קצב: זכר הנופלים - נדר לאיחוי הקרעים
צפירת זיכרון בת דקה פתחה את אירועי יום הזיכרון ולאחריה - טקסים ברחבי הארץ ועצרת זיכרון מרכזית ברחבת הכותל. ישראל מתייחדת עם זכרם של 21,954 חללים. 169 מהם - בשנה האחרונה. הבוקר ב-11:00 תישמע צפירה נוספת ויתקיימו טקסי זיכרון ב-43 בתי עלמין צבאיים תחת אבטחה כבדה. ראש הממשלה אמר אתמול בטקס של ארגון יד לבנים: "מי שראה את מחירה הנורא של המלחמה, נדר נדר לעשות מה שיוכל כדי למנוע מהילדים של היום ושל מחר את המלחמה הבאה"
צפירת זיכרון בת דקה פתחה אמש (יום ג') את טקסי יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה. מדינת ישראל מתייחדת עם זכרם של 21,954 הנופלים. בשנה האחרונה נוספו 169 משפחות אל משפחת השכול, שלא יודעת מזור.
הבוקר תישמע צפירה בת שתי דקות בשעה 11:00, אז ייערכו טקסים ממלכתיים ב-43 בתי עלמין צבאיים, וכן ליד האנדרטה לחללים הבדואים בצומת המוביל.
נשיא המדינה, משה קצב, דיבר אמש בעצרת הזיכרון המרכזית ברחבת הכותל ופנה בדבריו למשפחות השכולות: "כאן אנו בוחרים להתייחד עם זכרם של הנופלים אשר בזכותם מדינת ישראל קיימת. אנו יודעים שהלילה הזה הוא בעבורכן, המשפחות השכולות, לילה נוסף של נדודי שינה, לילה נוסף של כאב וייסורים.
"אנו מביטים בעיניכן הדומעות וכתפינו שמוטות. אנו מביטים בידיכן הרועדות, בברכיים כושלות וליבנו נשבר. האמונה והמאבק לעצמאות ולריבונות גבו מאיתנו מחיר דמים כבד. בדם וביזע המשכנו בקליטת העלייה, בהקמת ערים וכפרים, בהישגים מדעיים וטכנולוגיים – ובאותה שעה נאלצנו לאחוז בנשק להגנתנו. כדי להגן על חיי אזרחינו ועל בטחון המדינה.
"המחיר ששילמנו, כדי לשמור על הבית, יקר מאוד. אל משפחת השכול השנה נוספו עוד שמות, שנחקקו על-פני האנדרטאות. עוד דמעות שאין להן ניחומים. עוד מילות הספד על חיים צעירים שנגדעו", אמר קצב.
"נמשיך יחד"
קצב המשיך: "הדרך לא קלה. שוב נדרשות מאתנו החלטות קשות ואמיצות, כך היה תמיד, מאז הוקמה תנועת התחייה הלאומית נאלצנו לקבל החלטות קשות ומורכבות. המהמורות בדרך אל השלום והביטחון הן רבות, ועלינו ללכת לעבר המטרה המשותפת בתבונה, ברגישות ובחדות-חושים, באמונה ובנחישות, שכם אחת מול המציאות המשתנה, מול מבקשי נפשנו. לדון, להתווכח, בכובד ראש לחלוק וכאשר יוחלט, נמשיך יחד".
עוד הוסיף הנשיא: "זכר הנופלים במערכות ישראל עבורנו הוא נדר לשמור על ביטחון המדינה: נדר להכרית את המלחמה ולהצמיח שלום, נדר לאחות את הקרעים בתוכנו ולהשכין אחווה ואחדות, נדר לתקן את הטעון תיקון באורחותנו ולהשליט צדק ושוויון בחברתנו, להמיר את היסורים בארצנו בפריחה ותקווה, את המר במתוק. נדר להיות ראויים לזכרם. אנו מייחלים ועושים כל מאמץ כדי שהדור הבא יוכל להניח את הנשק ולהתפנות רק לחיי פיתוח ובנייה, לחיי יצירה, תרבות ורוח, למצוא פתרונות למחלות חשוכות מרפא, להיאבק במצוקות, למצוא מזור לאנושות ולעמי האזור. אולם אויבנו אינם מרפים".
הרמטכ"ל, רב אלוף משה יעלון, אמר בטקס: "באנו כדי לדבר על מעשיהם ומורשתם, להיזכר ולהזכיר את סיפורי המופת, העוז, המסירות והגבורה. באנו לזכור את מי שישארו בדמיוננו צעירים ומלאי חיים, קרובים אך רחוקים כל כך. את אלה שהלכנו איתם כל הלילה ולא זכו לראות אור יום.
מאז כ"ט בנובמבר 1947 ועד ה-2 במאי נפלו 20,368 חללים במערכות ישראל. מספרם של הנופלים במערכות ישראל משנת 1860, שנת תר"ך, עד ל-2 במאי 2005 הוא 21,954. בשנה זו, שנקבעה כנקודת התחלה למניין מספר החללים במערכות ישראל, יצאו ראשוני המתיישבים היהודים מחוץ לחומות ירושלים והחלו בהקמת שכונות יהודיות.
"בכל שנה מביאים אותנו לכותל שעתיים לפני הזמן. אנו יושבים בכפור ומחכים שיחל טקס הזיכרון לבנינו", סיפר זכריה מרדכי בן 71, ששכל את בנו במלחמת יום הכיפורים. "עד לפני 16 שנים הייתי מגיע יחד עם אשתי עד שבאחד מערבי יום הזיכרון היא קיבלה דום לב ליד המצבה של בננו, רפאל. בשבילי כל שעה, כל רגע, זה יום זיכרון".
אירועי הזיכרון נפתחו בעשרות עצרות זיכרון ברחבי הארץ, שהמרכזית שבהן היא הטקס הממלכתי ברחבת הכותל המערבי בירושלים בהשתתפות נשיא המדינה, משה קצב, והרמטכ"ל רא"ל משה יעלון. שר הביטחון, שאול מופז, משתתף בטקס באנדרטת "גן הבנים" בראשון לציון.
מהומות בהכנות לטקס בכותל
המשטרה ומערכת הביטחון נערכות בכוננות חריגה על מנת לאבטח את אירועי יום הזיכרון ואת אירועי יום העצמאות שאחריהם. סגר כללי הוטל על שטחי יהודה, שומרון ורצועת עזה והוא יימשך עד למוצאי שבת. במהלך הסגר יתאפשר מעבר במקרים הומניטריים, שיאושרו על ידי מנגנוני התיאום והקישור.
במקביל תעבור המשטרה למצב כוננות חריג בכל רחבי הארץ - מצב חירום (פעילות מבצעית ד') שיימשך עד מוצאי יום העצמאות. הכרזה על מצב חירום היא צעד חריג במשטרה, שננקטה בפעם האחרונה בעת מותו של יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת.
מוקדם יותר אתמול נשא דברים ראש הממשלה, אריאל שרון, בטקס של ארגון "יד לבנים" בבית החייל בירושלים. "מי שחווה את המתקפה ואת הפגזים ונשא בזרועותיו פצוע אנוש וחש את חום דמו ואת נשימתו האחרונה. מי שראה את מחירה הנורא של המלחמה, נדר נדר לעשות מה שיוכל כדי למנוע מהילדים של היום ושל מחר את המלחמה הבאה", אמר שרון.
"אתן, המשפחות השכולות, נושאות את היגון המעיק, צריכות לחיות עם הצער, להתגבר כל יום מחדש", המשיך שרון. "כל אלו כרוכים אצלכן בהתמודדות ללא הפסקה. יש מי שמצליח, יש מי שנשבר".
שר הביטחון, שאול מופז, שיגר איגרת למשפחות השכולות בה כתב: "אתם, בני המשפחות השכולות, נושאים יותר מכל את נטל הכאב, את החלל שנפער בנשמתכם, את הזיכרונות המייסרים המלווים אתכם יומם וליל. ליבנו איתכם, וידינו מושטת לכם באחווה ובשותפות גורל. אין בישראל מי שאין לו בן-משפחה, קרוב, חבר או מכר אשר נפל בשדות הקרב. ביום הזיכרון כולנו עטופים יחדיו בתוגה כמשפחה גדולה אחת. לא נחדל לקוות ולא נפסיק לפעול למען תכלה המלחמה מארצנו וישכון בה שלום.
הרמטכ"ל, רב אלוף משה יעלון, כתב בפקודת יום לחיילי צה"ל: "דמות הנופלים, פניהם הצעירות תמיד, פועל חייהם ונסיבות מותם - חיים תמיד בליבנו. בכל מעשינו ומחשבותינו הם בני לוויה תמידיים. הם שבים ומזכירים את האחריות המוטלת עלינו להבטיח את קיומה, את שלומה ואת ביטחונה של מדינת ישראל ולבנות בה חברה, חיים ותרבות הראויים לגודל קורבנם. גם לאחר חמישים ושבע שנות עצמאות לא תמה הלחימה על קיומה של מדינה יהודית עצמאית בארץ הזאת. גם השנה ידענו שכול ומוות".
בעת ההכנות לטקס בכותל פנה בזעם יו"ר ארגון "יד לבנים" הארצי, אלי בן-שם, שבנו נפל באסון המסוקים, אל אלמנות צה"ל שניסו, ככל הנראה, להתארגן עם חולצות מיוחדות לצורך מחאה על האפליה בין התנאים של אלמנות צה"ל לאלו של אלמנות הטייסים. בן-שם צעק כי לא ייתן לטקס להתקיים וכי הוא יודע מה הן מתכננות. "אתן מבזות את כבוד הבנים שנפלו במלחמות ישראל ואת הטקס ואני לא אתן לזה לקרות. אתן עושות הכל בשביל כסף, והטקס לא יימשך". ארגון יד לבנים פיזר את אנשיו בין האלמנות כדי למנוע תקרית בטקס.