ארה"ב: סימנטק תובעת את הוטבר
יצרנית תוכנות האבטחה הגישה תביעה נגד יצרנית סרגלי הכלים, בטענה שיישומיה מהווים סיכון אבטחת מידע אפשרי, ומטעים את הגולשים
יצרנית תוכנות האבטחה סימנטק הגישה שלשום (ג') תביעה נגד חברת Hotbar.com, שעניינה קבלת אישור משפטי לתיוג חלק מקבצי התוכנה של הוטבר הישראלית כ-Adware.
מסימנטק נמסר כי התביעה, שהוגשה בבית המשפט המחוזי בסן חוזה, אינה כוללת בקשה לתשלום פיצוי כספי, ודרישתה היחידה היא שבין הדין יאפשר לה לסייע למשתמשיה להסיר תוכנות פרסום המותקנות במחשב, ומקושרות למוצריה של הוטבר.
הנתבעת, שמשרדיה הראשיים נמצאים בניו יורק ומרכז הפיתוח שלה בישראל, מפתחת מגוון יישומי אינטרנט, ביניהם סרגלי כלים לשולחן העבודה ותוספים לדואר האלקטרוני, המאפשרים לבצע התאמה אישית של הודעות, ומציעים לגולשים לבצע חיפוש מקוון ולהוריד ערכות נושא לדפדפן.
במסגרת השירותים הללו, הוטבר עוקבת אחר הרגלי הגלישה של המשתמש, ותוכנותיה כוללות רכיב עדכון אוטומטי, שחלק מהמשתמשים אינם מודעים לו, ומתקשים להסירו כרצונם. כריס פאדן, דובר סימנטק, אמר בראיון ל-ZDNet כי משתמשי תוכנת נורטון אנטי וירוס התלוננו בפני סימנטק על מוצריה של הוטבר.
הבהרה מבית המשפט
סימנטק, יצרנית נורטון אנטי וירוס, חבילת אבטחת המידע Internet Security ותוכנות אחרות, מבקשת שבית המשפט יגיש פסק דין הצהרתי, בו הוא מאשר את טענותיה של החברה, על פיהן חלק מהתוכנות של הוטבר הן אכן Adware, ויש להתייחס אליהן כאל סיכוני אבטחת מידע אפשריים.
"אנו מקווים שבקשתנו שבית המשפט יבהיר את העניין לטובתנו, יאפשר לנו להמשיך להתריע בפני לקוחותינו על הימצאותם של אותם קבצים, ולהגן עליהם מפני סיכוני אבטחה אפשריים", אמרה ג'וי קרטון, משפטנית בכירה בסימנטק. "המאמצים שלנו בעניין זה נובעים מרצוננו להבטיח ללקוחותינו שליטה יתרה על התוכנות שמותקנות במחשב שלהם", הוסיפה.
מהוטבר מסרו לנו בתגובה כי: "לסימנטק אין ביסוס לתביעה. עם זאת, מכיוון שהוגשה נגדה תביעה, הוטבר מעדיפה שלא להגיב בשלב הזה".
הוטבר מאיימת
הסיבה להגשת התביעה היא איומים חוזרים ונשנים מצד הוטבר, כי תתבע את סימנטק. היא פנתה לחברה ביולי 2004, וביקשה להוריד את תוכנותיה ממסד הנתונים של סימנטק, אולם זו האחרונה בחנה את הנושא והודיעה כי תמשיך להתייחס ליישומיה כאל Adware.
על פי המסמכים שהוגשו לבית המשפט, מאז אותו אירוע, הוטבר איימה חמש פעמים כי תגיש תביעה בגין הפרת זכויותיה המשפטיות.
אך סימנטק אינה היחידה שספגה איומים משפטיים מצד הוטבר. חברה נוספת היא SunBelt, יצרנית תוכנות אבטחה, שהתייחסה ליישומיה כאל Spyware/Adware, וקיבלה מכתב מאורן דוברונסקי, מנכ"ל הוטבר, שדרש ממנה להסיר את ההתייחסויות הללו, וכן לפצותה בסכום שתורה לה. פרטים נוספים ניתן למצוא בבלוג של מנכ"ל Sunbelt.
"סילוף של העובדות"
בן אדלמן, לוחם נגד Spyware ו-Adware וחוקר, מסביר באתרו כי הוטבר מתקינה את תוכנותיה בעזרת באנרים המוצבים באתרי ילדים, וחלק מפעולותיה של התוכנה הן הקפצת חלונות פרסומת מרובים, שתילת פרסומות בסרגל הכלים של הדפדפן, שתילת אייקונים על שולחן העבודה, פתיחת סרגלים בדפדפן ועוד.
בראיון לאתר InformationWeek אמר אדלמן כי טענותיה של הוטבר, על פיהן היא מיידעת את המשתמשים לגבי כל היבטי הפעולה של יישומיה "הן סילוף של העובדות", ואינן תואמות את המציאות כפי שתיעד אותה באמצעות צילומי מסך.
הקונגרס האמריקני ואנשי חוק אחרים, לרבות התובע הכללי של ניו יורק, אליוט ספיצר, ניסו להילחם ברוגלות ותוכנות פרסום.
פעמים רבות גולשים המשתמשים לאתרים שונים, בהן מוצעות להם תוכנות, בהן משולבים רכיבי פרסום, שמנטרים את פעילות המשתמש על מנת להפיק מכך ערך שיווקי, ובמקרים מסוימים גם מקפיצים הודעות פרסומת אוטומטיות, משנים את דף הבית שנקבע בדפדפן ועוד.