שתף קטע נבחר

 

רוצים אוניברסיטה באריאל, אבל שכחו תקציב

יו"ר הוועדה לתכנון ותקצוב במועצה להשכלה גבוהה גילה: "בתוכנית החומש הנוכחית, עד 2008, לא מצאנו צורך להקים אוניברסיטה חדשה וגם אין לכך תקציב". ועדת החינוך של הכנסת: "הממשלה לא פעלה לפי סמכותה בחוק, וקיבלה החלטה מפלגתית"

הממשלה אמנם החליטה להקים את אוניברסיטת "יהודה ושומרון" באריאל, אך התקציב יוקצה לכך אולי משנת 2008 ואילך - כך חשף היום (א') יו"ר הוועדה לתכנון ולתקצוב במועצה להשכלה גבוהה, פרופ' שלמה גרוסמן, בישיבת ועדת חינוך של הכנסת שדנה בקביעת קריטריונים להקמת אוניברסיטאות חדשות בהתאם לחוק המל"ג.

 

לדבריו, "בתוכנית החומש הנוכחית, עד 2008, לא מצאנו צורך להקים אוניברסיטה חדשה וגם אין לכך תקציב. עם זאת, עקב הדרישה מוקמת ועדה לבדיקת הנושא".

 

ועדת החינוך, התרבות והספורט הביעה התנגדות נחרצת להחלטת הממשלה להפוך את המכללה באריאל לאוניברסיטה והכריזה על "סכנה לפוליטיזציה של ההשכלה הגבוהה". על-פי החלטת הוועדה "הממשלה לא פעלה לפי סמכותה בחוק, וקיבלה החלטה מפלגתית, מבלי שטובת ההשכלה הגבוהה עמדה לנגד עיניה".

 

הוועדה קראה למועצה להשכלה גבוהה "שלא למעול בתפקידה ולא לשבש את שיקול הדעת המקצועי אקדמי שלה. הוועדה דורשת מהמל"ג והות"ת לקבוע מדיניות ברורה לעניין הקמת אוניברסיטאות חדשות בישראל".

 

לפני כשבוע קיבלה הממשלה החלטה לפיה יקומו שתי אוניברסיטאות חדשות בנוסף לשבע הקיימות: אוניברסיטה בגליל ושינוי סטטוס מכללת יהודה ושומרון לאוניברסיטה. את ההצעה השנויה במחלוקת להפוך את מכללת יהודה ושומרון לאוניברסיטה העלתה שרת החינוך, לימור לבנת, המכהנת גם כיו"ר המל"ג.

 

ההחלטה נתקלה בקשיים רבים. מצד אחד, מחאה נגד הקמת אוניברסיטה על שטחים כבושים וקשיים אקדמיים - בשל סיבות היסטוריות, אין בחוק המל"ג קריטריונים לקביעת סטנדרטים לאוניברסיטה ועל כן החלטת הממשלה להפוך את מכללת יהודה ושומרון לאוניברסיטה ולהקים אוניברסיטה בגליל אינה ברת ביצוע מיידי.

 

בנוסף, מכללות רבות לא ראו בעין יפה את המהלך שנעשה באריאל ודרשו גם הן להפוך לאוניברסיטה. במקביל הפגינו אנשי אקדמיה ופעילי שמאל בשבוע שעבר בכניסה למכללה כנגד ההחלטה.

 

ח"כ דהאמשה: החלטת הממשלה גזענית

 

יו"ר מכללת יהודה ושומרון באריאל, יגאל כהן אורגד, הפציר במועצה להשכלה גבוהה לאשר בהקדם את החלטת הממשלה. לדבריו "שתי האוניברסיטאות האחרונות, באר שבע והאוניברסיטה הפתוחה, הוכרזו בתחילה על-ידי הממשלה ורק אחר כך על-ידי המל"ג, כך שאין זו הפעם הראשונה לנוהל זה. אני מבקש מהמל"ג לקבוע בהקדם קריטריונים לאוניברסיטה".

 

הדיון בכנסת היה סוער ונמשך זמן ממושך. בדיון החלו להעלות פרמטרים מדעיים וכלכליים להפיכת מוסד אקדמי לאוניברסיטה, אבל עיקר הדיון היה פוליטי. בדיון נכחו נציגי המל"ג, הות"ת וכן נציגי שלוש המכללות: המרכז הבינתחומי, מכללת נתניה והמכללה למינהל שהודיעו לפני מספר ימים כי בכוונתן להכריז על עצמן כאוניברסיטה במחאה על החלטת הממשלה.

 

סגן יו"ר המל"ג, פרופ' יחזקאל טלר, דווקא חיזק את החלטת הממשלה בטענה כי "המל"ג פועלת רבות לצרף אוכלוסיות נוספות, בעיקר מהפריפריה, למוסדות להשכלה גבוהה. המל"ג תמשיך לקדם ההשכלה הגבוהה בכל מקום ללא משוא פנים וללא פוליטיקה".

 

לעומתו תקפו ח"כים רבים את ההחלטה בטענה שלא שיקול "פריפריאלי" שיחק כאן אלא "מחטף": ח"כ מוחמד ברכה (חד"ש) אמר הקמת אוניברסיטה ביהודה ושומרון היא החלטה פוליטית תוך עקיפת המוסדות המוסמכים לכך. "החלטה להקים אוניברסיטה בכרמיאל היא פסיחה מכוונת מעל מוסדות קיימים כמו אעבלין ונצרת".

 

ח"כ יוסי שריד (יחד) אמר: "אני קורא למל"ג לא לשמש חותמת גומי להחלטת הממשלה. המל"ג היא הגוף המוסמך להכרה במוסדות אקדמיים. אם המל"ג תתן אור ירוק להחלטת הממשלה, כל מכללה תוכל להכריז על עצמה כעל אוניברסיטה".

 

ח"כ עבד אלמלכ דהאמשה (רע"מ) "יש לדאוג לנגישות לכל הסטודנטים בכל מקום. החלטת הממשלה היא גזענית ויש להתנגד לה".

 

יו"ר הוועדה, ח"כ מלי פולישוק-בלוך (שינוי), תקפה: "אין אפשרות להקים עוד אוניברסיטה בישראל עם התקציב הנוכחי של ההשכלה הגבוהה, מבלי לפגוע באיכות. זו טעות חמורה וכל מי שעושה זאת - חוטא לתפקידו. גם אם בכל זאת מקימים אוניברסיטה נוספת בארץ, יש לעשות זאת בצפון הרחוק, באזור קריית שמונה, על מנת שתשמש כמכשיר להעלאת הרמה החברתית-כלכלית של האוכלוסייה, ולא באריאל, הקרובה יחסית לאוניברסיטת בר אילן".

  

פרופ' אמנון רובינשטיין, המשנה לנשיא לעניינים אקדמיים ודיקן בית ספר רדזינר למשפטים במרכז הבינתחומי הרצליה, אמר בוועדה כי אם תחליט המועצה להשכלה גבוהה לקבל את החלטת הממשלה, ולהכריז על אוניברסיטאות באריאל ובגליל, הוא ימליץ למרכז הבינתחומי להכריז על עצמו כאוניברסיטה.

 

רובינשטיין ציין כי המרכז מוכן לבדיקה בינלאומית השוואתית של רמתו האקדמית לכל מוסד אקדמי בארץ, בתחומים בהם עוסק המרכז, "אני מקווה שהמל"ג תמשיך בעצמאותה. אם יוחלט על אוניברסיטה בגליל יש לאחד מכללות קיימות יהודיות וערביות. זו הזדמנות פז ליצור דבר חדש תוך התבססות על הקיים"

 

יו"ר דירקטוריון המסלול האקדמי במכללה למינהל, יצחק קאול, הוסיף: "כיוון שאיננו מתוקצבים על-ידי המדינה, אנו שוקלים להכריז על עצמנו אוניברסיטה. כבר 35 שנה לא הוקמה בארץ אוניברסיטה חדשה. אז היו 3 מיליון איש והיום אנו מתקרבים ל-6 מיליון. הביקוש צריך להכתיב את מספר הסטודנטים ואין לקבוע מספר קשיח. כבר לפני שנתיים פנינו למל"ג בבקשה לקביעת קריטריונים לאוניברסיטאות אך טרם נענינו". 

 

פרופ' חגית מסר ירון, מעמותת "בשער" התריעה על מיקומה של ישראל בדירוג האוניברסיטאות הבינלאומי בעקבות ההחלטה על הקמת אוניברסיטה באריאל: "הקמת אוניברסיטה בפריפריה היא מטרה לאומית חשובה אך היא תבוא על חשבון מטרה לאומית אחרת - מקום האוניברסיטאות ברשימת האוניברסיטאות הבינלאומיות WCU. כיום כל האוניברסיטאות נמצאות שם. אם יוקמו אוניברסיטאות נוספות בתקציב הקיים, בהכרח הדבר יוריד הרמה ויפגעו גם האוניברסיטאות הקיימות ומקומנו בדירוג העולמי ירד". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות אומץ לסרב
ההפגנה באריאל
באדיבות אומץ לסרב
צילום: לע"מ
אריאל
צילום: לע"מ
צילום: ירון ברנר באובאו
רוצה אוניברסיטה באריאל. לבנת
צילום: ירון ברנר באובאו
צילום: טל סולומון
אין אפשרות להקים. ח" בלוך
צילום: טל סולומון
מומלצים