בתום עימות: נהרס המבנה במתחם הצ'ק פוסט
כוחות משטרה השתלטו על מתחם מגורים באזור הצ'ק פוסט בחיפה כדי לאפשר ביצוע צו הריסה למבנה בלתי חוקי במקום. בעימותים שפרצו במקום נפצעו תשעה בני אדם קל ונעצרו 15. תושבי המתחם איימו לפוצץ מיכלי גז וטענו "רק שיפצו את הבית והעירייה רוצה שנמשיך לגור בחורבה, או שנפנה את המקום". ח"כ מח'ול, שפונה גם הוא מהמקום על ידי השוטרים, חש ברע ונזקק לטיפול רפואי
עימות בצ'ק פוסט: בחיפוי כוחות גדולים של משטרה, המצויידים באמצעים לפיזור הפגנות, הרסו בצהריים (יום א') דחפורי עיריית חיפה את המבנה הבלתי חוקי במתחם המריבה בצומת הצ'ק פוסט.
במהלך העימות שפרץ בין השוטרים ותושבי המתחם, בני משפחת בושקאר, נפצעו תשעה בני אדם קל; שניים הועברו לבית החולים והשאר טופלו על ידי אמבולנסים שהיו במקום. 15 בני אדם נעצרו, חלקם קטינים. את המאבק הובילו ארגוני זכויות אדם, בהם תעיו"ש וארגוני שמאל.
חברי כנסת ערבים שהיו במקום כדי לתמוך בתושבים התלוננו על אלימות מצד השוטרים. ח"כ עיסאם מח'ול אף נזקק לטיפול רפואי בבית החולים לאחר שפונה מהמקום בידי שוטר יס"מ. ח"כ עזמי בשארה טען כי הותקף באלה בידי שוטר, ואילו ח"כ גאמל זחאלקה אמר כי "השוטרים היו חדורי שנאה ונהגו בברוטאליות. הם היכו את המתבצרים שנהגו באיפוק רב". ח"כ מוחמד ברכה קרא לראש עיריית חיפה, יונה יהב, להתפטר מתפקידו בעקבות האירועים.
יהב: תהיה חכם
לאחר היערכות מוקדמת פרצו השוטרים למתחם והשתלטו עליו תוך שעה קלה חרף ניסיון של התושבים למנוע זאת מבעדם. השוטרים התגברו בנקל על המכולות, המשאיות וערימות הקרשים שהציבו התושבים במקום מבעוד מועד בניסיון לחסום את דרכם, ואף נטרלו מיכלי גז שהציבו התושבים על הגגות תוך איום לפוצצם.
ח"כ מח'ול, תושב חיפה, שבא כאמור לתמוך בתושבים, התייחס מוקדם יותר לעובדה שצו ההריסה עבר כבר בכל הערכאות המשפטיות ומגובה בכל האישורים הדרושים, וקרא לראש עיריית חיפה יונה יהב, להיות לא רק צודק אלא גם חכם: "אנו חוששים שהריסת הבית הזה תהרוס את השפיות של העיר, ואת היומרה לדו-קיום.
"אנחנו בעד החוק, ובעד בנייה חוקית, אבל צריך למצוא פתרון לאנשים שמתגוררים כאן בתת-תנאים, ולא להסכים שימשיכו להתגורר בצריפים או בבתים חצי הרוסים", דברי מח'ול.
מח'ול אמר כי הוא וחבריו דיברו בלילה עם יהב, וביקשו לדחות את ההריסה כדי למצוא פתרון, בהתערבות כל הח"כים הערביים, אולם לדבריו יהב יקיים קודם כל את צו ההריסה, ואז ימשיך לשבת ולהתדיין. "אני חושש שיהב יהפוך ל'אהוד ברק' של תושבי חיפה. אנחנו העלנו אותו לשלטון, והוא תוקע לנו סכין בגב".
מפקד משטרת חיפה, ניצב משנה ניר מריאש, אמר לאחר ההשתלטות על המתחם כי המשטרה פעלה ככל שניתן ביעילות וגם האלימות שהופעלה לכאורה כלפי חברי הכנסת שהיו במקום היתה מינימלית נועדה רק על מנת לפנותם. לדבריו הוא ואנשיו פעלו באופן אינטנסיבי עד הרגע האחרון כדי לנסות ולהשיג פשרה ולסיים את האירוע ללא התערבות משטרתית, אך לשווא.
ויכוח ממושך
במהלך השבוע האחרון הפגינו עשרות בני המשפחה ותומכיהם נגד ההריסה - פעם אחת מול ביתו של ראש עיריית חיפה, ופעם נוספת בשבת, כשיהב הגיע לבית הגפן, לאירוע פתיחת חודש הספר הערבי. לדברי המשטרה, כאשר הגיע יהב למקום הושלכו לעברו חפצים, ושתי שוטרות שהיו במקום נחבלו באורח קל.
עימותים קשים הבוקר. צילום: אחיה ראב"ד
צו ההריסה למבנים במתחם הוצא לראשונה לפני כחמש שנים, לאחר שבני המשפחה בנו – לטענתם רק שיפצו – את אחד המבנים הישנים במקום. בעירייה טוענים כי לאורך השנים פנו בני המשפחה לכל הערכאות המשפטיות האפשריות, וכשלו.
במתחם ששטחו כמה מאות מטרים רבועים, ישנם מספר צריפים הרוסים, בית מגורים שנבנה לפני כמה עשרות שנים ובית נוסף, חדש יחסית. באסם בושקאר, נהג משאית ואחד מחמשת האחים המתגוררים במקום, סיפר כי הבית שופץ לאחר שהתברר שאי אפשר להמשיך ולחיות בבית שעמד במקום קודם לכן.
"בוא תראה את ה'ווילה' שעליה הם רבים איתנו", אומר בושקאר. "בסך הכל בשני חדרים. מה שכואב להם הוא ששמנו גג של רעפים אדומים, ושפריץ על הקירות, במקום גג האסבסט שהיה קודם.
הם אמרו לנו בפירוש שאם היינו ממשיכים להתגורר בצריפים אז לא היתה להם בעיה איתנו. תראה את הבית הישן. אחי נשוי וגר כאן עם אשתו. אפשר לגור ככה? אי אפשר לגדל ילדים בחורבה כזו, אבל העירייה רוצה שנמשיך לגור בחורבה, או שנפנה את המקום".
אחיו, בסאם, קבלן לעבודות עפר, אמר כי העירייה טענה בתחילה שבמקום אמור לעבור כביש, ואחר כך פסי רכבת. "בינתיים בנו את הכבישים מסביבנו. את פסי הרכבת הניחו ליד. לא היו צריכים את המקום כדי לשים כביש או רכבת עליו. עכשיו אומרים לנו שהאזור מיועד לתעשייה. אנחנו מבקשים שיתנו לנו להפוך את המקום לבית מלאכה, אבל הם מסרבים".
בסאם טען שהעירייה הציעה להם דיור חילופי למשך חודשיים בדירות "שקמונה" (חברה משכנת דוגמת עמידר). "ומה נעשה אחרי החודשיים האלה, לאן נלך?"
במהלך החודשים האחרונים הפכה הפרשה למוקד של סערה פוליטית ברחוב הערבי-חיפאי. בחיפה הסבירו, כי המאבקים בין בל"ד לחד"ש במועצת העיר, גורמת לכך שכל סכסוך על בנייה לא חוקית או חריגות בנייה, הופכת מייד לסוגייה פוליטית.
בני משפחת בושקאר הקימו בשבוע האחרון אוהל מחאה בחצר הבית, ואירחו חברי מועצה וחברי כנסת. ח"כ עבד אל מאלכ דהאמשה (רע"מ), ששהה בבית בשבת, אמר ל-ynet כי קשה לו להאמין שעוד ניתן יהיה למנוע את ההריסה בדרכים משפטיות. "הם כבר כאן", אמר והצביע על צוותי משטרה שצפו במתחם מעבר לכביש הכניסה לחיפה. "הם כבר קיבלו את ההחלטה לתקוף, אז שיתקיפו".
תגובות
מעיריית חיפה נמסר כי מדובר בסוגייה שגרתית לחלוטין של הריסת בנייה לא חוקית. "המערכה מתנהלת כבר חמש שנים בבית המשפט, מאז שהחלו לבנות במקום בניית קבע. מדובר בקרקע של המינהל, שמיועדת לאזור תעשייה. כל זמן שמדובר היה בפחונים, באמת הייתה בעיה לפנות אותם מהמקום, אבל ברגע שהם התחילו לבנות בנייה של קבע הוצאנו את צווי ההריסה.
"הם פנו לבתי משפט בכל הערכאות וכולם קיבלו את עמדתנו. אין פתרון אחר למתחם. אין אפילו דרך להכין לו תוכנית בניין עיר אישית, כנעשה בשכונות אחרות, כמו חליסה, שכן האזור אינו מיועד מלכתחילה למגורים.
"מבחינת עיריית חיפה אין כאן ויכוח בין יהודים לערבים, אלא עניין של חוק בלבד. יש גם עשרות צווי הריסה למבנים שבנו יהודים. זמן קצר לאחר שראש העירייה יונה יהב נכנס לתפקיד, הוא הורה על הריסה בשטח השייך לאחים קקון", ציינו בעיריית חיפה.
חבר הכנסת ג'מאל זחאלקה (בל"ד) שנפגע בעימותים עם המשטרה בחיפה אמר בתגובה: "השוטרים היו חדורי שנאה ונהגו בברוטאליות ואלימות. הם היכו את המתבצרים שנהגו באיפוק רב. עיקר האשמה נופל על ראש עיריית חיפה, יונה יהב ששלח אותם להרוס בית שקיים עוד לפני שנולד".
ח"כ ברכה קרא לראש עיריית חיפה, יונה יהב, להתפטר בעקבות העימותים הבוקר בעיר.
"נפגעתי ברגלי מאלימות השוטרים, וכמוני נפגעו גם שאר ששת הח"כים הערביים שהיו איתי", הוא סיפר ל-ynet.
לטענתו, "אם היו משקיעים את אותו הכסף שהשקיעו בפינוי במציאת דיור חלופי למשפחה היו חוסכים כסף רב ומצילים את מרקם החיים בין היהודים לערבים בעיר שנפגע אנושות".