שתף קטע נבחר

 

מדינות ה-G8: חובות המדינות העניות יימחקו

אחרי סדרה של דיונים הודיע שר האוצר הבריטי, גורדון בראון, על מחיקת 100 אחוזים מהחוב, בשווי של 40 מיליארד דולרים. בשלב זה יזכו לסיוע המלא 18 מדינות. 20 מדינות נוספות יזכו למחיקת חובות לאחר שיעמדו בתנאים שהציבו מדינות ה-G8

מתגייסים למען המדינות העניות: שר האוצר הבריטי, גורדון בראון, הודיע היום (שבת) במסיבת עיתונאים בלונדון כי שרי האוצר של שמונה המדינות המתועשות (ה-G8) הסכימו על מחיקת חובות בשווי 40 מיליארד דולר של המדינות העניות בעולם. 

 

לדבריו, 18 מדינות, רובן באפריקה, יזכו למחיקת 100% מחובן לבנק העולמי, לקרן המטבע הבינלאומית ולבנק לפיתוח אפריקה. עוד 20 מדינות יזכו לשמיטת חובות אם יעמדו בתנאי מדיניות ומלחמה בשחיתות שהציבו מדינות ה-G8. האישור הסופי לתוכנית יינתן בחודש הבא בוועידת מנהיגי המדינות המתועשות בסקוטלנד.

 

המדינות שעומדות בתנאים וייזכו כבר כעת למחיקת חובות מלאה הן בנין, בוליביה, בורקינה פאסו, אתיופיה, גאנה, גויאנה, הונדורס, מדגסקר, מאלי, מאוריטניה, מוזמביק, ניקראגווה, ניז'ר, רואנדה, סנגל, טנזניה, אוגנדה וזמביה.

 

תשע מדינות הגיעו לנקודת מפנה ויקבלו את הסיוע בקרוב: קמרון, צ'ד, הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, גמביה, גואינה, גואינה-ביסאו, מלאווי, סאו תומה וסיירה לאון. מדינות נוספות הנכללות בתוכנית, אך ייזכו בסיוע רק לאחר שיבצעו רפורמות שונות, הן בורונדי, הרפובליקה של מרכז אפריקה, קומורוס, קונגו, חוף השנהב, לאוס, ליבריה, מינמאר, סומליה, סודן וטוגו.

 

הצהרתו של בראון באה לאחר יומיים של דיונים שערכו השרים, נציגי ארצות הברית, בריטניה, יפן, קנדה, רוסיה, גרמניה, איטליה וצרפת, בהם דנו במשבר העוני החריף במדינות אפריקה, אך גם בנושאים שונים, כגון צמיחת הכלכלה העולמית, מחירי הנפט ועוד.

 

נציגי ארגוני הסיוע השונים בירכו על ההחלטה ואמרו כי כעת יוכלו המדינות, שמשקיעות מעל ל-1.5 מיליארד דולר לשנה בכיסוי חובות, להשקיע את הכספים בשיפור התשתיות, השירותים הרפואיים ומערכת החינוך.

 

ביום רביעי האחרון, יממה אחת בלבד לפני פתיחת ועידת השרים, נפגש ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר, עם הנשיא האמריקני, ג'ורג' בוש, בניסיון לגבש תוכנית לביטול חובות המדינות העניות, אותה תוכנית שלבסוף אושרה על-ידי שרי האוצר.

 

ראש ממשלת בריטניה, יש לציין, נכנס זה עתה לכהונתו השלישית, במהלכה הוא צפוי להעביר את המושכות לבראון, והוא מעוניין להטביע את חותמו בהיסטוריה כמי שהוביל את המהלך למאבק העולמי בעוני, שהוצב כאחת ממטרות הצהרת המילניום של האו"ם. בלייר מעוניין גם להתנער מהדימוי שדבק בו כחותמת גומי של המדיניות הנקבעת בבית הלבן, ולכן הוא אינו ממהר להגמיש את עמדותיו בנושאים הקשורים לתוכנית, גם אם אלה עומדים בניגוד לעמדות ממשל בוש.

 

במהלך מסיבת עיתונאים שערכו השניים בתום פגישתם אמר בוש כי "ארה"ב ובריטניה עובדות יחד על תוכנית לבטל את החוב של מדינות יבשת אפריקה, הנמצאות בתהליך של רפורמה". בוש גם הבטיח לתרום סכום של 674 מיליון דולר כדי לסייע ליבשת השחורה.

 

בלייר ביקש להבהיר כי המדינות המתפתחות יידרשו מצידן לעמוד בתנאים: "אין זו עסקה בה צד אחד נותן וצד אחד מקבל", אמר בלייר, "הכסף צריך לשמש לבריאות, לחינוך ולתשתיות". בוש ובלייר הודיעו כי הם בונים יחד תכנית מקיפה, בה יושקעו 100% מאמצים למיגור העוני העולמי. "אני מאמין שאנחנו מסוגלים לחסל את העוני באפריקה. זהו לא חלום באספמיה", אמר בוש. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
באי הוועידה
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
הודיע. בראון
צילום: רויטרס
אם, תינוק ונשק (ארכיון)
צילום: איי פי
מומלצים