שתף קטע נבחר
 

בקרוב: בנק טבורי השואב פי 3 דם מחבל הטבור

פיתוח ישראלי חדש מאפשר לראשונה בעולם שאיבת דם טבורי בכמות גדולה פי 3 מהכמות הנהוגה עד היום. היתרון: כמות הדם המתאימה כיום להשתלה בילדים בלבד תתאים להשתלה גם במבוגר. בבנקי הדם המתחרים טוענים: ההבטחות תמוהות

פריצת דרך כחול-לבן: חוקרים ישראלים פיתחו שיטה לשימור תאי גזע מחבל הטבור, בכמות הגדולה פי 3 מהכמות הנשאבת כיום בחדר הלידה. היתרון: כיום מאפשרת כמות הדם הטבורי הנשאבת, השתלה בילדים עד משקל 45 ק"ג, ובשיטה החדשה כמות הדם המקסימלית הנשאבת תאפשר להשתיל תאי מח עצם גם בגופו של מבוגר.

 

בנק הדם הטבורי החדש "ביוקורד – בנק החיים", מתבסס על טכנולוגיה חדשנית הנמצאת כיום בשלבים אחרונים של בדיקה ופיתוח. השיטה מאפשרת מיצוי מירבי של הדם מתאי הגזע המצויים בחבל הטבור, בכמות שתתאים בשעת הצורך לטיפול במחלות השונות.

 

מיצוי מרבי של הדם הטבורי

 

כאמור, בשיטות הקיימות עד כה, בתהליך מיצוי הדם מתאי הגזע מתקבלת כמות מוגבלת המתאימה לאדם עד משקל של 45 ק"ג בלבד. איכות תאי הגזע מחבל הטבור גבוהה בהרבה מאלו של מוח העצם, אולם מגבלת הכמות גורמת לכך שמרבית המבוגרים אינם יכולים להיעזר בתאי הגזע היות ומשקלם עולה בדרך כלל על 45 ק"ג.

 

"ביוקורד" החלה ברישום פטנטים על טכנולוגיה ייחודית זו, המאפשרת כאמור מיצוי מרבי של הדם מתאי הגזע, כך שיספיק לאדם בכל משקל. כיום פעולת האיסוף של הדם מחבל הטבור דורשת מיומנות מיוחדת, אולם בטכנולוגיה של ביוקורד התהליך יעשה בצורה אוטומטית ללא מעורבות ידנית. באופן זה הכמות שתיאסף תהיה גדולה עד כדי פי 3 מהכמות בשיטות האחרות, בעזרת הערכה החד פעמית שפותחה על-ידי החברה.

 

"השיטה שנהוגה לאיסוף דם טבורי היא אותה שיטה שמקובלת כמה עשרות שנים", אומר ל-ynet מיקי שחם, מנכ"ל 'ביוקורד', "היא מבוססת על שני פרמטרים בעייתיים - האחד הוא גרביטציה, והגורם השני הוא האנושי: בד"כ מי שאוסף את הדם היא אותה אחות מיילדת והמיומנות שלה נמוכה. וכששני הפרמטרים הם ביחד, הם הופכים לשילוב קטלני".

 

לדברי שחם, במערכת החדשה שפותחה, כמות הדם הנשאב היא כ-250 מ"ל ומעלה, בעוד שהכמות הנשאבת כיום מגיעה לכדי 80-100 מ"ל דם טבורי בלבד. "המערכת החדשה היא כמעט לחלוטין אוטומטית, ולכן לא תלויה במיומנות של המיילדת". לדברי שחם הניסויים הקליניים בטכנולוגיה עתידים להסתיים בסוף חודש יוני, ותחילת יישומה אמור להתחיל בתוך שלושה חודשים.

 

המתחרים: אין כזה דבר

 

מחיר שירות אחסון תאי הגזע הטבוריים ב"ביוקורד" הממוקם בביה"ח אמריקן מדיקל סנטר בראשון לציון, יעמוד על 457 דולר דמי הרשמה, ותשלום שנתי בסך 72 דולר. המעוניינים יוכלו לבחור בתשלום מראש ל-20 שנים במחיר של 1,090 דולר.

 

ומה אומרים המתחרים? חגי אבישר, ממנהלי בנק הטבורי "מדיפריז" אומר: "לא קיימת טכנולוגיה כזו המאפשרת את הגדלת הכמות הנשאבת, ואם תהיה כזו, אנחנו כמובן נהיה שם. אנחנו עם האצבע על הדופק, ולמיטב ידיעתי לא ייתכן שהם אוספים כמות גדולה יותר".

 

"קשה לי להבין איך שואבים 250 מ"ל, כשחבל הטבור מכיל רק 160 מ"ל דם טבורי" אומר ניר קאהן, מנכ"ל בנק הדם הטבורי קריוסל, "אבל אם הם המציאו טכנולוגיה שמאפשרת לשאוב יותר דם טבורי, אנחנו מברכים על כך ואני מניח שהחידוש הזה יהיה פתוח גם לשוק הרחב".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
דם טבורי. תאי גזע יחודיים
צילום: חיים הורנשטיין
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים