שתף קטע נבחר
 

כ-3,000 מתים בשנה בישראל כי לא זיהו התקף-הלב

החדשות המדאיגות: מידי שנה מתים מהתקף לב כ-3,000 ישראלים בביתם לאחר שהתעלמו מסימני הלחץ בחזה, כך עולה ממחקר חדש. החדשות היותר מעודדות: שיעור התמותה אצל אלה המגיעים לטיפול – בין הנמוכים בעולם. נתונים אלו מתפרסמים לקראת יום בריאות הלב שיתקיים מחר ויכלול צעדה, דוכני בדיקות והרצאות ב"פארק הלאומי" ברמת גן

כ-3000 ישראלים מתים מידי שנה בביתם מהתקף לב, משום שהם או בני משפחתם התעלמו מהסימנים המוקדמים, ובהם כאבים בחזה. לו היו מגיעים לבית החולים לקבלת טיפול, ניתן היה להציל חלק גדול מהם. עם זאת, שיעור התמותה אצל אלה שהגיעו לבית חולים הוא בין הנמוכים בעולם. כך עולה מנתונים שאסף האיגוד הקרדיולוגי בישראל מ-25 בתי חולים, לרגל יום בריאות הלב שיתקיים מחר (שישי).

 

מידי שנה מטופלים בבתי החולים בישראל כ-10,000 ישראלים שלקו בהתקף

לב. מבין אלה, שיעור התמותה נע בין 5 עד 7 אחוז, שיעור תמותה בין הנמוכים בעולם. אלא שכאמור, כ-3,000 ישראלים נוספים נמנעים מלהגיע לבדיקה בבית החולים אף שהם לוקים בסימנים המוקדמים להתקף לב, ומתים בביתם.

 

הרגעים הקריטיים: 6 השעות הראשונות

 

"הטיפול בבית החולים הישראלי הוא מהמתקדמים בעולם", אומר ל-ynet פרופ' דן צבעוני, נשיא האיגוד הקריולוגי בישראל, "מהסקרים שנערכו בעשר השנים האחרונות, מתברר כי בשנים אלו חלה בישראל ירידה ניכרת של כ-35% בתמותה בחולים המאושפזים בבתי החולים. לצערנו רק 60% מהחולים עם התקפי לב מגיעים תוך פחות מ - 6 שעות מתחילת הכאבים בחזה, שהוא הזמן בו ניתן לפתוח את העורק החסום או ע"י צנתור דחוף או ע"י תרופות הממיסות את הקריש החוסם את העורק, וכך להציל את שריר הלב מנזק".

 

צבעוני מספר כי נתקל בחולים רבים שמיאנו להגיע לבדיקה בחדר המיון, כשהם מבטלים כלאחר יד את הסימנים המוקדמים. "היה לי מטופל שחש לחץ בחזה, ושיכנע את המשפחה שאלה סתם כאבי גב, רק כדי לא לעבור את ההמתנה הממושכת בבית החולים. והיו לי גם כאלה שחשבו שזו סתם צרבת, או כאבים בלסת תחתונה, ובסוף הסתבר שהם לקו בהתקף לב נרחב".

 

לדברי צבעוני, הישראלי הממוצע עדיין אינו עושה די לשמירת בריאות הלב: "תזונה נכונה, פעילות גופנית, הורדת רמות הכולסטרול, הפסקת עישון, הפחתה במשקל, בדיקות תקופתיות, והגעה לבית חולים במיוחד אצל אלה שנמצאים בסיכון למחלת לב כמו חולי סוכרת או אלה הסובלים מיתר לחץ דם, הם המפתח לתוחלת חיים ארוכה. זה המסר העיקרי שאנו רוצים להעביר לאוכלוסיה הישראלית".

 

הסימנים המוקדמים

 

אלה המצויים בסיכון גבוה ללקות בהתקף לב הם אלה הסובלים מהשמנת יתר, מעשנים, חולי סוכרת, יתר לחץ דם, וכאלה שבמשפחתם היסטוריה של מחלות לב וכלי דם. כל אלה צריכים להיות במעקב רפואי, לעבור בדיקה שגרתית אצל רופא המשפחה אחת לשנה ולשים לב במיוחד לסימנים המקדימים הדורשים בדיקה רפואית דחופה. ואלה הם: לחץ בחזה המקרין (או לא) לכתפיים, לצוואר או לזרוע שמאל. הלחץ מסוכן במיוחד אם הוא מופיע גם במנוחה. אל הלחץ עשויים להתלוות גם זיעה קרה וקשיי נשימה.

 

כדי לאבחן התקף לב, יש צורך בשניים מתוך שלושת הממצאים הרפואיים הבאים: סימנים מקדימים דוגמת אלה לעיל (לרוב לחץ בחזה), סימנים מתאימים בתרשים האק"ג, והקביעה הנחרצת: בדיקת אנזימים בדם. בבדיקה זו נמדדת רמתם של אנזימים המשתחררים לזרם הדם בזמן פציעה של שריר הלב כפי שמתרחש בעת התקף לב.

 

אנזימים אלה הקרויים CPK וטרופונין עולים לערכים גבוהים במיוחד בשיאו של התקף הלב ונשארים גבוהים זמן קצר לאחר האירוע. במקרה כזה, מובהל החולה בדרך כלל לצנתור. בפעולה זו מוחדר צנתר דרך המיפשעה, ומאפשר לרופאים לבדוק את קוטר כלי הדם הכליליים המזינים את שריר הלב, ואף להרחיב כלי דם שנחסמו.

 

מחר (ו') יקיים האיגוד הקריולוגי את יום בריאות הלב בפארק הלאומי ברמת גן. האירוע ייפתח בצעדת בריאות בפארק במסלול לאורך כ-3 ק"מ, בסיומו יתקיים יריד בריאות בו תיערכנה בדיקות כולסטרול, לחץ דם, סוכר, משקל ואחוזי משקל לכל המשתתפים ללא תשלום. עוד יתקיים דיון בהשתתפות קריודלוגים שישיבו לשאלות הקהל בנושא מניעת מחלות לב. האירוע פתוח לקהל הרחב ללא תשלום.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התקף לב. מי שמטופל שורד
צילום: סי די בנק
יתר לחץ דם. סיכון מוגבר
צילום: סי די בנק
צילום: איתי גל
צינתור. שיעור תמותה נמוך
צילום: איתי גל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים