שתף קטע נבחר

חשיפה: הרפואה הפרטית חוזרת לבתי-החולים

שלוש שנים אחרי שבוטל השירות הרפואי הפרטי לאחר שנקבע כי הוא פוגע בעקרון השוויון - פנה שר הבריאות דני נוה ליועץ המשפטי לממשלה בבקשה לחדש את הפעלת השר"פ בבתי-החולים הציבוריים. השר נוה: "מי שמתנגד לשר"פ מגן למעשה על העשירים"

שלוש שנים אחרי שבוטל בהנחיית הממשלה, עושה השר"פ (שירות רפואי פרטי) את צעדיו הראשונים בדרך חזרה לבתי-החולים הציבוריים: שר הבריאות, דני נוה, פנה באחרונה ליועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, בבקשה לדון בהפעלת השירות מחדש בכל בתי-החולים הציבוריים בארץ.

 

אם תאושר הפעלתו של השר"פ, יוכלו כל אזרחי המדינה שיש להם ביטוח רפואי משלים או פרטי, או מי שיוכלו לממן זאת מכיסם, לבחור את הרופא שינתח אותם בבתי-החולים הציבוריים.

 

השר"פ כבר פעל בעבר במשך שש שנים בארבעה בתי-חולים ציבוריים - "איכילוב", "רמב"ם", שיבא" ו"אסף הרופא" - ואיפשר למי שהיו מעוניינים בכך לבחור מי יהיה הרופא שינתח אותם, בתמורה לתשלום מכיסם או באמצעות

ביטוח רפואי משלים. השירות הופסק בעקבות עתירה שהגישה קופת-חולים "הכללית" לבג"ץ בדרישה לבטלו.

 

בתחילת שנת 2002 פירסם היועץ המשפטי לממשלה דאז, אליקים רובינשטיין, חוות-דעת ראשונה מסוגה שקבעה כי הפעלת השר"פ בבתי-החולים הציבוריים אינה חוקית היות שהיא פוגעת בעקרון השוויון.

 

רובינשטיין קבע אז כי ניתן יהיה לחדש את פעילותו של השר"פ "בכפוף לכללים נוקשים, שימנעו פגיעה בכלל הציבור". בין הכללים שמנה רובינשטיין בזמנו - כלל הקובע כי רופאי בתי-החולים יהיו רשאים לעסוק בפעילות השר"פ רק בשעות שבהן הם אינם מועסקים בכל דרך שהיא על-ידי בית-החולים, לרבות איסור לעבוד בעת כוננות.

 

עוד קבע רובינשטיין כי לא תהיה הקדמת תורים באמצעות השר"פ והורה למשרד הבריאות לקבוע תעריפים מוגדרים ואחידים לכל פעילות רפואית שתוענק במסגרת השר"פ.

 

עתה, כאמור, שלוש שנים אחרי שהוצא מבתי-החולים הציבוריים, מתחדש המהלך הדרמטי להחזרתו של השר"פ. שר הבריאות, דני נוה, שהכריז על תמיכתו בהסדרת השר"פ כבר עם כניסתו לתפקיד, פנה ליועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, בבקשה לשוב ולדון בהפעלת השר"פ. המשרד ידון בקרוב בתקנות שגובשו בשעתו בהנחיית היועץ המשפטי, במטרה לרענן אותן ולהשלים נושאים שחסרים בהן.  

 

השר נוה: השר"פ יחזיר את הרופאים לבתי-החולים

 

השר נוה אמר אמש: "אחרי שייצבנו מבחינה תקציבית את מצבם של בתי-החולים ולא סיימנו את השנה האחרונה בגירעונות המוכרים לנו מהשנים הקודמות, חשבנו שהגיעה העת להסדיר גם את נושא השר"פ. מדובר במהלך שאמור לשפר משמעותית את השירות הניתן לאזרח. אם אכן יוחזר השר"פ לבתי-החולים, הרבה יותר אזרחים יקבלו שירות רפואי טוב בהרבה בכל בתי-החולים הציבוריים. זהו צעד משמעותי שיפעל לטובת מערכת הבריאות, לטובת החולים ולטובת בתי-החולים.

 

"במצב שנוצר כיום בתי-החולים מתרוקנים מרופאים בשעות אחר-הצהריים, ואין רופאים בכירים שיטפלו בחולים המאושפזים במערכת הבריאות הציבורית משום שכולם נמצאים בבתי-החולים הפרטיים. הפעלת השר"פ תחזיר את הרופאים הבכירים לבתי-החולים הציבוריים ובנוסף תביא לשדרוג השירות הניתן בהם לכלל החולים באמצעות כספים שיתקבלו מהשר"פ".

 

בתגובה לטענות שהפעלת השר"פ תביא לאפליית החולים שאין להם ביטוח משלים או ביטוח רפואי פרטי אמר השר נוה: "ל-80 אחוז מהאוכלוסיה בישראל יש ביטוח רפואי משלים שיאפשר להם לקבל את השירות הזה, ולכן רוב הציבור יוכל ליהנות מיתרונותיו. כמובן שיש להפעיל על השר"פ מערכת של מגבלות שימנעו את הסטת הפעילות בבתי-החולים לשעות אחר-הצהריים על חשבון שעות הבוקר ויבטיחו שעיקר ההכנסות מהשר"פ יושקעו בחזרה בבית-החולים.

 

"מי שרוצה לשמור על בתי-החולים הציבוריים צריך לרצות בשר"פ. מי שמתנגד לו - מגן למעשה רק על העשירים, שיכולים להרשות לעצמם לפנות לבית-חולים פרטי". 

  

פרופ' ברבש: כולם ירוויחו 

 

פרופ' גבי ברבש, מנכ"ל המרכז הרפואי תל-אביב מצדד בהחלטת השר נוה. "כשהתקבלה ההחלטה על ביטול השר"פ ידענו מייד מה תהיה המשמעות: הרופאים יתחילו לעבוד בבתי-החולים הפרטיים. בפועל, המצב חמור אפילו יותר. הרופאים הטובים ביותר שלנו הלכו ולקחו איתם את החולים ואת הכסף", הוא אומר. 

 

"עד שבוטל השר"פ היה בית-החולים שלנו מקום שוקק פעילות, גם אחרי שעות העבודה הרגילות. כיום המשאבים זורמים החוצה, ומיטב הרופאים עוזבים את בית-החולים ב-2 בצהריים במקום להיות זמינים גם בשעות מאוחרות יותר לכלל הציבור. מי שנפגע הם החולים.

 

"לאחרונה גם האחיות בחדרי הניתוח שלנו מקבלות הצעות מפתות מבתי-החולים הפרטיים. מציעים להן סכומי עתק במטרה להעביר אותן למערכת הבריאות הפרטית. הוצאת השר"פ מבתי-החולים הציבוריים גרמה לכך שמערכת הבריאות הפרטית מרוששת את מערכת הבריאות הציבורית. המשאבים בורחים מאיתנו – וצריך להחזיר אותם הביתה בהקדם, למקום שאליו הם שייכים". 

 

וורמברנד: זוהי הכשרה של רפואה שחורה

 

לעומתו, טוען זאב וורמברנד, מנכ"ל "שירותי בריאות כללית", כי אסור להעמיק את הפערים. "בימים שבהם הפערים החברתיים בישראל הינם העמוקים ביותר שידעה המדינה מאז ומעולם – אסור לקדם מהלך שיעמיק עוד יותר את הפערים הללו ויביא אותם גם לתחום הרפואה הציבורית בישראל", הוא אומר.

 

"הרפואה הציבורית בארץ מהווה כיום את אחד המעוזים האחרונים של השוויון. קשה להאמין שדווקא בתקופה זו טיב הטיפול הרפואי שיינתן לחולים ייקבע לפי עומק הכיס – ולא לפי מצבם הרפואי. מצב שבו רופאים בכירים יעסקו בראש ובראשונה בביופסיה של כיסו של החולה במקום בביופסיה של החולה עצמו יגרום להשחתה של מערכת הרפואה בארץ.

 

"הכשרת השר"פ מהווה למעשה הכשרה של פעילות פלילית – רפואה שחורה – תופעה שצומצמה בתקופה האחרונה בעקבות צעדי בקרה ואכיפה. נושא השר"פ תלוי ועומד בהכרעת בג"ץ, שכבר נתן החלטת ביניים האוסרת הפעלת שר"פ בבתי-החולים. יש לקוות שרשויות הממשלה לא ינקטו מהלכים שיש בהם משום פגיעה בהליך השיפוטי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר מאיר
בעלי הממון יוכלו לבחור מנתח
צילום: עופר מאיר
צילום: צביקה טישלר
מהלך לשיפור השירות. השר נוה
צילום: צביקה טישלר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים