שתף קטע נבחר

מהשבוע: ניתן לקיים הליך בחירת מין היילוד בהפריות

מנכ"ל משרד הבריאות מינה את הרכב הוועדה שתדון בבקשות לקיום הליך ברירת מין היילוד בהפריה חוץ גופית. הבחירה תתאפשר בעיקר בשל סיבות רפואיות, אך גם אם לבני הזוג ארבעה ילדים או יותר בני אותו מין

אחת הסוגיות המוסריות הכבדות והשנויות במחלוקת בעולם הרפואה והחברה הופכת החל מהשבוע למציאות קיימת בישראל: האפשרות לקבוע את מין היילוד בהליך של הפרייה חוץ גופית עוד בטרם יושתל העובר בחזרה אל רחם אמו.

 

לאחרונה, הוציא מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' אבי ישראלי, נוהל רשמי, המכונה 'נוהל לברירת מין היילוד באבחון גנטי טרום השרשתי'. נוהל זה מכיר בשורה של מקרים בהם ניתן יהיה לבצע הליך מוקדם לקביעת מינו של היילוד. אמנם, ככלל, מציין הנוהל, 'ברירת מין היילוד למטרה שאינה מטרה רפואית – אסורה', ומבחין בין בקשה הנובעת מסיבה רפואית טהורה, כגון מניעת מום או פגם שמקורו מין היילוד ועשוי להתגלות בעובר כבר בשלבי התפתחותו הראשונים, לבין בקשה שאינה נובעת מסיבות רפואית.

 

אולם, הנוהל מכיר בצירוף של נסיבות שונות, המאפשרות הגשת בקשה לביצוע ההליך, גם כאשר לא מדובר בעניין רפואי גרידא. על-פי הנוהל, ועדה מיוחדת, שהוקמה אך-ורק לשם כך, תהיה רשאית לאשר קיומו של הליך זה גם במקרים שאינם רפואיים, ובתנאי שיתקיימו בעת ובעונה אחת מספר תנאים מוקדמים: קיים סיכון ממשי וניכר לפגיעה מהותית ומשמעותית בבריאות הנפשית של לפחות אחד ההורים או של הוולד אם לא יבוצע התהליך; אם להורים ישנם לפחות 4 ילדים משותפים מאותו המין ואין להם ילדים בני המין השני. בנקודה זו מסתייג הנוהל ומציין כי העניין יישקל גם אם יתקיימו 'מקרים חריגים ונדירים ביותר, ומנימוקים מיוחדים שירשמו בהחלטת הוועדה'. כן מציין הנוהל, כי על שני ההורים לעבור הדרכה והסבר מקצועיים, בהם יימסרו להם כל הסיכויים, הסיכונים והשיקולים המוסריים לקיום התהליך וכן הסבר אודות גורלם של העוברים שאינם מהמין המבוקש.

 

יש לציין, כי הנוהל אינו מאפשר קיום הליך נוסף שכזה במידה והעוברים התקינים שנוצרו בהליך הראשוני אינם מהמין המבוקש, וזאת בטרם ייעשה שימוש בכל העוברים שנוצרו.

 

בשבוע שעבר מינה מנכ"ל המשרד, פרופ' ישראלי, ועדה מיוחדת, המורכבת מאנשי רפואה וגנטיקה, אנשי משפט, עבודה סוציאלית וכן איש דת, בן דתם של בני הזוג המבקשים את ביצוע ההליך. תפקידה של ועדה זו הוא לדון לגופה בכל בקשה שתוגש לביצוע ההליך. על-פי הנוהל, על חברי הוועדה לשקול, בין היתר "האם ההורים המיועדים נזקקים מסיבה רפואית להליך של הפריה חוץ גופית, וזאת במנותק מנושא ברירת מין היילוד; את מידת הסיכון והנטל לאישה אם הליך ההפרייה החוץ גופית נעשה שלא למטרה רפואית; האם מיועד להיערך בעוברים הליך של אבחון גנטי טרום השרשתי מסיבה רפואית'. כן על חברי הוועדה לשקול את מצבם המשפחתי והחברתי וכן את גילם של המבקשים.

 

על-פי הנוהל, רשאים להגיש בקשה לביצוע ההליך רק בני זוג הנשואים כחוק או ידועים בציבור ואינם נשואים לאחרים. כן רשאית להגיש בקשה אישה פנויה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות ערוץ המדע
בן או בת? הוועדה תוכל להחליט
באדיבות ערוץ המדע
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים