שרון בטקס יום השואה: "לעולם לא ניתפס שוב לא מוכנים"
60 שנה לאחר סיום המלחמה ושחרור מחנות ההשמדה, מציינים בישראל את יום הזיכרון לשואה ולגבורה. הנשיא קצב פנה לניצולים בטקס הממלכתי, העומד בסימן כאב השחרור והחזרה לחיים: "אתם מקור השראה לאנושות ולהיסטוריה האנושית". שרון: "לעולם לא ימצאו אותנו שוב לא מוכנים". מתנגדי ההתנתקות הגיעו ליד ושם, הניפו שלטים: "ההתנתקות היא שואה לעם ישראל ולארצו" - והורידו אותם לבקשת המשטרה
יום הזיכרון לשואה ולגבורה נפתח הערב (ד') בעצרת ממלכתית בכיכר גטו ורשה ביד ושם בירושלים. השנה עומד יום הזיכרון בסימן כאב השחרור והחזרה לחיים, 60 שנה לאחר סיום המלחמה. צפירת הדומיה תישמע מחר בשעה 10:00 בבוקר.
הנשיא משה קצב אמר בפתח הטקס, כי "פצעי העם היהודי לא יגלידו לעולם". "עד לשחרור לא הרשו לעצמם הניצולים לחשוב על העתיד מעבר ליום המחר", הוסיף הנשיא, "רוב ניצולי השואה חזרו לחיים, אולם נאלצו לעמוד מול מבחני הישרדות קשים, מול הבדידות
- בלי הורים, בלי אחים, בלי ילדים ובלי בית. לרבים מהם יום השחרור היה גם היום הראשון להתרסקות ולמאבק קיומי חדש".
הנשיא פנה לניצולי השואה ואמר להם: "ניצולים יקרים, אשרינו שהגעתם ליום השחרור וניצלתם. העם היהודי וההסטוריה היהודית מודים לכם על תרומתכם לבנין המדינה, לביטחונה, לכלכלתה, לתרבותה. אתם מקור השראה לאנושות, להסטוריה האנושית".
בעצרת נשא דברים גם ראש הממשלה, אריאל שרון. שרון סיפר בנאומו: "מחר אני נוסע לפולין להשתתף במצעד החיים. יחד איתי נוסעים ניצולי שואה ששרדו את התופת ובחרו אף הם לעלות לישראל ולבנות בה את ביתם. ביקשתי מהם שיקחו איתם למצעד החיים את נכדיהם, חיילות וחיילים בצבא ההגנה לישראל. כך הם יעמדו שם מחר בבירקנאו מלווים שוב בלובשי מדים, אך הפעם לא יהיה אלה חיילי אויב שטופי תאוות רצח אלא נכדיהם של הניצולים שהם היום חיילי צה"ל, חומת המגן של מדינת היהודים".
שרון הוסיף: "יהודים לא יהיו שוב בעולם בלא בית, בלא חוף מבטחים שאליו יוכלו למלט את נפשם ובלא כוח מגן יהודי שיידע להגן על חייהם. לעולם שוב לא ימצאו אותנו לא מוכנים, לעולם לא".
את אבוקת הזיכרון הדליק יו"ר הנהלת יד ושם, אבנר שלו. במהלך העצרת הודלקו שש משואות. הרב הראשי, הראשון לציון שלמה עמר, יישא תפילת תהילים והרב הראשי, יונה מצגר, יאמר קדיש. עוד השתתפו בטקס: המנצח והכנר שלמה מינץ והזמרת שרית חדד.
קבוצה של אנשי ימין, ביניהם הרב שלום דב וולפא, הגיעו ליד ושם והניפו שלטים שעליהם כתוב "ההתנתקות היא שואה לעם ישראל ולארצו". לאחר שהמשטרה איימה עליהם במעצר, הם הורידו את השלטים.
הרב וולפא אמר ל-ynet הערב: "לא ייתכן לעשות 'חגיגות' ולציין את יום השואה ובו בזמן לא לומדים לקח מהשואה. המדינה שעוקרת אנשים מבתיהם ונותנת אותם ככפרי נופש לרוצחים, לא ראויה לציין את יום השואה".
על בחירת נושא יום השואה - "כאב השחרור והחזרה לחיים" - אומרים ביד ושם: "שחרור המחנות והניצולים איננו הסוף הטוב של הסיפור הרע, אלא סיפור קשה בפני עצמו. זהו סיום מוצלח של מאבק להישרדות פיזית, וראשית המאבק הארוך של הניצולים עם ההתמודדות הנפשית".
מחר: שרון ב"מצעד החיים" בפולין
מחר, לאחר הישמע צפירת הדומייה, יתקיים טקס הנחת זרים למרגלות האנדרטה למרד גטו ורשה בהשתתפות נשיא המדינה, יו"ר הכנסת, נשיא ביהמ"ש העליון, יו"ר הסוכנות היהודית, הרמטכ"ל, המפכ"ל, זקן הסגל הדיפלומטי, ראש עיריית ירושלים, אישי ציבור, ארגוני הניצולים והלוחמים, תלמידים ומשלחות מרחבי הארץ.
ביד ושם יתקיימו סדנאות מיוחדות, סיורים ואירועים בהשתתפות אלפי תלמידים, מבקרים ותנועות נוער. באוהל יזכור יתקיים מעמד "לכל איש יש שם" שבו יוקראו שמות הנספים על-ידי הציבור הרחב. אירוע דומה יתקיים במקביל במשכן הכנסת בחסות יו"ר הכנסת, ח"כ ראובן ריבלין. בצהריים יתקיים טקס אזכרה מרכזי באוהל יזכור.
כמו כן יתקיים קונצרט "מכתב מוורשה" בשיתוף האופרה הישראלית ובו תושמע יצירה חדשה, המבוססת על שירי קברט שנכתבו בגטו ורשה
ובמחנה מיידנק, בידי המשוררת/זמרת פולה בראון שנספתה בשואה. בערב תתקיים עצרת זיכרון של ארגון ותיקי המחתרת היהודית בצרפת וכן עצרת תנועות הנוער.
יו"ר הסוכנות היהודית, סלי מרידור, המכהן גם כסגן הנשיא של ועידת התביעות, המנהלת את חלוקת הפיצויים שממשלת גרמניה מעניקה לעם היהודי, המליץ היום לוועידה לאשר הקצבה מיוחדת של כמיליון דולר ל"מצעד החיים" בפולין, שיתקיים מחר בהשתתפות ראש הממשלה אריאל שרון.
מדובר בהקצבה מיוחדת וחד פעמית כדי לכסות את הוצאות "מצעד החיים" שנערך השנה באופן חסר תקדים בהיקפו. מרידור אמר כי "ההשקעה בחינוך הדור הצעיר לזיכרון השואה והנצחתה הינה יעד מרכזי לצד המשך תשלום הפיצויים לניצולים".
יום שואה אלטרנטיבי: מוקי ישיר את "אלוהים"
במקביל, ייערך הערב בתיאטרון תמונע בתל-אביב זו השנה השביעית טקס יום השואה האלטרנטיבי. גם הפעם
ינסו משתתפי הטקס הזה להציע דרכי התמודדות קצת אחרים עם זיכרון השואה.
שהרה בלאו, מרצה במכון ללימודי השואה בחיפה ומיוזמי האירוע מדגישה: "הערב שלנו אינו בשום אופן תחליף לטקסים האחרים אלא תוסף, הוא הקומה השנייה של הזיכרון. נדמה שהשנה האחרונה היתה טקס אלטרנטיבי ארוך ומתמשך לשואה, בין אם בשל אירועי 60 השנה לתום מלחמת העולם השנייה, ובין אם בשל אירועים אקטואליים. לשואה היתה נוכחות שיא בשיח הישראלי".
ביום השואה האלטרנטיבי תשתתף גלריה מגוונת של אנשים מכל קצווי הקשת המרכיבה את החברה הישראלית. כל אחד מהמשתתפים יתאר בדרכו את השפעת זיכרון השואה על חייהם ועל השקפת עולמם.
דביר וולק, שאביו נהרג בפיגוע לפני שנתיים, ידבר על תחושת ה"קורבנוּת". העיתונאי יהודה נוריאל ידבר על הקשר בין הטלאי הצהוב לטלאי הכתום. עיתונאית "ידיעות אחרונות", נטשה מוזגוביה, תדבר על הקונפליקט בקרב קהילת העולים מרוסיה בין יום השואה לבין ניצחון המולדת במלחמה הגדולה. השחקנית שרית וינו-אלעד תיגע ב"תת-ההכרה של הזיכרון" והשחקן אלון אבוטבול ידבר על אכזריותו של הקורבן.
עוד ברשימת המשתתפים: הרב חיים נבון שיציג את היבטיה של השואה כחלק מהקרב הנצחי בין היהדות לנצרות, המשוררת סיוון בסקין, שתציג וריאציות על שירי השואה הקנוניים, מוקי בביצוע לשיר "אלוהים" והמשורר ועורך ספרי המקור של הוצאת "כתר", שמעון אדף, יבצע עיבוד מחודש לשיר Forever Young. את הטקס ינעל השחקן אמנון פישר בביצוע לשיר "הבן של יוסף ומלי", שהפך לאורך השנים להמנון הבלתי מוכתר של הערב.