אנטישמיות ברשת: שנאה ישנה באמצעים חדישים
האינטרנט, המאפשר לבודדים להתארגן ולפעול בהיקף גלובלי, מהווה גם כר פורה לפעילות אנטישמית של מכחישי שואה. סקירה עדכנית. המצב אינו מלבב אך יש גם מסקנה אופטימיות: הכח לשינוי הוא בידי הגולשים
יום השואה, שיצוין מחר (ה'), מספק הזדמנות להתעדכן באנטישמיות ברשת, אשר על פי כל הראיות, כלל לא פוחתת. אתרי שנאה חדשים עלו לרשת, אתרים ישנים נסגרו וצצו שוב בשרתים אחרים, קבוצות הדיון המהללות את הנאזיצם ואת היטלר פורחות, וקוראות לפגיעה ביהודים. נראה כי האינטרנט, המאפשר לבודדים להתארגן ולפעול בהיקף גלובלי, במובן החיובי של המילה, מסייע גם לניאו-נאצים ולאנטישמים המקוונים להפיץ את תורתם ביתר קלות.
"הפרוטוקולים (של זקני ציון – ר.ש.) הם דוגמה מצוינת לכך", אמר ל-ynet אלי הכהן, המנהל המקצועי של מרכז נטוויז'ן לחקר האינטרנט באוניברסיטת תל אביב, שהנחה היום יום עיון בנושא "שיטנה דיגיטלית ואנטישמיות מקוונת". "בשנה שעברה הטקסטים הללו, לרבות ספרו של היטלר, "מיין קאמפף", היו קיימים רק באנגלית, והשנה הם כבר קיימים במגוון שפות ברשת".
הכהן מסביר, כי קשה להעריך, מבחינה סטטיסטית, מה היקף האנטישמיות ברשת, כמה ואילו אתרים קיימים, והיכן הם מתאחסנים. לדבריו, השוני העיקרי לעומת אשתקד, הוא בהתעצמות התופעה.
JewWatch חזר לעניינים
"האינטרנט מאפשרת לקבוצות קיקיוניות לקבל ביטוי וחשיפה", אמר הכהן, שציין כי אחד מיעדיו של המכון הוא להקים מעין צוות מעקב, שיוכל לנטר את הפעילות האנטישמית ברשת. "חיפוש המילה 'נאצי' או Jew'' במנועי
חיפוש תספק תוצאות גם של אתרים אנטישמיים, וגם של אתרים המספקים סקירה היסטורית על מלחמת העולם השניה", הסביר.
אתר אחד המהווה דוגמה מצוינת לקושי הכרוך במעקב ומניעת התופעה הוא JewWatch, אותו אתר אנטישמי שעורר סערה רבתי באינטרנט העולמי, לאחר שדורג בצמרת תוצאות החיפוש של גוגל בעת הקלדת המילה Jew.
ארגונים יהודים וגולשים פרטיים הכריזו מלחמה על האתר, כמו גם על גוגל, והצליחו, בכוחות משותפים, ובמעין מחאה עממית, להדיח אותו מראש הרשימה, אולם כעת נראה כי הנצחון היה זמני בלבד. האתר ממוקם במקום השני בחיפוש של גוגל, התוכן שבו גדל בצורה ניכרת, ובראשו מתנוססת ההודעה: "...זה אינו אתר שנאה. זהו ארכיון מחקר לימודי הכולל כתבות".
כותבים את ההיסטוריה מחדש
אך JewWatch אינו לבד. אחד האתרים הבולטים בכל הנוגע להכחשת השואה הוא ה-IHR, "מכון לסקירה היסטורית", שמקפיד לציין כי הוא ארגון "לא אידיאולוגי, א-פוליטי ולא סקטוריאלי", ומטרתו
"לקדם מודעות ציבורית לאירועים היסטוריים בעלי השפעה, בעיקר במאה ה-20".
בעמוד האודות נכתב, כי למרות שהארגון אינו מכחיש את קיומה של השואה, הוא בכל סייע בהפצתם של מספר ספרים ומאמרים, ש"בוחנים מחדש היבטים שונים לגבי סיפור ההשמדה", זאת, מאחר והשואה "משמשת ככלי בידי היהודים הציונים, להצדקת מדיניות בלתי מוצדקת ולסחיטת כספים מאמריקנים ואירופים".
עיון בתכנים המופיעים בעמוד הבית, לרבות המבזקים, מספקים תשובה מוחצת למדי למניעיו של המכון. הכותרת, נכון להיום, מציגה סקירה של הרצאה שנתנו מארק וובר, ראש המכון, ו"ההיסטוריון" מכחיש השואה דיוויד אירווינג, על מקומו של היטלר בהיסטוריה, על כך שבארה"ב של ימינו לא מתייחסים אליו ואל משטרו באובייקטיביות, ומאשימים אותו בכך ש"רצה לכבוש את העולם".
משתמשים בשמות מטעים
לא מן הנמנע כי אתרי שנאה כאלה - הנוהגים בתחכום ומטשטשים את ההבדל בין אמת לשקר ובין מחקר היסטורי לשנאה - מפיצים את האנטישמיות ביעילות רבה יותר.
אתר נוסף, העושה חיל בכל הנוגע להכחשת השואה, הוא Air Photo, המציג צילומי אוויר ממלחמת העולם השניה, ופועל מטעם "הוועדה לאמת היסטורית". האתר, שעלול למשוך כל גולש מצוי ובלתי גזעני בעליל, הודות לשמו הנייטרלי, מציג בעמוד הבית טקסט מנומק היטב, ובו מפורטות כל הראיות והעדויות לכך שבמחנה הריכוז אושוויץ-בירקנאו כלל לא התבצעה השמדה שיטתית של יהודים.
עיון מעמיק באתר מגלה, שגם מחנות השמדה ואירועים בולטים אחרים, לרבות טרבלינקה, הטבח בבאבי יאר, ורציחות אקראיות שהתרחשו במחנה פלאצו, זוכים בו לטיפול חדשני ויוצא דופן, בעיקר בעיניהם של ישראלים.
גם ביאהו, שבעבר התחמק בקושי מתביעה בגין מכירת מזכרות נאציות באתר המכירות הצרפתי שלו, לא ממש מקפידים לסנן תכנים אנטישמיים, וממשיכים לנקוט בגישה ליברלית למדי. מספר קבוצות דיון מייצגות שמארח האתר מונות את "ניאו נאצי", קבוצה המקוטלגת תחת "פשיזם", פעיל מאז ינואר 2004 וכולל 352 חברים. בעמוד הראשי של הקבוצה מתנוסס לו צלב הקרס, לימינו של טקסט רוחני להפליא, שקורא לכל אותם החשים ריקנות ואכזבה מהמציאות, להצטרף לנציונל סוציאליזם, שיעניק לחייהם משמעות.
"ילדים למען היטלר"
קבוצה נוספת, מחרידה לא פחות, היא "ילדים למען היטלר", שנוסדה בספטמבר 2002, בקטגוריית "גאווה לבנה וגזענות", ומונה 64 חברים, לא ממש פעילים אמנם, אבל הפוטנציאל לנזק קיים, בעיקר כשקוראים את הסלוגן המתנוסס בראש עמוד הבית של הקבוצה: "אם אתם אוהבים את היטלר, בואו ותזכו לאהבה".
קבוצה אחרת, שבהתאם לז'אנר, נעזרת בשם מטעה, ציונות3, ומונה 52 חברים, פעילים למדי, וקיימת מאז דצמבר 2003. שם תמצאו הסבר מאיר עינים ומהפך קיבה על מהות הישראליות/יהדות/ציונות, שכל תכליתה הוא להשמיד את העולם. בעזרת אנשי הקבוצה תוכלו לגלות את "העולם המסתורי והחבוי של סגנון החיים, הדת,
ההיסטוריה, מיתוס ה-Holohoax (שילוב בין המילים שואה ומתיחה)" ועוד.
הכח הוא בידי הגולשים
ברשת קיימים כמובן מקורות נוספים, כמו גם קבוצות דיון ביוזנט, פורומים שונים, ואתרים, שעניינם הפצת שיטנה מציאותית להחליא ובלתי וירטואלית בעליל, שלמרות שנראה כי אין גוף כלשהו שיוכל להקצות מספיק משאבים למלחמה בהם, בכל יש תקווה, שהמהפכה, כמו בכל תחום באינטרנט, תגיע מלמטה.
הכהן לפחות, מאמין שזה אפשרי. "כמו שארגונים יהודיים וגולשים שיתפו פעולה במחאה העממית לסלק את אתר JewWatch מהמקום הראשון בגוגל, כך אפשר לעשות גם לאתרים אחרים. אולי זה מה שצריך לעשות", סיכם.