיסריה, וסיפר כי עזר וראומה הרגישו אצלו בני בית. רק אתמול שוחח עם ראומה על מצבו של עזר: "אתמול בערב הוא איבד את ההכרה. הנחמה היא שהוא נפטר בביתו, מוקף במשפחתו", אמר.

 

אדרי הוסיף וסיפר כי כאשר בנו וכלתו של ויצמן נהרגו בתאונת דרכים והובאו למנוחות בבית העלמין באור עקיבא, ביקש ממנו עזר להיקבר גם הוא באור עקיבא. "הייתי אז ראש המועצה. עזר הביא לי צ'ק פתוח וביקש לרכוש את החלקה ליד בנו וכלתו ועשיתי זאת. עזר לא נתן לי שום ספק שהוא רוצה להיקבר באור עקיבא. אני זוכר עוד את המילים שלו כשהוא אמר לי 'שלא יבלבלו לי את המוח, אני רוצה להיקבר באור עקיבא'".

 

אדרי ציין כי המשפחה נתונה באבל כבד ומכינה את סידורי הלוויה. "כשנכנסתי לבית ראומה אמרה לי 'עזר חוזר הביתה'. מגיעים טלפונים לבית המשפחה מכל העולם על מנת לנחם. גם הנשיא וראש הממשלה התקשרו. עזר הוא איש מיוחד, אהוב ואהוד. הוא היה אדם מיוחד, בטוב וברע".

 

"היה לאגדה עוד בחייו"

 

אורי לוי, תושב אור עקיבא וחבר המשפחה מזה 30 שנה, היה גם הוא בין המנחמים שהגיעו לבית. "אני מרגיש שאיבדתי אבא", אמר. "בשבילי הוא היה הכל - חבר, יועץ ואדם. עזר אהב את האנשים הפשוטים. הוא היה הולך באור עקיבא ועוצר ומדבר עם כל אחד".

 

לוי מספר כי מצבו הבריאותי של ויצמן היה לא קל בארבעת החודשים האחרונים. ויצמן שהה בטיפול נמרץ עד שהמשפחה החליטה להביאו הביתה, כדי לנסות ולהביא לשיפור במצבו. "אתמול בבוקר הוא עוד אכל וישב בכורסה שלו. את ליל הסדר הם עשו יחד עם המשפחה והנכדים והוא היה במיטתו, רדום. בליל הסדר נכחה גם רופאה", סיפר לוי.

 

אנשי צבא, פוליטיקאים וחברים לדרך ביכו את מותו של הנשיא לשעבר. המשנה לראש הממשלה, שמעון פרס, אמר כי "ויצמן היה מפקד חיל אוויר מעולה, שר ביטחון מקורי ונשיא אהוב על העם".

 

פרס הוסיף: "את חייו הקדיש למדינה ולא פסק מלהקסים אותה מהרגע שקמה. הוא גילה אומץ לב צבאי ואזרחי כאחד, וכפי שלחם בגבורה למען ביטחונה של ישראל, כך נאבק בעוז רוח למען השלום. עזר היה לאגדה עוד בחייו וכך יישאר בזכרוננו".

 

שר הביטחון, שאול מופז, מסר כי מערכת הביטחון והוא עצמו מרכינים את ראשם על פטירתו של ויצמן. "עזר ויצמן היה טייס וקצין, ממפקדי צה"ל ובוני כוחו וממניחי יסודות חיל האוויר של מדינת ישראל. ויצמן היה איש חזון ומנהיג מדיני דגול אשר ראה במערכת היחסים של ישראל עם העולם הערבי קשר אסטרטגי. הוא היה מהמובילים לקידום הסכם השלום עם מצרים. חזונו של ויצמן שילב עצמה צבאית ומדינית מחד, וחתירה בלתי נלאית לשלום עם כל שכנותיה מאידך. מדינת ישראל, עם ישראל ומערכת הביטחון יחסרו את עזר ויצמן".

 

שר האוצר, בנימין נתניהו, אמר כי "ויצמן היה מראשוני הראשונים, ציוני בכל רמ"ח איבריו, בונה חיל האוויר ומאדריכלי הניצחון במלחמת ששת הימים". לדבריו, "ויצמן היה נשיא אהוב שכבש את לב העם בדרכו הישירה ובחן אישיותו. עם ישראל כולו יתגעגע לדמותו הססגונית ששפעה ביטחון ואמונה בעתיד ישראל".

 

סילבן שלום, שר החוץ, אמר: "מדינת ישראל איבדה גיבור מלחמה וגיבור שלום שפעל כל העת לצמצום פערים חברתיים ולאיחוד העם. ויצמן ייזכר כאיש שתמיד הייתה לו היכולת והרצון לדבר עם כל אדם - מקיסריה או אור עקיבא - בגובה העיניים".

 

מפקד חיל האוויר, האלוף אליעזר שקדי, הגיע גם הוא לביתו של ויצמן בקיסריה. "זה יום עצוב עבורי אישית, עבור כל חיל האוויר ועבור כל עם ישראל. היו לו זכויות אדירות בחיל האוויר. הוא עיצב את רוחו. ויצמן היה איש עם חזון יוצא דופן. אהבנו אותו ואת הגישה הישירה שלו. אנחנו עצובים".

 

"מפקד לדוגמא"

 

ראש עיריית באר-שבע, תא"ל (מיל') יעקב טרנר, מבכירי חיל האוויר בעבר, סיפר: "הייתי חייל צעיר שהתגייס לחיל האוויר בקורס טייס, כשעזר כבר היה מפקד בכיר במילואים. עזר היה טייס ששמו יצא לפניו, גם בתור עמית וגם בתור מפקד לדוגמא.

 

"רבים רבים בחיל האוויר שאבו מעזר ויצמן את התנהגותם מתוך התכונות שלו כלוחם, כמפקד. עזר היה אדם נאהב בחיל האוויר. הוא שימש מקור להשראה, יותר מכל מפקד אחר בחיל-האוויר לאורך 56 שנות החייל.

 

טרנר הוסיף כי "הוא היה הדוגמא לרבים מאיתנו. הזיכרון שהוא מותיר אחריו טבוע בסלעי חיל האוויר - מהיחידות הקרביות השונות ועד אחרון הטייסים. אני המום מלכתו של האיש היקר הזה".

 

יוסי שריד (יחד) אמר כי "ויצמן מילא בחייו תפקידים רבים וחשובים, אבל יותר מכל הוא ייזכר כמפקד האגדי של חיל-האוויר. הוא סימן בשעתו את המפנה הבלתי נמנע במדיניות הישראלית, כאשר היה איש הימין הראשון להבין את המציאות האזורית והעולמית ופנה אל דרך השלום תמורת שטחים".

 

לעומת שריד, ח"כ אפי איתם יזכור את ויצמן כמי ש"סימל בחייו את ערך הערבות ההדדית - כל ישראל ערבים זה לזה". לדברי איתם, ויצמן ייזכר כמי שהקפיד לבקר את משפחותיהם של כל אחד מנפגעי פעולות הטרור וחללי צה"ל".

 

"למשפחת ויצמן אבד ראש המשפחה. אני איבדתי מפקד וחבר שהיה מורה דרך, גם במדים וגם בחליפה אזרחית", אמר ראש הממשלה לשעבר, אהוד ברק. ברק הוסיף כי "עם ישראל איבד אדם יוצא דופן שעיצב את כושר הלחימה של חיל האוויר ואת רוח הלחימה של צה"ל כולו. ותרם תרומה מדינית חסרת תחליף להסכם השלום עם מצרים".

 

יו"ר הכנסת , רובי ריבלין, ציין כי "ויצמן שיקף את הישראלי יותר מכל אדם אחר, הקדיש את חייו למדינה ולביטחונה. קסמו האישי והיכולת הויצמנית המגנטית שלו שבו את לב כל מי שיצר איתו קשר".

  

הרב הראשי, יונה מצגר, שלח תנחומים בשם רבני ישראל למשפחת הנשיא לשעבר. "לויצמן זכויות רבות בביסוס מערכת הביטחון בישראל והתגלה כאיש שהמסורת היתה יקרה לו באמצעות חום אנושי, פשטות ויושרה שהקרין לכל סובביו".

 

גם סיעות העבודה והליכוד, בהן היה חבר ויצמן בתקופות שונות בהיסטוריה הפוליטית הארוכה, מסרו הודעות תנחומים.


פורסם לראשונה 24/04/2005 21:58

 

בהכנת הידיעה השתתפו אילן מרסיאנו, אטילה שומפלבי ורוני סופר
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי אהרון
ויצמן. אחד הצילומים האחרונים בהלויית רפול
צילום: חגי אהרון
משפחתו היתה לצידו. ויצמן
צילום: זום 77
צילום: תומריקו
פרס. איבדנו איש מקסים
צילום: תומריקו
דייגו מיטלברג
טרנר. זוכר את התרומה לחיל
דייגו מיטלברג
צילום: תומריקו
שריד. נזכר בתפנית הפוליטית
צילום: תומריקו
מומלצים