שתף קטע נבחר
 

מצוקת הפגיות: תמותת הפגים הגבוהה בישראל

וזו תמונת המצב החמורה של בתי החולים: מחסור חמור באחיות ורופאים, שיעור זיהומים גבוה בפגיות ושעות עבודה מטורפות של מתמחים מסכנים את הבריאות שלכם. מי הקורבן הבא?

הפגייה – המחליפה את הרחם האנושי עבור הפגים שנולדו טרם זמנם, הוא מקום מסוכן, במיוחד בישראל. הסיכוי של תינוק שנולד טרם זמנו, במשקל נמוך מקילוגרם, לשרוד את השהות בפגייה מגיע ל-60 אחוז בלבד. מחסור חמור באחיות ורופאים, עליו התריע כבר מבקר המדינה, מביא למצב עגום המסכן את חייהם של הפגים. במשדר מיוחד, יציגו הערב (21:00 בערוץ 10) מיקי חיימוביץ, אלון בן דוד ועמנואל רוזן תמונת מצב עגומה על הבריאות שלנו.

 

לטיפול נמרץ מגיעים כל הפגים, חלקם ישהו במחלקה שבועת ספורים, וחלקם חודשים. הטכנולוגיה, והתרופות נועדו למטרה אחת: לעשות את מה שבטבע עושה הרחם האנושי. הקטנים האלה, תלויים באופן מוחלט באחיות. דקה אחת של חוסר תשומת לב, עלולה לעלות בחיים או בנזק שישנו את חיי הקטנטן הזה לתמיד.

 

והאחיות, הן אלה שנמצאות לצידם של הפגים חסרי הישע במשך רוב שעות היום, מקפידות לרחוץ, להאכיל, לחתל, לחלק תרופות ולהיות קשובות כל העת למוניטורים המצפצפים. מה שאם מתקשה לעשות עבור תינוק אחד, אחות אמורה להספיק לעשות עבור חמישה תינוקות.

 

האחיות נדרשות גם לרחוץ ידיים כשתינוק מצפצף, ולרוץ לשני. אי רחיצת ידיים עלולה להיות גורלית עבור אותם פגים, הלוקים ללא הרף גם בזיהום הקל ביותר. אין פלא, שהעומס הרב בפגייה גורם לשחיקה עצומה של האחיות, הנדרשות להתרוצץ ללא הרף בין התינוקות.

 

אבל הרגעים הקריטיים, הם דווקא בהגעת שלישיות לפגייה, הנדרשים כמעט תמיד לשהות כאן לאחר הלידה. קבלת שלישיה, מעכבת את האחות המטפלת, על חשבון הפגים האחרים בתחום אחריותה. עיכוב כזה, עלול לעלות בחייהם של פגים אחרים.

 

את האבסורד הזה שמוכר לא רק לצוות הרופאים והאחיות, אלא גם לאחיות, הבין גם מבקר המדינה. כבר לפני שנה הוא פרסום דו"ח חמור שבו הוא התריע על המצב: "המחסור הקיים בכוח אדם ביחידות בארץ עלול להיות גורם סיכון לזיהומים נרכשים, יש קשר בינם לבין שיעורי התמותה הגבוהים של פגים במשקל לידה עד קילו". אבל גם הדו"ח הזה לא שיפר את המצב. בהשוואה לסטנדרט העולמי בו מוצבת אחות אחת לכל פג, אחראית כל אחות ישראלית לארבעה חמישה ולעיתים גם שישה פגים בו זמנית.

 

שתי קומות מתחת לפגיה של מרכז שניידר לרפואת ילדים, נמצא המכון להתפתחות הילד. לכאן מגיעים בוגרי פגיה רבים, שחוו על בשרם את המחסור בכח האדם בפגייה, וסובלים מפגיעות מוחיות, פיגור שכלי, פגיעות בראייה, ובשמיעה. רוב הפגיעות נבעו מעיכוב בטיפול, או מזיהומים נרכשים שהיו יכולים להימנע, לולא העומס הרב המוטל על הצוות.

 

וגם: משמרות בנות 30 שעות של המתמחים

 

במשדר המיוחד, יציג אלון בן דוד היבט נוסף של המחסור החמור בכח האדם בבתי החולים: כפי שסקרנו כאן ב-ynet בעבר, ממשיכים הרופאים המתמחים לשאת את מרבית הנטל בבתי החולים, במשמרות שיא שנמשכות גם 30 שעות ברציפות. אין עוד מגזר עובד, הנאלץ לעבוד כל כך הרבה שעות, ללא מנוחה, כשהם אמונים על חיי אדם.

 

בן דוד מביא יומן של שדה קרב, שגם בו דרמות וקורבנות. הוא שהה עם הרופאים המתמחים במשמרת אחת, המתחילה בשמונה בבוקר, ומסתיימת בעשר בבוקר למחרת. תורנות שכזו מתבצעת פעמיים וגם שלוש בשבוע, בנוסף לשישה ימי עבודה.

 

במשרד הבריאות מטילים את האחריות על משרד האוצר שאינו מעביר די תקציבים לתקנון מחודש של כח האדם בבתי החולים. בינתיים, משלמים החולים את המחיר. מחקרים הוכיחו כי עייפות המתמחים גורמת לטעויות במינוני תרופות, בשיקולים רפואיים ובפרוצדורות. השאלה היא, מי מאיתנו יהיה הקורבן הבא, של מערכת הבריאות העגומה.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסטיאן שיינר
פגייה. אחות אחת לחמישה פגים
צילום: סבסטיאן שיינר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים