הבחירות בבריטניה: בלייר נענש - אבל ניצח
הבחירות בבריטניה לא הניבו הפתעות גדולות. מתוצאות האמת עולה, כי בלייר יהיה זה שיקים את הממשלה הבאה. ואולם, הציבור בכל זאת העניש את בלייר - וצמצם את הרוב ממנו נהנה בפרלמנט. בלייר: היו מחלוקות על עיראק, אך כעת נביט אל העתיד
טוני בלייר, היום בן 52, לא יכל לצפות למתנת יום הולדת משמחת יותר - מספירת הקולות במרבית אזורי הבחירה בבריטניה עולה כי מפלגתו של בלייר, הלייבור, תרכיב את הממשלה הבאה. תוצאות האמת זרמו במהלך הלילה (יום ו') ותאמו את המדגמים שהתפרסמו בערוצי הטלוויזיה.
עד לשעות הבוקר נספרו קולות 619 מחוזות, המהווים כ-96% מהקולות. מהספירה עולה כי לפחות 353 ממושבי הפרלמנט - יותר ממחצית - יאויישו על ידי אנשי הלייבור (לעומת 412 בבחירות הקודמות). 195 יאויישו על ידי השמרנים (166 ב-2001)ו-59 מושבים ייתפסו על ידי הליברל-דמוקרטים (52 בבחירות הקודמות. יתר המושבים יאויישו על-ידי מפלגות אחרות או טרם נספרו. על-מנת לזכות ברוב בפרלמנט יש לאייש 324 מושבים.
לפי שיטת הבחירות הבריטית, המועמדים לפרלמנט נלחמים על קולות הבוחרים במחוזות השונים בשיטת "המנצח זוכה בכל" - קרי, המועמד שזכה ברוב קולות הבוחרים יזכה לייצג את המחוז בפרלמנט. בשלב הבא, בדומה לנעשה בארץ, ראש המפלגה בעלת מספר הנציגים הרב ביותר בבית המחוקקים בווסטמינסטר מרכיב את הקואליציה.
לכן משמעות התוצאות היא שראש הממשלה המכהן, טוני בלייר, יחל בקרוב את כהונתו השלישית בתפקיד. זוהי הפעם הראשונה בהיסטוריה בה נבחר ראש ממשלה מה"לייבור" בפעם השלישית ברציפות. עם זאת, פרשנים רבים בבריטניה מעריכים כי בלייר לא יסיים את הקדנציה הבאה, אלא יעביר את השרביט ליריבו משכבר הימים ומי שסומן כיורשו - שר האוצר גורדון בראון.
בתום מערכת בחירות קצרה ומפוהקת, אין מדובר בתוצאות מפתיעות, מכיוון שכל הסקרים, ללא יוצא מהכלל, ניבאו את ניצחונו של בלייר. זאת, למרות "אפקט עיראק" - שורה ארוכה של טענות נגד תפקוד הממשלה הבריטית בכלל, וטוני בלייר בפרט, בכל הקשור להליך קבלת ההחלטות על היציאה למלחמה בעיראק
בלייר: "להתאחד ולהביט אל העתיד"
בלייר עצמו דיבר לפנות בוקר עם ההכרזה במחוז הבחירה סדג'פילד על היבחרו כחבר פרלמנט. "אם התחזיות נכונות, נראה שהלייבור הולכת לכהונה שלישית היסטורית. העם הבריטי תמך בחזרת הלייבור לשלטון אך עם רוב קטן יותר. אנחנו חייבים להגיב לכך ברגישות ובהגיון. להגיב לנושאים המטרידים את האזרחים".
בלייר דיבר על הבעיות הכלכליות והחברתיות המטרידות את אזרחי בריטניה, על צעירים המתקשים במציאת דיור ועל אחוזי האבטלה. עוד הוסיף: "אני גם יודע שעיראק היתה נושא שנוי במחלוקת במדינה. אני מקווה שכעת נוכל להתאחד ולהביט אל העתיד, כאן ושם". בלייר סיים והודה לבוחריו, לתומכיו, ולרעייתו שרי, שעמדה לצידו.
גם יריבו של בלייר, מייקל הווארד היהודי, שמר על מושבו בפרלמנט כנציג מחוז הבחירה פולקסטון. בנאומו במחוז הבחירה בחר הווארד להכיר בתבוסה ולברך את בלייר על נצחונו.
ג'ורג' גאלוויי, שהודח ממפלגת הלייבור לאחר שהטיח ביקורת בבלייר בשל היציאה למלחמה בעיראק, זכה בקולות הבוחרים במעוז הלייבור המסורתי במזרח לונדון. גאלוויי, שעומד בראש הרשימה העצמאית "רספקט", אמר עם היוודע דבר נצחונו: "מר בלייר, זה עבור עיראק. ההפסד שספגת, ההפסד שספגה מפלגתך, זה הכל בגלל עיראק. בגלל כל האנשים שהרגת. כל אלה חוזרים לרדוף אותך, והדבר הטוב ביותר שתוכל לעשות הלייבור הוא להדיח אותך ממשרתך כבר מחר בבוקר".
ממשלת לייבור - אבל עם קשיים
לבלייר, שבכהונה האחרונה נהנה מרוב של 161 מושבים, יש כעת רוב של בין 60 ל-80 מושבים בלבד. פרשני בחירות בבריטניה העריכו כי על הרקע הזה יתקשה ראש הממשלה הבריטי לתפקד. זאת, במיוחד נוכח היעדר התמיכה בו במפלגתו שלו.
"תהיה ממשלת לייבור. אין ספק בכך", אמר סגן ראש הממשלה ג'ו פרסקוט בשיחה עם רשת בי.בי.סי. "אני חשדן לגבי המדגמים ולא סבור שהתוצאות יהיו כה נמוכות כפי שאתם צופים", הוסיף.
מי שספג אכזבה משמעותית במיוחד בבחירות היו דווקא הליברל-דמוקרטים בראשות צ'ארלס קנדי, שציפו להתחזק מאוד על רקע היעדר התמיכה בבלייר. למרות הציפיות זכו הליברל-דמוקרטים לתוספת של שבעה מושבים בלבד.