במגזר הערבי מאמינים לאל-ג'זירה, לא לערוץ 2
מחקר ראשון מסוגו שערך חוקר מאוניברסיטת תל אביב עבור מרכז ערבי מציג תמונה קשה באשר לרמת האמון שרוחש הציבור הערבי לתקשורת הישראלית. כשערוץ 2 מדווח על פלסטיני שנהרג כשהכין מטען ואל ג'זירה היה מדווח שמותו נגרם מירי, רק 4.3% היו מאמינים לערוץ 2. כ-65% היו מאמינים לאל ג'זירה. עורך המחקר: יש אכזבה מכלי תקשורת בישראל, אבל למרות זאת הערבים טרם נטשו
"ערוץ 'אל-ג'זירה' מדווח כי פלסטינים נהרגו מאש חיילי צה"ל ברצועת עזה. ערוץ 2 מדווח לעומת זאת כי הפלסטינים נהרגו כתוצאה מפיצוץ מטען שהכינו. לאיזה מבין שני הערוצים היית מאמין?"
מתברר שעבור המגזר הערבי בישראל התשובה לשאלה שלעיל חדה וברורה. ולא, בהחלט לא באופן שינעם לאוזניו של שלום קיטל. מחקר חדש שנערך בנושא מגלה כי 64.4% מהנשאלים היו מאמינים לדיווח של רשת החדשות הקטרית, "אל-ג'זירה". רק 4.3% היו מאמינים לדיווח ששמעו בערוץ 2.
במחקר ראשון מסוגו שערך ד"ר אמל ג'מאל מאוניברסיטת תל אביב עבור מרכז "אעלאם", (מרכז תקשורתי לחברה הערבית-פלסטינית בישראל) גם ממצאים אחרים התומכים באותה מגמה: כלי התקשורת הישראלים פשוט לא זוכים למהימנות. ממצאי הסקר הוצגו בכנס של המרכז בנצרת, שנערך שלשום (יום ג').
הבולטת בין תחנות הטלוויזיה, לא באופן מפתיע, היתה תחנת "אל-ג'זירה". 29.6% מהנשאלים בחרו בה כתחנה האמינה ביותר. "אל-ג'זירה" בלטה במיוחד כמקור ראשון במעלה של חדשות, במיוחד בתחום הפוליטי, בקונפליקט הערבי-ישראלי, ובמלחמה בעיראק (50.9%). בנושאים יומיומיים אחרים, לעומת זאת, כמו חינוך, כלכלה, בריאות, ואיכות הסביבה, מעדיף הציבור הערבי את הערוצים הישראליים. 11% בחרו בערוץ 2 כתחנה המועדפת לנושאים אלו.
"אחד הדגשים הבולטים שעלו בסקר היה הכפילות המרחבית שלו – כלומר שימוש בתקשורת ערבית לצד התקשורת בישראל", הסביר ל-ynet עורך המחקר, ד"ר ג'מאל. "למרות הפופולריות הרבה של תחנות הלוויין הערביות, הנשאלים עדיין לא נטשו את כלי התקשורת בישראל. זה בהחלט ניכר באחוזי החשיפה לעיתונות, לרדיו, לטלוויזיה ולאינטרנט בישראל. בכל הקשור לחדשות, ואף בתרבות דוגמת סדרות טלוויזיה, יעדיפו להסתמך על התחנות הערביות, אולם בנושאים היומיומיים יעדיפו הצופים לראות את התחנות הישראליות".
"התקשורת עוינת"
המחקר, הנושא את הכותרת "הצריכה והחשיפה התקשורתית בחברה הערבית הפלסטינית", הוא מחקר זה ראשון מסוגו, הן בהיקפו והן באופיו האקדמי. לצורך כך התבסס ד"ר ג'מאל על סקר דעת קהל רחב היקף שכלל מדגם בן 594 בני אדם המייצגים את כל מרכיבי החברה הערבית בישראל. הסקר כלל 255 שאלות בתחומים רבים ומגוונים - צריכת עיתונים, רדיו, טלוויזיה ואינטרנט. כמו כן בחן הסקר את מידת שביעות הרצון של הציבור הערבי מאמצעי התקשורת שהוא צורך ואת מידת אמינותם, רמת ייצוגם לזהותו, לצרכיו ולאינטרסים שלו.
התוצאות בסוגיית האמינות, כך מתברר, היו חד משמעיות. "יש אכזבה מאד רצינית מכלי התקשורת בישראל שכן הציבור הערבי תופס אותם כמי שאינם מייצגים אותו נאמנה אלא דווקא את עמדת הממסד כלפיהם. הנשאלים חשו שהם נעדרים מסדר היום החדשותי, ואם הם כבר זוכים לסיקור, הוא ייעשה לרוב בצורה שלילית", הוא מסביר. "למרות רגשות אלה, עדיין ישנה צריכה גבוהה יותר של עיתונות ישראלית (כ-18%) לעומת עיתונות ערבית יומית (כ-9%). מכאן, שלמרות האכזבה מהסיקור התקשורתי בישראל, עדיין ישנה חשיפה גדולה לעיתונים, לטלוויזיה, לרדיו ולאינטרנט בישראל".
ואכן, ממצאיו מאששים את המגמה של חשיפה רבה לכלי תקשורת מגוונים ולמעורבות רבה - בתחום קריאת העיתונים הערבים, מגיע אחוז החשיפה של החברה הערבית ל-80% בקירוב. העיתון הערבי הנפוץ, לפי הסקר, הוא השבועון "כול אל-ערב" (כ-30%) ואילו העיתון היומי בשפה העברית הנפוץ ביותר הוא "ידיעות אחרונות" עם כ-85%. זאת, לצד נתונים גבוהים של חשיפה גם לרדיו (כ-52% האזנה), לטלוויזיה ולאינטרנט בשפה העברית (28%).
לא אמינים? חדשות ערוץ 2
נהנית מתמיכה רחבה. אל ג'זירה
צילום: אלג'זירה
מומלצים