לקראת הים: איזה מקדם הגנה צריך באמת?
ההבדלים בין תכשירי הגנה מפני השמש עם מקדם הגנה 50 לבין מקדם הגנה 25 זעומים אז איך תדעו איזה מקדם לבחור? לקראת הקיץ יצאנו לבדוק איך פועלים התכשירים השונים, האם הם עומדים בהבטחותיהם ומהם החידושים השנה
השנה צפויה מלחמת מחירים אגרסיבית בשוק, המגלגל כ-80 מיליון שקל, בין השאר בגלל הגידול הדרמטי במספר נקודות המכירה של מגיני השמש. נוסף למלחמת המחירים המסורתית של רשתות הדיסקאונט בינן לבין עצמן ובין השוק הפרטי, גם חנויות הנוחות של ילו ודור אלון (כ-160 נקודות מכירה בסך הכל) נכנסו לתחום והחריפו את התחרות.
איך פועלים תכשירי ההגנה?
החומרים הפעילים להגנה מפני קרינת השמש מסוגלים להקטין או למנוע את נזקי החשיפה באחת מ-3 דרכים: כימית - על ידי ספיגת קרינת UV לפני שזו הגיעה לשכבות העור הפנימיות. בשיטה פיזיקלית - על ידי החזרת האור. חומר הפועל באחת משתי שיטות אלו חייב להישאר על השכבה החיצונית של העור. בשיטה ביולוגית - על ידי הפחתת התגובה הדלקתית באמצעות עיכובה או דרך שכלול תהליכי הריפוי. בשיטה זו החומר חייב לעבור דרך השכבה החיצונית כדי להגיע לשכבות הפנימיות שעליהן הוא משפיע. במספר תכשירים קיים שילוב של 3 השיטות.
מה פשר הסימונים על האריזות?
- UVB: קרינה על סגולה בי. קרני שמש קצרות באורכי גל של 290-320 ננומטר (ביליונית המטר). קרניים מפיקות חום, בעלות יכולת רבה יותר לגרום כוויות מאשר קרינת UVA. נחשבות לגורם העיקרי להתפתחות סרטן עור ובעלות השפעה משמעותית בגרימת מלנומה.
- UVA: קרינה על סגולה איי. קרני שמש ארוכות באורכי גל של 320-400 ננומטר. קרניים אלו, שאינן מפיקות חום, חודרות עמוק יותר לעור מאשר קרני UVB והן האחראיות העיקריות לקמטים ולהזדקנות המוקדמת של העור. קרינת UVA מחריפה את ההשפעה המסרטנת של קרינת VBU.
- מקדם הגנה (SPF): מהווה מדד לפרק הזמן שבו התכשיר מגן על העור מפני כווית השמש הנגרמת מהקרינה בהשוואה לזמן שבו העור מאדים ללא הגנה. אם, לדוגמה, דרושות לעור ללא הגנה כ-10 דקות עד שהוא מאדים, הרי שהשימוש בתכשיר מסנן קרינה עם מקדם הגנה של 15 ומעלה, יאריך (תיאורטית) את פרק הזמן פי 15 כלומר למשך 2.5 שעות. כאשר מקדמי ההגנה עולים - פער ההגנה שהם מספקים הולך ומצטמצם. למשל, תכשיר עם מקדם הגנה 50 מוסיף רק 2% להגנה מפני השמש בהשוואה לתכשיר עם מקדם הגנה של 25. תכשירים עם מקדמי הגנה גבוהים לא רק יקרים יותר, אלא גם עלולים לגרום לגירוי העור והעיניים. לרוב האנשים די בתכשיר הגנה עם מקדם של 15-30. רק לבעלי עור רגיש במיוחד או הסובלים ממחלות המגבירות את רגישות העור לקרני השמש מומלץ להשתמש בתכשירים עם מקדמי הגנה גבוהים. בישראל ממליצה האגודה למלחמה בסרטן להשתמש בתכשיר עם מקדם הגנה 15 לפחות. על פי נתוני ד"ר פישר, מקדם ההגנה הנמכר ביותר בישראל הוא 34. מספר 15 נדחק למקום השני. מקדמי הגנה 8-2 נעלמו כמעט לחלוטין.
- היפואלרגני או עבר בדיקה דרמטולוגית - אין פרוטוקול מקובל וסטנדרטי לבדיקות רגישות העור לחומרים להגנה מהשמש, כפי שאין בדיקות כאלו לכלל מוצרי הקוסמטיקה. הפרוטוקולים נקבעים על ידי היצרנים השונים. הדרך היחידה לוודא אם עורכם רגיש לתכשיר מסוים היא לנסות אותו תחילה על אזור קטן לפני שמורחים על כל הגוף.
האם מקדם ההגנה בפועל תואם את הצהרות היצרנים?
בדיקות שנערכו בשנה שעברה בבריטניה, ביוזמת ירחון הצרכנות וויטש, העלו כי מקדמי ההגנה בפועל אינם זהים תמיד למוצהר על האריזות. זה קרה במוצרי מותגים פרטיים של בוט'ס וסופרדראג אבל גם במוצר של ניבאה. הבעיות נתגלו גם בבדיקת מרכיב ההגנה הבסיסית לשמש (לקרני יו.וי.בי) אבל בעייתית יותר היתה ההגנה לקרני יו.וי.איי. בישראל, אגב, מאושרים לשיווק משנת 2004 רק תכשירים המכילים הגנה מפני שני סוגי הקרניים. כל היצרנים טענו בתגובה שבבדיקות שהם עורכים המוצרים עומדים בתקנים.
ובישראל? אין גוף שבודק את כל התכשירים להגנה מפני קרינת השמש ומשווה ביניהם. משרד הבריאות מסתמך על בדיקות היצרנים. המשרד בודק את פרוטוקול הניסויים ואת תוצאות הבדיקות להגנה מקרני יו.וי.איי ו-יו.וי.בי הנעשות במעבדות בארץ ובמכונים בחול ומסתמך גם על הצהרות היצרן, נמסר ממשרד הבריאות. כאשר מדובר במוצרים המיוצרים בארץ, נעשות הבדיקות המוכיחות את המספר של מקדם ההגנה על ידי רופאים מומחים במעבדות מיוחדות. אם מתברר כי התכשיר אינו מתאים לייעודו - הוא אינו מאושר לשימוש.
מהו אורך החיים של התכשירים?
אומנם החוק איננו מחייב סימון של פגות תוקף, אבל מומלץ להשתמש בתכשירים בתוך שנתיים מיום הקנייה. חלק מהחומרים עלולים לשנות את הרכבם הכימי כעבור שנתיים ולהפסיק להיות יעילים.
באיזה תכשיר לבחור?
באגודה למלחמה בסרטן ממליצים ללכת על פי המחיר הכדאי ביותר, שכן אין הבדל באיכות המוצרים של החברות השונות. בבתי המרקחת של חלק מקופות החולים ניתן לרכוש סוגים שונים של מסנני קרינה בהנחה כל השנה ולקראת הקיץ ניתן ליהנות מהנחה של עד 60%.
בשוק קיימים תכשירים המוגדרים כחסמי שמש (סאן בלוק) בניגוד לתכשירים הנקראים מגיני שמש (סאן סקרין). על פי הנחיות רשות המזון והתרופות האמריקנית FDA, חסם שמש חייב להכיל מקדם הגנה של 15 ומעלה בעוד שמגן שמש רגיל יכול להכיל כל רמה של מקדם הגנה. במקביל, חשוב לזכור כי אין תכשיר המסנן 100% מהקרינה. קיים שוני בין יכולת ההגנה של התכשירים מפני סוגי הקרינה השונים. ההגנה מפני קרינת יו.וי.בי יעילה יותר ומגיעה עד ל-93% בתכשיר עם מקדם הגנה 15 בעוד שההגנה מפני קרינת יו.וי.איי בתכשיר עם מקדם הגנה זהה מגיעה למקסימום 90%.
נכון להיום, עדיין לא קיים בשוק תכשיר למריחה אחרי החשיפה המבטל את הנזקים המצטברים מהשמש שהם בלתי הפיכים. תכשירי לחות שונים בשוק רק משפרים את ההרגשה אך לא מבטלים את הנזקים.
האם התכשירים עמידים במים?
כשיצרן כותב שהתכשיר שלו עמיד במים, פירושו של דבר שהוא עמיד במים עד 40 דקות ולא לעד. גם תכשיר עמיד במים מחייב למרוח אותו מחדש אחרי שהיה ממושכת במים. על חוף הים מומלץ למשוח על הגוף תכשיר אחת לשעתיים. לספיגה מירבית מומלץ להימרח חצי שעה לפני הכניסה למים. כמות של 35 מ"ל מספיקה למריחה של מבוגר ממוצע בסיבוב אחד.
החידושים של השנה
- אולטרה סוטינג פרוטקשן - מקדם הגנה 40 של לנקסטר מונקו. קרם המעניק הגנה מפני קרני יו.וי.איי, יו.וי.בי. ויו.וי.סי. 245 שקל ל-150 מ"ל.
- ניבאה משיקה תחליבי הגנה חדשים בסידרת ניבאה סאן ומרעננת את הוותיקים. בסידרה החדשה תחליב לחות בעל מקדם הגנה 15 (200 מ"ל ב-80 שקל או 400 מ"ל ב-120 שקל). תחליב לחות בעל מקדם הגנה 30 ב-90 שקל ל-200 מ"ל ותחליב לחות בעל מקדם הגנה 40 ב-100 שקל ל-200 מ"ל.
- ד"ר פישר יצאו עם אריזות אישיות של מקדמי הגנה לילדים, בעקבות דרישה של אמהות שרוצות לשלוח את הילד לגן או לקייטנה עם מנה אישית. 20 יחידות (תכולה של 7 מ"ל כל אחת) באריזה שנמכרת ב-60 שקל.
- חברת דרמלוגי'קה מציעה מגבוני הגנה משמש המשווקים בקופסה. מתאימים לילדים ולחייב לים. בקופסה 20 מגבונים והמחיר 122 שקל. עוד מוצר של החברה הוא סולר דיפנס בוסטר עם מקדם הגנה 30 שאפשר להשתמש בו כמות שהוא או לערבבו עם קרם לחות או מייק אפ. 240 שקלים ל-30 מ"ל. שני המוצרים ניתנים להשגה אצל קוסמטיקאיות או במרכזי ספא ויופי.
- ד"ר מיורד: עוד תכשיר הנמכר באמצעות קוסמטיקאיות הוא ווטר פרוף סאנבלוק של ד"ר מיורד, המכיל גם תמצית רימונים, עם מקדם הגנה 196 .30 שקל ל-120 מ"ל.
- אבון מציגה את סידרת אבון ברונז והיא בין החברות היחידות בארץ שממשיכות למכור עדיין תכשירים עם מקדם הגנה 8 לצד תכשירים עם מקדמי הגנה של 15 ו-25. המחירים נעים (לתחליב של 200 מ"ל) בין 64 שקל לתחליב עם מקדם הגנה 8 ל-89 שקל לתחליב עם מקדם הגנה 25.
- תחליף הגנה בספריי עם מקדם הגנה 15 נמכר ב-89 שקלים (250 מ"ל). ולילדים תכשיר סאן לושן (מקדם הגנה 30) שצבעו סגול - 89 שקלים ל-200 מ"ל. ותכשיר סאן לושן עם מקדם הגנה 9 - 50 שקלים ל-100 מ"ל.
- קלרינס מציעה מוצר חדש על בסיס סידרה של תמציות צמחים. לטענת החברה, החומר חודר לשכבות העמוקות של העור. 130 שקל לשפופרת של 125 מ"ל.
- אגיס ריעננה השנה את תכשירי סידרת סקין גארד שלה והחליפה את עיצוב האריזות. תכשירים לגוף לילדים ולמבוגרים ישווקו באריזות כתומות ותכשירים להגנה לפנים באריזות לבנות. המחירים: 128-52 שקל. שוק התכשירים לשיזוף בלי שמש נחשב הוא בעל שיעורי הגידול הגדולים ביותר בארץ וגם בעולם.
- בד"ר פישר מצביעים על גידול של פי 5 בשלוש השנים האחרונות. השנה החברה לא הכניסה מוצרים חדשים אך בוחנת אם לשווק בארץ את מטליות השיזוף שלה, הנמכרות בחול. המטלית ספוגה בחומר שיזוף, ואם משפשפים באמצעותה את העור, מקבלים גוון שזוף תוך כמה שעות.