סוריה: דודו המהפכן של בשאר אסד חוזר מהגלות
רפעת אסד גורש מסוריה למוסקבה ב-1984 בעקבות ניסיון הפיכה כושל נגד אחיו, חאפז. לאחר מכן שב לסוריה ועזב שוב. כעת מסר דוברו: "סוריה נמצאת בסכנה ורפעת מגיע להשתתף בהצלתה". סכנה לבשאר? גורמים רשמיים בסוריה מסרו כי אם יחזור "הכלא ממתין לו".
חוזר הביתה: ד"ר רפעת אסד, דודו של נשיא סוריה, בשאר אסד, ואחיו של הנשיא המנוח, חאפז, הודיע כי בכוונתו לחזור לסוריה מהגולה בימים הקרובים, כך דיווח אתמול (יום ו') העיתון "א-שרק אל-אווסט" היוצא לאור בלונדון. ד"ר אסד, המצוי בגלות בפאריס, נימק את החלטתו בכך ש"סוריה נמצאת בסכנה וכי הוא מגיע כדי להשתתף בהצלתה".
דוברו של רפעת, אל-חארת' אל-ח'יר, מסר כי הוא החליט "להמשיך את תפקידו הפוליטי והלאומי בין בני עמו הסורי כדי להקים חברה של צדק, חירות ושלום" וזאת באמצעות "האיחוד הלאומי המאוחד" – רשימה בראשה עומד רפעת.
דוברו של רפעת, שלא ביקר בסוריה מאז 1998, לא נקב במועד מדוייק לחזרתו לסוריה, אולם מסר כי העניין מצוי בשלבים מתקדמים. אפשר כי הוא יספיק להגיע עד ל-6 ביוני – מועד כינוסה של הוועידה הארצית העשירית של מפלגת הבעת' השלטת בסוריה – כינוס רב משמעות שבו, לפי הדיווחים בימים האחרונים, מתכנן הנשיא בשאר לערוך רפורמות מרחיקות לכת בהנהגה הסורית ולהזרים דם חדש במקום דור הוותיקים.
עוד הוסיף הדובר כי הצעד לא נעשה בתיאום עם השלטונות הסוריים, ואלה אף לא הגיבו לידיעה מאז אתמול. אשר לשאיפותיו של רפעת, עליו דובר כמי שעשוי להשתלט על השלטון עם מותו של אחיו, חאפז, אמר רפעת באמצעות דוברו כי אינו שואף לשום תפקיד או משרה "פרט לרצון לסייע לאחדות הלאומית ולאינטרס הלאומי ולחזק את הדמוקרטיה והחירות. סוריה נמצאת בסכנה וזקוקה לסיוע מגוון משום שהדמוקרטיה שבה איננה נכונה. משום כך הד"ר רפעת לא חזר עד כה לסוריה והוא מעוניין עתה להשתתף בהצלתה של סוריה שנמצאת בסכנה". הדובר הבהיר כי בכוונתו להתמודד בבחירות במדינה.
ביצע נסיון הפיכה כושל - וגורש
רפעת אסד, בן 68, גורש למעשה מסוריה למוסקבה בשנת 1984 לאחר ניסיון הפיכה כושל נגד אחיו, חאפז, בשעה שזה היה שרוי במצב בריאותי ירוד. לאחר שהתאושש וגילה את שביצע אחיו עם הקצינים הנאמנים לו הורה חפאז לאחיו לעזוב את הארץ בלוויית נאמניו למוסקבה. רפעת עזב ואחר כך השתקע בספרד שם עקב אחר הנעשה בסוריה ואף הקם לו רשת חדשות בשם ANN.
ב-1992 הוא שב לסוריה לאחר מותה של אימו, נאיסה, אולם ב-1998, כחלק מתהליך הכשרתו של בשאר לנשיאות, נשלל מרפעת תואר סגן הנשיא והוא עזב את המדינה שוב. לאורך השנים דובר עליו כעל סכנה פוטנציאלית ליורשו של חאפז, בשאר, אולם משזה הלך לעולמו ביוני 2000, לא ביצע רפעת צעד דרמטי של ממש. גורמים רשמיים בסוריה מסרו כי אם אכן יחזור רפעת אסד למדינה, "הכלא ממתין לו". עוד אמרו גורמים רשמיים, כי ישנו גזר דין התלוי ועומד נגדו אם יחזור.
"לא בטוח שהשלטונות יתנו לו להיכנס וממילא בריאותו רעועה", מסביר פרופ' אייל זיסר, ראש החוג למזרח תיכון באוניברסיטת תל אביב ומומחה לענייני סוריה ולבנון. "זהו אינו גיל שבו אתה מתחיל בקריירה פוליטית, מה גם שבסיס הכוח הפוליטי שלו, ככל הנראה נשחק. כך או אחרת, הצעד הזה לבטח מקרין על חולשתו של הנשיא, בשאר".