"נטע-לי הצילה את חיי הבת שלי"
בבית החולים "שניידר" בפתח תקווה הושתלו בארבעה ילדים איבריה של נטע-לי בורוסקי בת השלוש, שמתה בעקבות ניתוח פשוט לתיקון פזילה. לבה הושתל בגופה של רואא אבו מוך, בת שבע מבקה אל-גרביה, שסבלה ממום מולד. אביה: "אני מודה להוריה של נטע-לי ורוצה לפגוש אותם יותר מכל דבר אחר". אמה של ילדה בת 6 מנתניה, שבגופה הושתל כבד: "בשבילנו, הם צדיקים. הם הצילו את חיי הבת שלי"
הלב הקטן של נטע-לי הציל את חייה של ילדה בת שבע מבקה אל-גרביה: איבריה של נטע-לי בורוסקי בת השלוש ממודיעין שמתה בעקבות ניתוח פשוט לתיקון פזילה הושתלו אתמול (ב') בבית החולים "שניידר" בפתח תקווה בגופם של ארבעה ילדים אחרים. הוריה של נטע-לי, דבורה ומרסלו, הודיעו לאחר מותה על כוונתם לתרום את איבריה.
לבה של נטע-לי הושתל בגופה של רואא אבו-מוך, בת שבע מבקה אל-גרביה והכבד הושתל למרי-אהבה נוסצקי, בת שש וחצי מנתניה.
רואא אבו-מוך, סבלה מאז לידתה ממום חמור בלב, שגרם לאי-ספיקת דם. תשעה חודשים המתינה הילדה להשתלה, לאחר שעברה אירוע חמור של דום לב, ממנו בקושי יצאה בחיים. הלב הקטן של נטע-לי הקטנה הציל את חייה של רואא ממש ברגע האחרון.
אביה סיפר ל-ynet: "היא סבלה מבעיה קשה מאז חודש לאחר לידתה. הבעיות בלב גרמו לה לקושי בתפקוד הכללי. היא לא יכלה ללכת לבדה, והיינו חייבים תמיד להרים אותה. היא לא יצאה מהבית בלי ליווי שלי או של אמה. אסור היה לה להתאמץ בכלל, לכן גם קיצצנו לה את שעות הלימודים משש לשלוש ביום. עד לפני תשעה חודשים, הרופאים חשבו שניתוח מעקפים יספיק, אבל מאז האירוע שעברה, הרופאים הבינו שהיא חייבת השתלת לב בדחיפות".
האב סיפר שלמרות שלא רצה לספר לבתו שהולכת להשתלה, כדי לא להפחידה, היא הבינה את המצב לבדה. "התקשרו אלינו מבית החולים ואמרו לנו לבוא בדחיפות. הסברתי לה שאנחנו לוקחים אותה לבדיקות בלבד, כפי שכבר עשינו הרבה פעמים. הגענו בלילה לבית החולים, שם עשו לה בדיקות דם. הרופאים שוחחו עמנו והיא הבינה מה קורה. היא אמרה לי 'אבא, אל תעזוב אותי'".
הרופא: משפחת בורוסקי נגעה בכולנו
אתמול בבוקר נכנסה רואא לניתוח, ובצהריים לאחר שהניתוח עבר בהצלחה, הועברה להתאוששות. ד"ר גידי סהר, שביצע את ההשתלה, סיפר שהשלב הראשון של התהליך בוצע בהצלחה. "ישנם שלושה שלבים בניתוח השתלה: השלב הראשון - ההשתלה עצמה, והיא עברה בסדר גמור ללא בעיות. השלב השני הוא שלב ההתאוששות. בשלב זה בודקים את תפקוד כל האיברים האחרים ורואים כיצד הם פועלים עם האיבר החדש. השלב השלישי הוא האיבר המושתל עצמו, צריך לראות האם הגוף מצליח לקלוט היטב את השתל".
לדברי הרופא, מצבה של רואא היה חמור ביותר, ורק במאמצים כבירים להשאירה בחיים זכתה להיכנס להמתנה להשתלה. "היא היתה אחת הילדות הכי חולות שראיתי. המום שממנו סבלה הוא מום גנטי בלבבות המשפחה. המצב שלה הגיע לאי-ספיקה חמורה. בשל בעיות הלב שלה, גופה לא התפתח באופן רגיל. עובדה שילדה בת שבע קיבלה לב של בת שלוש ושתיהן היו בערך באותו גודל ומשקל".
ד"ר סהר ציין שהטרגדיה האישית של משפחת בורוסקי השפיעה על כל המעורבים בהשתלות. "כל סיפור השתלה הוא תמיד טרגי, ותמיד הרגשות מעורבים. מצד אחד אתה מציל חיים, ומצד שני זה נובע מאובדן חיים של מישהו אחר. אבל הסיפור הזה נגע ללב של כולנו - מדובר במשפחה אצילה באמת. ברגע הקשה ביותר שלהם, קיבלו החלטה אמיצה לתרום את איבריה של בתם. יש כאן נתינה אדירה, שהיא לצערי עדיין מאוד נדירה במחוזותינו. אני משתתף בצערם על האובדן הגדול, ומודה להם בשמי ובשם כל הממתינים להשתלות".
אביה של רואא שעברה השתלה נשמע נרגש מאוד כאשר הוא מדבר על נטע-לי הקטנה, "אני מרגיש שזו הילדה שלי ממש. כאשר ראיתי את התמונה שלה הבוקר בעיתון, לא יכולתי להסיר ממנה את המבט. אני עדיין מחזיק את העיתון ביד".
הוא היה רוצה לפגוש את בני משפחת בורוסקי, כשיהיו מוכנים לכך, "אני רוצה לפגוש אותם יותר מכל דבר אחר, אבל אחכה עד שיצאו מהאבל שלהם. אני ממש מודה להם, בשמי ובשם המשפחה כולה. מה שעשו כלל לא פשוט. למרות הצער שלהם הם חשבו על ילדים אחרים, והצילו את הילדה שלי. לא כל אחד היה עושה זאת, אני ממש נרגש".
הכבד של נטע-לי הושתל בגופה של מרי-אהבה נוסצקי, בת שש וחצי מנתניה, שסבלה מאי-ספיקת כבד. היא הועברה ליחידה לטיפול נמרץ עם סיום ההשתלה. אמה, הלי, אמרה: "לא הייתי רוצה להיות במצב שלהם, אבל בשבילנו הם צדיקים. הם הצילו את החיים של הבת שלי ושל ילדים נוספים".
שתי כליותיה של נטע-לי יושתלו בלילה בגופם של שני ילדים נוספים, בני 13 ו-17.