פילדלפיה: מפרנקלין ועד רוקי
העיר שבה נולדה ארצות-הברית של אמריקה מלאה באתרים היסטוריים כבדי משקל וארוכי שנים, ובאחד קצת שונה: המדרגות עליהן הצטלם סילבסטר סטאלון בתפקיד רוקי בפוזה שהפכה אותו לכוכב. עד סוף החודש תוכלו לראות בעיר גם תערוכה מקיפה מיצירותיו של דאלי
כששילב סלבדור דאלי את דמותה של מריה הקדושה בתוך צילום ענק של אוזן האפיפיור עורר הדבר זעם בעולם הקתולי כולו. כשהקדיש לאמו המנוחה יצירה שביטאה את התחושות הסמויות שלו כלפיה הפסיק אביו הנעלב לדבר איתו עד יום מותו. דמותו השנויה במחלוקת של הצייר הספרדי הסוריאליסטי יוצרת בימים אלה התרגשות גדולה במוזיאון הגדול והמפואר לאמנות בפילדלפיה, ארה"ב.
זאת הפעם הראשונה שמוצגת על אדמת ארה"ב תערוכה מקיפה מיצירותיו של האמן. את העבודות לתערוכה הרטרוספקטיבית
אספו האוצרים ממוזיאונים ואוספים פרטיים ב-14 מדינות ברחבי העולם. מתברר שמאז מותו של דאלי ב-1989 גדלה ההתעניינות הציבורית בעבודותיו, ואלפי אנשים צובאים מדי יום על דלתות הכניסה למוזיאון.
המאורעות הפוליטיים בזמנו של דאלי - עליית הנאציזם, ובמיוחד מלחמת האזרחים בספרד - באים לידי ביטוי ביצירותיו. אחת מהן, Autumnal Cannibalism ("קניבליזם סתווי"), משנת 1936, מבטאת את התייחסתו לזוועות התקופה. עבודותיו הפחות ידועות לקוחות משנות ה-40 וה-50, אז שילב בציוריו סוגיות מדעיות ודתיות.
דאלי ניסה לחבר ציורי איקונוגרפיה נוצרית עם תגליות לגבי עולם החלקיקים והאנרגיה הגרעינית. הוא כינה עבודות אלו בשם Nuclear Mysticizm ("מיסטיות גרעינית"), והמרשימה בהן היא תחנת הרכבת בפירפיניאן מ-1965, שבמהלך העבודה עליה עבר דאלי, לדעתו, מעין התגלות מיסטית.
התערוכה תוצג בפילדלפיה עד סוף מאי ותעבור משם למוזיאון האמנות של ניו יורק.
העיר שבה התחיל הכל
פילדלפיה היא כמובן הרבה יותר מתערוכות ומוזיאונים. זאת העיר שבה הוחלט על הקמת ארצות-הברית, המעצמה העולמית של ימינו. כשיושבים באולם הצנוע שבו נפגשו נציגי 13 המושבות וקיבלו את ההחלטה הגורלית, קשה להאמין שמישהו מהם חשב לאן תתפתח המדינה. הם בסך הכל זעמו על המשטר הקולוניאלי הבריטי שדרש מהם מיסים חדשים, מבלי לתת להם ייצוג בפרלמנט הבריטי. ברחבי העיר פזורים עוד אתרים רבים הקשורים לתחילת עצמאותה של אמריקה.
את הביקור בעיר כדאי להתחיל במרכז המבקרים "העצמאות", ברחוב 6 על מארקט, מול המבנה החדש של פעמון החירות. כאן ישמחו לעזור לכם בתכנון הביקור לפי רמת העניין שלכם בהיסטוריה האמריקנית ולפי משך הזמן העומד לרשותכם. תקבלו
גם מפות וספרות הדרכה, הכל על חשבון הבית. במקום מוקרן סרט קצר תחת הכותרת "עצמאות", בבימויו של הבמאי ג'ון יוסטון.
האתר שראוי להתחיל ממנו את הסיור הוא היכל העצמאות. מאחורי האגף המזרחי שלו יוצאים סיורים מודרכים ללא תשלום. מומלץ לצאת לסיור ב"מייל הרבוע הכי היסטורי בארה"ב", כשמגוון האטרקציות המצפות לכם במרחק הליכה קצר - רחב למדי.
בעוד שגם בערים אחרות בארהב יש רובע היסטורי, פילדלפיה כולה היא בעצם אתר היסטורי אמריקני אחד גדול. במהלך טיול רגלי ניתן לעבור על פני כמה מאות שנים, מהתחלת היישוב ברחוב פרונט. מצפון לרחוב מארקט צמח המרכז המסחרי הראשון של העיר העתיקה, שהפך בינתיים לאזור בוהמי של בתי קפה, תיאטראות וגלריות לאמנות. שם תמצאו גם מסעדות מיוחדות, פאבים, מועדוני לילה וריקודים וגם את ביתה של תופרת הדגל האמריקני הראשון, גברת בטסי רוז, ברחוב ארץ' 239. בתוך הבית לומדים על אורח החיים של פשוטי העם במאה ה-18.
באותו רחוב נמצא גם בית המפגש של ראשוני הקווייקרים, שנבנה בשנת 1804 על פיסת אדמה שהקצה להם מייסד מדינת פנסילבניה, וויליאם פן האגדי. באותה סביבה נמצאת סמטת אלפרת', שיש המגדירים אותה כרחוב העתיק ביותר בארה"ב.
כל האזור ההיסטורי הזה משתרע בערך על ארבע בלוקים, אך בהחלט ניתן לבלות בו יום שלם. התחלת המסע - בבניין היכל העצמאות, שנבנה ב-1732. בבניין זה נכתבה ונחתמה הכרזת העצמאות האמריקנית. את ההיכל הגה אחד ממנהיגי המהפכה החשובים, בנג'מין פרנקלין. בכניסה אליו נראה, בתנוחה הגותית, פסלו של פרנקלין, שתרם לא מעט לניסוח מגילת העצמאות.
פעמון החירות התלוי היום מחוץ לאולם העצמאות, במבנה נפרד, צלצל לראשונה ב-8 ביולי 1776, כאשר הכרזת העצמאות הוקראה בפני הציבור. לגבי הסדק המפורסם שנפער בפעמון יש הרבה גירסאות. אחת מהן
טוענת שלבו של הפעמון נשבר כאשר צלצל בהלוויתו של נשיא בית המשפט העליון בשנת 1835. אין חילוקי דעות על כך שהצלצול האחרון הושמע ביום הולדתו של ג'ורג' וושינגטון, ב-1846.
השם פעמון החירות מתייחס לפסוק שנחקק על הפעמון - "וקראתם דרור בארץ לכל-ישביה" (ויקרא כ"ה, י'), והוא סימל בתקופת העבדות את התקווה שקיננה בלב עבדי המדינות הדרומיות ליום השחרור מעול העבדות.
בין האתרים שכדאי לבקר בהם באזור ההיסטורי של פילדלפיה נמצאים גם כמה אתרים יהודיים, כמו בית הכנסת מקווה ישראל (שכונה "בית הכנסת של המהפכה") ברחוב 4. אפשר לבקר בתערוכה המתמדת שלו, המראה את הקשר העמוק של היהודים עם המהפכה האמריקנית. אינפורמציה נוספת בנושא ניתן לקבל במוזיאון הלאומי להיסטוריה של יהודי אמריקה ברחוב 5.
חובבי ים, נמלים וספינות היסטוריות מוזמנים לרדת למעגן שבו ירד וויליאם פן, מייסד העיר, מספינתו שעגנה לחופי נהר הדלאוור. חלק מהרציפים העתיקים רוצפו ובמקום עוגנות כמה ספינות מעניינות, דוגמת אניית המלחמה "ניו ג'רזי", שזכתה ביותר אותות גבורה מכל אניית קרב אחרת על תרומתה למאמץ המלחמתי ב-19 מערכות שונות שבהן השתתפה אר"הב, בנוסף למלחמת העולם השנייה.
האוניה עוגנת ברחוב קלינטון בקאמדן. אל קאמדן ולמצפה התת-ימי ניתן להגיע במעבורת (5 דולר) החוצה את נהר הדלאוור. לא הרחק ממנה, על הרציף של מעגן פן, נמצא מוזיאון נמל העצמאות ולידו עוגנת אוניית הדגל של הצי האמריקני "אולימפיה", שפרשה בשיבה טובה, הצוללת "ביקונה" וכן ספינת מפרשים פורטוגלית מהמאה ה-19.
המוזיאון של רוקי
אי אפשר לבקר בפילדלפיה מבלי לערוך סיור מוזיאונים מקיף. כמה מהם פשוט נהדרים. כבר במרכז העיר נמצא בניין העירייה העתיק, שעוצב בסגנון הבארוק ומעל לראשו מתנוסס פסל הברונזה של מייסד המדינה, וויליאם פן. ביום יפה אפשר לחטוף תצפית נוף משגעת מהמרפסת בקומה ה-30.
קצת צפונה נמצא המוזיאון לאמנות אמריקנית, השוכן באקדמיה לאמנויות יפות של פנסילבניה. מוצגות בו עבודותיהם של אמנים אמריקנים לאורך 300 שנה. מוזיאונים אחרים שחבל לוותר על הביקור בהם משתרעים לאורך השדרות הנושאות את השם בנג'מין פרנקלין. במוזיאון פילדלפיה לאמנות למשל, חוץ מתערוכת דאלי מוצגות יצירות של וינסנט ואן גוך. מוזיאון שלם בסמוך מוקדש ליצירות הפסל רודן, כולל פסל האדם החושב.
אלא שמוזיאון פילדלפיה לאמנות זכה לפרסום דווקא על רקע תרבות ההמונים. על מדרגותיו צולמה אחת מהסצנות בסרט רוקי, בו נראה סילבסטר סטאלון באגרופים קמוצים וידיים מונפות. בשלב מסוים הוצב
פסלו של רוקי על המדרגות, אך הוסר מהמקום כי זה לא נראה מכובד לאבות העיר. כך או כך, עד היום רק תיירים מעטים מוותרים על ההזדמנות להצטלם בפוזה של רוקי על מדרגות המוזיאון.
אתר אחר בעיר, פארק פיירמאונט, כמעט והפך לזירת איגרוף אמיתית בין מוחמד עלי וג'ו פרייזר, שרצו לערוך במקום קרב בלתי רשמי. זה לא קרה, והפארק, המשתרע על שני גדותיו של נהר סקולקיל, נשאר אלמוני ומרשים ביופיו.
כאשר הסופר האנגלי צ'רלס דיקנס ביקר, בתחילת המאה ה-19, באר"הב, הוא ביקש לפקוד שני אתרים בלבד - מפלי הניאגרה ובית הסוהר איסטרן סטייט בפילדלפיה. המבנים של בית הכלא, המסודרים בצורה מעגלית, ממלאים כמעט בלוק שלם ברחוב 22, לאורך שדרת פיירמאונט.
בית הסוהר שימש לשיקום עבריינים במשך 140 שנה, עד שנסגר בשנות ה-70 של המאה שעברה. היום, לאחר שיפוץ, ניתן לבקר בו ולראות אפילו את התא בו הוחזק אל קפונה.
יוקרה פילדלפית תמצאו בשכונת סוסייטי היל, המשתרעת ממערב לנהר הדלאוור. המקום, על בתיו העתיקים, שוחזר באופן מופלא. גם כיכר ריטנהאוס היפה, שעוצבה עוד בידי אבי העיר וויליאם פן, מספקת התרשמות מאזור יפה נוסף של העיר ומסביבה עתיקה ומהודרת. לא מעט חברות מציעות סיורים היסטוריים ברחבי פילדלפיה - מנסיעה בטרולי ועד רכיבה נינוחה במרכבה.
הערה חסכונית: לקראת ביקור בפילדלפיה כדאי להצטייד בכרטיס Citypass (מחירו 39 דולר), שמאפשר ביקורים במבחר האטרקציות של העיר תוך חסכון של יותר מ-50 אחוז במחיר כרטיסי הכניסה.