שתף קטע נבחר
 

פתרונות חדשים לסובלים מכאבי מפרקים

רבבות ישראלים סובלים מפגיעה בעצמות ובסחוסים, שגורמת לכאבים ומגבילה את התנועה. הניתוח להחלפת מפרק הברך נעשה היום באמצעות מערכת ניווט ממוחשבת, והמפרק המלאכותי עשוי מחומרים משופרים. חידוש נוסף: שחזור המפרק הפגוע בלי החלפתו

הליכה, פעולה יומיומית פשוטה לכאורה, היא גם אחת הפעולות השוחקות ביותר בגוף האדם. בכל צעד מופעלים לפחות 40 שרירים כדי לבצע את המהלך כראוי, בנוסף למפרקים ולסחוסים.

 

הלחץ שיוצר משקל הגוף בזמן הפעולה מתנקז לנקודות מסוימות בגוף, ובכל צעד וצעד נוצר זעזוע בגוף. כדי לבלום את הזעזועים האלה קיים הסחוס – חומר דמוי ספוג שמכיל מים ומרכך את החיכוך. מדובר באלפי זעזועים ביום בממוצע, ובמיליוני פעמים בשנה. עכשיו תארו לעצמכם כמה זעזועים בולם הסחוס במשך כל החיים. לא כל מפרק עומד במעמסה הזו, בעיה שפוגעת באיכות החיים של מיליוני אנשים בעולם.

 

תוחלת החיים ב-100 השנים האחרונות עלתה בכ-20 שנה. כלומר, אותו סחוס אמור לעבוד כראוי לפחות 20 שנים נוספות, באורח חיים שונה מבעבר. התוצאה: הסחוס נפגע, וכשהחומר שמרכך את החיכוך לא עובד, כל תזוזה של העצמות גורמת לרגישות ולכאב.

 

אחת הסיבות: השמנה

 

לפי נתונים שהוצגו לאחרונה בכנס אורתופדים באילת, 150 אלף ישראלים – רובם אחרי גיל 50 ושני שלישים מהם נשים – סובלים מפגיעה כלשהי בעצמות ובסחוסים, שגורמת לכאבים. "אחד הגורמים שתורמים לבעיה הוא תופעת ההשמנה, שגורמת ללחץ מוגדל על העצמות ומורידה את רמת הפעילות הגופנית", מסביר ד"ר סטיב וולקס, מנהל היחידה לכירורגיה של מפרקים בבית החולים בילינסון. "בעבר אנשים שסבלו מכאבים בעצמות או במפרקים היו מבוגרים שרק רצו להפסיק את הכאבים. היום, לעומת זאת, אותם אנשים, גם אחרי גיל 60, רוצים לעשות סקי, לרוץ ולשחק גולף. מהר מאוד הם מגיעים אלינו האורתופדים ומבקשים פתרונות".

 

למרות ההתפתחות הטכנולוגית, הפתרונות הלא ניתוחיים מעטים. חלק מהסובלים מכאבי מפרקים משתמשים בתוספי מזון שיעילותם בבניית הסחוס לא הוכחה במחקרים מדעיים. אחרים לוקחים תרופות לשיכוך כאבים ועלולים לסבול מתופעות לוואי כתוצאה מכך. גם פיזיותרפיה עשויה לעזור בהקלת הכאבים. "אבל כשהכאבים בלתי נסבלים, הפתרון היחיד הוא ניתוח להחלפת המפרק", אומר ד"ר וולקס. "אבל ניתוח, כמו כל ניתוח ובמיוחד ניתוח להשתלת גוף זר, מעורר חשש בקרב המטופלים. אנשים מפחדים מזיהומים או מכשלון ההשתלה ודוחים את הניתוח ככל האפשר".

 

ואכן, רק אחוז קטן מהסובלים מבעיות בסחוס בישראל עברו את הניתוח להחלפת מפרק – כ-5,000 איש בשנה, כמחצית משיעור המנותחים בעולם המערבי. החששות אכן לא תלושים מהמציאות: מדובר בניתוח אורתופדי מסובך. להפסקת הכאבים במקום יש להחליף את כל סחוס הברך או את מפרק הירך – הסחוס והעצמות שקשורות אליו. לצורך כך יש לשייף את קצות העצמות כדי שיתאימו בדיוק למשתלים ולהרכיב עליהם מתכות שמדמות את המפרק במצבו התקין.

 

בעבר הכינו את החלקים להחלפה ממתכת עטופה בטפלון ופלסטיק. הטפלון נאכל בתוך זמן קצר, והבקעים שנוצרו בחומר הובילו לדלקות. בתוך שנים ספורות היה צריך להחליף את המפרקים לכל המטופלים. היום החומרים שונים, ולרוב משתמשים בטיטניום ובמתכות שכבר נוסו בהצלחה, כשהמטרה היא להימנע ככל האפשר מניתוח חוזר, מה שמעלה את הסיכון לכשלון הניתוח ולזיהום כתוצאה מהניתוח. לכן הניתוח מבוצע בסטריליזציה מלאה, והרופאים מנסים להשאיר כמה שיותר מהעצם המקורית.

 

דיוק שמאפשר התאוששות מהירה

 

החידוש של השנים האחרונות בנוסף לשיפור החומרים שמהם עשויים המפרקים המלאכותיים, הוא ניווט באמצעות מחשב. מערכת הניווט מציגה לפני המנתח את אזור המפרק בשלושה מימדים ומאפשרת לו לבנות הדמיה של הרגל בעזרת מצלמה ניידת שקולטת קרניים אינפרה אדומות.

 

המחשב ממליץ למנתח איזה שתל לבחור וכיצד לבצע את החתכים בדיוק המירבי. אורך החתך לצורך ביצוע הניתוח הוא כ-8 ס"מ, לעומת חתך של 25 ס"מ בניתוח הפתוח. כתוצאה מכך מתקצר זמן ההתאוששות, והיכולת ללכת חוזרת מהר יותר.

 

בנוסף, השתלה מדויקת מורידה את הסיכון לבלאי מהיר ולצורך בניתוח חוזר. ד"ר וולקס: "שתלים הם לא לנצח, אבל אפשר להסתובב עם מפרקים מלאכותיים גם כ-20 שנה. המפרקים המלאכותיים שבהם משתמשים היום נבדקים בעזרת מכונות עד 10 מיליון פעמים כדי לוודא שיחזיקו שנים. הניתוח בעזרת מערכת הניווט יקר יותר מניתוח רגיל, אבל ניתוח חוזר בגלל כישלון קודם עולה פי 3 מהניתוח בעזרת המערכת הממוחשבת.

 

"מחקרים שבדקו את הסיבות לכשלון ניתוחי החלפת מפרקים מצאו שמיקום השתל במרחק גדול מ-3 מעלות ממיקומו הרצוי מגדיל ב-25% את הסיכון לכשלון הניתוח ולפגיעה בתפקודו היומיומי של המנותח".

 

מערכת הניווט הממוחשבת לצורך החלפת מפרקים פועלת בעולם זה כחמש שנים. לדברי ד"ר וולקס, בשנה שבה החלו בניתוחים האלה באירופה, רק אחוז אחד מהניתוחים בוצעו בשיטה הזו. כעבור שנה כבר בוצעו 15 אחוזים מהניתוחים בדרך הזו. עלות המכשיר כ-150 אלף דולר, והוא נמצא בכמה בתי חולים בארץ.

 

"אני יכולה לעמוד הרבה זמן ולרקוד"

 

חידוש נוסף בתחום החלפת מפרקי ירך הוא ניתוח להחלפת סחוס המפרק בלבד, בלי לפגוע בעצם או במבנה המקורי של המפרק, כשהמטרה היא לשמור ולשחזר את המפרק הפגוע במקום להחליף אותו. הניתוח מתבצע בכמה בתי חולים בארץ, ובהם בילינסון, ברזילי ורמב"ם, ולאחרונה גם בהרצליה מדיקל סנטר. הניתוח כלול בסל הבריאות.

 

בסקר טלפוני שנערך לאחרונה בקרב מטופלים בני 60-75 שסובלים מכאבים כרוניים בירך או בברך נמצא ש-90 אחוזים מהם היו מרוצים אחרי ניתוח השחזור וחזרו לתפקוד רגיל. מחציתם אמרו שאילו ידעו מראש את מה שהם יודעים אחרי הניתוח, היו עוברים אותו קודם.

 

אחת המנותחים שעברו את הניתוח לשחזור מפרק הירך היא אירית להב (46) מראשון לציון. "אצלי מדובר בסיפור ישן", היא מספרת. "התחלתי לסבול מכאבים במפרק האגן וברגל ימין אחרי הלידה הראשונה. זה הגביל אותי מעט בתנועה, אבל חייתי עם הכאבים והמשכתי לעשות פעילות אירובית. אבל יום אחד זה פשוט התחיל לכאוב יותר, והמגבלות בתנועה גדלו. בעבר יכולתי ללכת קילומטרים, ופתאום אותן פעולות גרמו לי כאבים קשים. כשהכאבים גברו, עברתי לשחייה ולפילאטיס כדי להמשיך ולהרגיש אדם בריא. ההרגשה שאני מוגבלת הפריעה לי יותר מהמגבלה בתנועה".

 

בשלב הזה התחילה להב בטיפולים שונים: "ניסיתי הכל. נטלתי תוספי מזון, הלכתי לאורתופד מומחה לפיזיותרפיה, ניסיתי פלדנקרייז. המליצו לי על נטורופתיה והומאופתיה, טיפולים שגיליתי במהירות שהם לא מתאימים לי. פעם הזריקו לי חומצה

מיוחדת לסחוס באופן פרטי, וזה השפיע עלי נפלא, אבל לחצי שנה בלבד. בסופו של דבר הכאבים נותרו, ורק הכיס שלי הפך לקל יותר. ההתעסקות הנפשית במוגבלות שלי הפריעה לי, והחלטתי להפסיק עם כל הטיפולים ולהשלים עם גורלי".

 

גם כששמעה על ניתוחים לשחזור המפרק חששה. "שמעתי על הניתוח לפני כשנה, אבל פחדתי מהשתלה כושלת ומזיהומים. הפחד העיקרי שלי נבע מכך שעוד לא הגעתי למצב של חוסר יכולת ללכת וחששתי שייגרם לי נזק שיחמיר את מצבי. התחלתי לקרוא על הנושא באינטרנט ודיברתי עם רופא מומחה. ראיתי שכבר יש נתונים על הצלחה, ולבסוף החלטתי לעבור את הניתוח".

 

אירית נותחה בינואר השנה והשתחררה מבית החולים בתוך שישה ימים. "ההחלמה היתה מהירה ואפילו לא מכאיבה. ביום הראשון כבר ישבתי על המיטה, ובשלישי הלכתי בעזרת הליכון. בתוך שלושה שבועות התחלתי ללכת בלי תמיכה. היום, למרות שאני עושה פיזיותרפיה בקביעות, התנועתיות שלי לא מלאה אבל אני בדרך לשם. לפני הניתוח אפילו לא יכולתי לישון באופן סדיר, כי ברגע שעשיתי תנועות מסוימות התעוררתי. יכולתי לעמוד רק 20 דקות וכבר הייתי מרגישה כאבים. היום אני יכולה לעמוד זמן ארוך. אפילו החזירו לי את אחד הדברים שאני אוהבת – לרקוד".

 

  • עמותת "צעדים", הפועלת למען פגועי ומושתלי מפרקים, תקיים ב - 30.5.03, בבית "איזי שפירא" ברעננה, כנס בנושא שיטות טיפול מתקדמות בניתוחי החלפות מפרקים. פרטים באתר העמותה או בטלפון: 050-8858685

 

הכותבת היתה אורחת חברת ג'ונסון את ג'ונסון בכנס

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מערכת הניווט להחלפת מפרק הברך
דוגמה למפרק משוחזר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים