רונית תירוש פרצה בבכי: אני רק בן אדם
הליך הפיטורים של 4,500 המורים הגיע היום לדיון בוועדת החינוך של הכנסת. הנוכחים התפרצו לדבריה של מנכ"לית משרד החינוך, רונית תירוש, וזו פרצה בבכי ויצאה מהאולם. בסוף הדיון שוב פרצה בבכי, והסבירה: "אני רק בן אדם. אני מוכנה אפילו לתת את הכסא למען מערכת החינוך". ההצעה החדשה של תירוש: צאו לפרישה מרצון, ולא תפוטרו
זה נגמר בדמעות: מנכ"לית משרד החינוך, רונית תירוש, פרצה בבכי פעמיים במהלך דיון שנערך הבוקר (יום ג') בוועדת החינוך של הכנסת בנושא פיטורי המורים. המנכ"לית ביקשה עם תחילת הדיון להסביר את הליך הפיטורים, אך הנוכחים התפרצו ומנעו ממנה לדבר. אז הפסיקה לדבר ודמעות שטפו את עיניה. גם בתום הדיון פרצה בבכי, והסבירה "אני לא יכולה יותר, אני רק בן אדם".
לאחר שפרצה בבכי בתחילת הדיון, חזרה תירוש לוועדה, לא התייחסה לבכייה, והמשיכה מהמקום שבו הפסיקה. במהלך דבריה של תירוש, התפרץ ח"כ יוסי שריד מספר פעמים, הפנה אליה שאלות בנושא הפיטורים ומנע ממנה לענות עליהן ברצף. בתום הישיבה פרצה שוב בבכי, הפעם כששוחחה עם סמנכ"ל כוח אדם והוראה במשרד החינוך, מנחם כהן. צוות המשרד שהיה במקום ניסה להרגיעה.
המנכ"לית אמרה: "מי כמוני רוצה את טובת מערכת החינוך, הרי באתי מתוכה. המערכת יותר חשובה לי מהכל ואני מוכנה אפילו לתת את הכסא כדי לא לפגוע בה".
לדבריה, "יש גבול להסתה ולביטויים שנשמעים כמו הביטוי שמשווה אותנו לרוצחים. מציגים אותי כשקרנית, כאטומה וכואב לי. אני גדלתי במערכת הזאת, התהליך קשה, אני מכירה את השמות של המורים המפוטרים, הם חברים שלי. אבל נכפה עלינו הקיצוץ, אף אחד לא רוצה לעשות את זה וגם הארגונים כמונו מבינים שיש צורך בשינוי".
בהמשך הציעה תירוש למורים הצעה חדשה. על-פי ההצעה, יחלו לעבוד על יישום חלקי של דו"ח דוברת כבר מחודש ספטמבר הקרוב ובתמורה, הבטיחה: "אני מתחייבת שכל המורים ייצאו לפרישה בעידוד ולא יפוטרו". יו"ר ארגון המורים העל-יסודיים, רן ארז, הגיב: "זה נשמע טוב, אנחנו רוצים את זה בכתב. אנחנו שבעי רצון בכל מה שקשור לעידוד פרישה מרצון של מורים".
לבנת: לא נשלח יותר אנשי מקצוע לוועדות
שרת החינוך, לימור לבנת, הגיבה: "אני רואה בחומרה רבה את העובדה שחברי כנסת תוקפים עובדת מדינה בכירה, כאשר היא לא רשאית להשיב להם". לבנת מתכוונת לשגר מכתב ליו"ר הכנסת, ובו תתנה את הופעתם של אנשי מקצוע מטעם משרדה בוועדות השונות, עד אשר תתקבל התנצלות על ההתנהגות כלפי תירוש.
בשיחה עם ynet אמרה לבנת: "שוחחתי עם רונית כשהייתה בדרכה מוועדת החינוך לישיבת המשא ומתן אצל הממונה על השכר באוצר, יובל רכלבסקי. ההתקפה של חברי הכנסת היתה בוטה ביותר. זה שיא חדש של התקפות ח"כים נגד עובדי ציבור וכידוע, עובד ציבור שמותקף אינו רשאי לענות למי שמתקיף אותו, אסור לו להשיב. אז מה נשאר לרונית תירוש חוץ מאשר לבכות? חברי הכנסת מסיתים, משמיצים ואומרים שהיא משקרת. זה פשוט שיא בהתבטאויות ולכן יש לי הסמכות. אני אוסרת על חברי המשרד להופיע בוועדות הכנסת עד שתהיה התנצלות".
ח"כ יוסי שריד הגיב על התפרצות המנכ"לית: "צר לי על בכייה של מנכ"לית משרד החינוך, אבל צר לי יותר על בכיין של אלפי מורות שמפוטרות בכלימה. המנכ"לית נשאלה באופן הענייני ביותר שאלות הבהרה, התבקשה להשיב ולא נמצאו לה כנראה תשובות. אני מבין את המצוקה הנפשית שתירוש נקלעה אליה, אבל ליבי עכשיו עם המורות ועם המורים שמושלכים ככלי אין חפץ, גם מפוטרים וגם מושלכים".
לדבריו, איש מחברי הכנסת לא יתנצל משום שאין סיבה להתנצל. "הח"כים לא פגעו ולא עלבו במנכ"לית, אלא הציגו לה שאלות. כל אמצעי התקשורת היו נוכחים בישיבת הוועדה ואין בשום מקום עדות מוקלטת או מצולמת לפגיעה כלשהי של ח"כים במנכ"לית. שרת החינוך היא זו שצריכה להתנצל על ששלחה את המנכ"לית בגפה לוועדה להשיב על שאלות שהיו מיועדות לשרה. ללבנת אין צורך בחרם. כי גם בלי חרם היא מחרימה את רוב ישיבות הוועדה".
במשרד החינוך עדיין מקווים לפריצת דרך
אתמול חזרו הצדדים לדבר. מנכ"לית משרד החינוך והממונה על השכר באוצר, יובל רכלבסקי, נועדו עם מזכ"ל הסתדרות המורים, יוסי וסרמן, ויו"ר ארגון המורים העל-יסודיים, רן ארז. הישיבה התקיימה ברוח טובה, והצדדים סיכמו לשוב ולהיפגש.
ואולם, בתום הפגישה הודיע משרד החינוך שכבר מחר יתחדשו ועדות השימוע והפיטורים, לאחר שראשי הארגונים סירבו להצעת משרד החינוך לדחות בשבוע את מועד ההסכמים הקיבוציים, במסגרתם ניתן לדחות את הפיטורים מה-31 במאי ל-7 ביוני, ולהיכנס למו"מ מרתוני.
סמנכ"ל כוח אדם במשרד החינוך, מנחם כהן, סיפר ל-ynet: "הפגישה התנהלה באווירה נעימה. כל צד הציג את עמדותיו. הדבר הכי אופטימי שיצא זה שהחלטנו להמשיך לשבת ולדבר, אנו מקווים שנגיע לפריצת דרך".
במשרד החינוך הביעו צער על כך שהארגונים לא קיבלו את הצעת הפשרה שהציגה בפניהם השרה, לימור לבנת. לבנת מצידה נחושה כתמיד להוציא את הפורמה לדרך, אך מעלה לראשונה את האפשרות שהמהלך ייתקע, בשל ההתנגדות הכבדה. "נעשה כל מאמץ לבצע, אך זה יכול לקרות בנסיבות הקיימות", כך אמרה השרה ל-ynet. היא מודה כעת ש"השינוי דורש את הסכמת המורים", אך בכל מקרה, מבטיחה: "לא אנוח ולא אשקוט עד שתלמידי ישראל יעמדו בראש סולם ההישגים בעולם. זו החובה שחלה עליי".
מזכ"ל הסתדרות המורים, יוסי וסרמן, לא התרשם מהדברים: "הצעת לבנת להקפיא את הפיטורים בשבוע היא תרגיל פוליטי, ציני ומכוער, שנועד לתת לה ארכה נוספת כדי לארגן מחדש את רשימות המפוטרים. זה מהלך שנובע מהלחץ הציבורי נגד מסכת ההשפלות שעוברים מורים חד-הוריים, אלמנות, מורים ממשפחות שכולות, מורות בהיריון ומפרנסים יחידים, שמקבלים מכתבי פיטורים למרות שמשרד החינוך התחייב שלא יפוטרו".