שתף קטע נבחר

שוחררה העיתונאית הצרפתיה שנחטפה בעיראק

פלורנס אובנה, שהייתה בשבי בעיראק במשך 157 ימים יחד עם מתורגמנה העיראקי, שבה למולדתה. טרם ידועות זהות חוטפיה ונסיבות שחרורה. נשיא צרפת, ז'אק שיראק, הודה לבכירים הצרפתים שסייעו לשחרורה ואמר בנאום בטלוויזיה: זוהי שעת אושר לאומה הצרפתית כולה

העיתונאית הצרפתיה, פלורנס אובנה, שנחטפה בעיראק לפני חמישה חודשים יחד עם מתורגמנה העיראקי, שוחררה אתמול (יום א') בבוקר משביה, והגיעה בשעות הערב לשדה התעופה בווילאקובליי, מערבית לפאריז.

 

נשיא צרפת, ז'אק שיראק, המתין לה בשדה וקידם אותה בנשיקה על לחייה. תחילה לקחה אובנה (43) כמה דקות כדי לחבק את בני משפחתה, שהמתינו גם הם דרוכים, ואחר כך שוחחה עם הכתבים הרבים שהמתינו בשדה. "אני מרגישה הרבה יותר טוב", אמרה העיתונאית, שנראתה רזה אך מאושרת. היא הודתה לכל מי שסייע בשחרורה, אך לא דיברה כלל על זהות חוטפיה ועל מטרותיהם.

 

היא לא סיפרה הרבה על 157 הימים שלה בשבי, אך גילתה כי ברובם הייתה קשורה ומכוסת עיניים במרתף מבודד. עם זאת סיפרה כי בימים האחרונים בהם הייתה בשבי הירשו לה חוטפיה לצפות בערוצי טלוויזיה צרפתים. לדבריה, היא התרגשה כשצפתה בעדכון חדשותי שציין את היום ה-140 מאז נחטפה. "היה לי כל כך כיף לראות זאת כששכבתי שם על הרצפה", היא אמרה. "לכן חשוב לי להודות לכל הנוכחים".

  

אושר של אומה שלמה

 

אחותה של אובנה, סילבי, סיפרה כי הנשיא שיראק צלצל שלשום לבני המשפחה ובישר להם על שיחרורה הצפוי של יקירתם. כמה שעות מאוחר יותר הותרה הידיעה לפירסום.

 

בנאום בטלוויזיה, מיד עם היוודע דבר השיחרור ועוד בטרם הגיע אובנה לצרפת, אמר הנשיא ז'אק שיראק כי ברצונו "להודות מקרב לב לכל הבכירים הצרפתים, שנתנו יד וסייעו לשחרורם של אובנה ושל המתורגמן. שניהם בריאים ושלמים, ונמצאים בדרך לביתם ולאהוביהם... זוהי שעת אושר לאומה הצרפתית כולה". המתורגמן, חוסיין חנון אל-סעדי, נשאר עם בני משפחתו בעיראק.

 

אובנה, שעבדה עבור העיתון "ליברסיון", ואל-סעדי, נעלמו ב-5 בינואר השנה, לאחר שיצאו מבית המלון בו שהתה אובנה בבגדד. אות החיים האחרון ממנה התקבל בחודש מרס, כאשר חוטפיה פרסמו קלטת וידאו בה היא מופיעה כשהיא מתחננת על חייה ופונה לממשלת צרפת בבקשה לעשות כל מאמץ להביא לשחרורה.

 

במהלך כל ימי השבי עקבה צרפת בדריכות אחר הפרשה. העיתון "ליברסיון" ועיתונים אחרים פירסמו מדי יום את מספר הימים של אובנה וחאנון בשבי וארגנו קונצרטים, עצרות והופעות לגיוס כספים ולתמיכה במאמצים לשיחרורה.

 

הידיעה על שיחרורה של אובנה פתחה מבזקי חדשות מתפרצים ביום ראשון המנומנם בצרפת. המדינה כולה שיחררה אנחת רווחה אולם אולם סימני שאלה רבים עדיין מרחפים סביב החטיפה. משרד החוץ הצרפתי, שהודיע על שחרורה, לא סיפר פרטים בנוגע לזהות חוטפיה של אובנה או על נסיבות השחרור.

 

עם זאת, עיתונאי רומני בשם אובידיו אוהנסין, שנחטף אף הוא בעיראק ושוחרר ב-22 במאי האחרון יחד עם שניים מעמיתיו, שפך מעט אור על הפרשה.

 

אוהנסין סיפר כי הוחזק בשבי יחד עם אובנה, אותה הגדיר כ"אשה הכי אמיצה שפגשתי מיימי". אוהנסין וחבריו נחטפו על-ידי קבוצת חמושים בשם מעד בין-ג'אבל, וייתכן כי זו הקבוצה שחטפה את אובנה.

 

ואולם כשנשאלה אובנה האם במהלך ימיה בשבי הייתה כלואה עם עיתונאים רומנים היא השיבה בקצרה "לא", ולא פירטה.

 

שר החוץ לשעבר של צרפת, מישל ברנייה, שהשקיע מאמצים רבים להביא לשיחרורה, אמר כי צרפת לא שילמה כופר נפש תמורת שיחרורה של אובנה. הדברים שלו כוונו לסתור שמועות לפיהן חטיפתה של אובנה הייתה על רקע של דרישת כופר ולא על רקע אידאולוגי. שרת ההגנה של צרפת, מישל אליו-מארי, הודתה לשירותי הביטחון של צרפת שסייעו בשיחרור העיתונאית.

 

שחרורה של אובנה מהווה בשורות משמחות במיוחד עבור שיראק, שנחל מפלה משפילה כאשר אזרחי צרפת דחו את אשרור החוקה האירופית. אובנה היא העיתונאית הצרפתית השלישית שנחטפת בעיראק. בחודש דצמבר האחרון שוחררו שני עיתונאים, כריסטיאן שנו וז'ורז' מלברונו, שהוחזקו בשבי במשך ארבעה חודשים. 

 

בתוך כך נמצאו בסוף השבוע בקבר רדוד ליד בגדד גופות רקובות של לפחות 20 בני אדם בני 15-50. הגופות היו כפותות וניכר שהאנשים נורו מקרוב.

 

המשטרה לא הצליחה לזהות את ההרוגים אולם נראה כי נרצחו לפני מספר שבועות וכי מדובר בסונים. לא מדובר במקרה ראשון - בתקופה האחרונה היו עוד כמה מקרים בהם נמצאו גופות רבות באתרים שונים ברחבי המדינה. ההערכה היא שמדובר בפעולות רצח המוני של אנשי מיליציה.


פורסם לראשונה 12/06/2005 14:41

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
פלורנס אובנה וז'אק שיראק
צילום: רויטרס
מומלצים