הקומבינה של עזה: כך תגדיל את הפיצויים
איך עושים כסף מפינוי הבית? כתב ynet סייר בניסנית ואלי סיני שבצפון הרצועה וגילה עשרות תושבים שמרחיבים את שטח בתיהם באמצעות סגירת מרפסות ופרגולות. אחד מתושבי צפון הרצועה חושף את הקומבינה: "אנשים יודעים שהבתים צולמו במזל"ט, לכן הם מרחיבים בשטחים שמתחת לגגות הבנויים". אחד ה"מרחיבים": "לא מדובר בתאוות בצע, אלא בניסיון למזער נזקים מחוק פינוי-פיצוי". מינהלת סל"ע: "מי שבונה לאחר היום הקובע על פי חוק - 6 ביוני 2004 - שם את כספו על קרן הצבי"
חשיפה: מתנחלים בצפון הרצועה עושים בתקופה האחרונה מאמץ מוגבר להגדיל את סכום הפיצויים שיקבלו בעקבות ההתנתקות. ynet מגלה היום (ב') כי עשרות מתושבי אלי סיני וניסנית בצפון הרצועה מרחיבים את שטח בתיהם באמצעות סגירת פרגולות ומרפסות בחצרותיהם. זאת, במטרה להגדיל את סכום הפיצויים בעת ההתנתקות מרצועת עזה.
ידי קבלני השיפוצים מאשקלון ומהסביבה מלאות עבודה בימים אלה. ביישובי "התוחמת הצפונית של רצועת עזה" מבקשים עשרות תושבים לסגור מרפסות ופרגולות. מדובר בתופעה המוכרת בעיקר ביישובי צפון הרצועה, המאוכלסים על ידי מתנחלים אשר ביקשו איכות חיים עם נחלה גדולה.
איך זה עובד? התושבים סוגרים קומות ביניים, או מרחבים שלא נוצלו עד כה - אך מסתבר כי הההוצאה משתלמת. בתמורה לאלפי שקלים בודדים, זוכים הדיירים בסיכוי לזכות ב-750 דולר לכל מטר רבוע ממינהלת ההתנתקות. "בחישוב ממוצע", אומר לנו אחד התושבים ביישוב אלי סיני, "אם אתה מוסיף לבית שלך רק 20 מ"ר, הרי שנוספו לך 15,000 דולר לפיצויים - ההשקעה משתלמת".
בנייה זריזה בניסנית. צילום: רוני סופר
ואכן בסיור בהתנחלות ניסנית, בה היקף התופעה נרחב יותר, נראים היטב החדרים החדשים, שנבנו בחיפזון. ברוב הבתים הותירו התושבים את הגגות ואפילו את מעקות המרפסות, שנבנו בקירות החדשים. רוב הבנייה עשויה גבס, שבנייתו קלה ומהירה. ביישוב נמצא גם בית שעד לפני חודשים אחדים עמד כשלד שאין לו דורש והיום צמח לבית בנוי לתפארת.
יש להדגיש כי מדובר בתושבים, שאינם מרחיבים את הבתים כדי להשתקע או להתבצר בהם ומנהלים מגעים עם השלטונות בענייני הפינוי. ובינתיים, הבנייה נעשית במהירות, כדי להקדים את בואם של השמאים הממשלתיים, בטרם יוכרע גובה הפיצויים לכל משפחה ומשפחה שתתפנה מהיישוב.
השיטה: מרחיבים בשטחים שמתחת לגגות בנויים
תושב ניסנית סיפר ל-ynet על היקף התופעה: "כל בית שני 'סוגר' כאן מרפסת או פרגולה. התושבים כאן יודעים שסכום הפיצויים שתיתן מינהלת סל"ע הוא קטן ולכן הם ממהרים עכשיו לסגור שטחים שהיו פתוחים. עם זאת התושבים כאן מתוחכמים. הם יודעים שהממשלה כבר צילמה את היישובים הללו מלמעלה באמצעות מזל"טים. לכן הם מרחיבים בשטחים שמתחת לגגות הבנויים, הווה אומר - מרפסות ופרגולות שהופכות לחדרים. ברור להם שבעת הגעת השמאים של הממשלה השטחים האלה יביאו הרבה כסף".
תושב נוסף מניסנית, שסגר את המרפסת רק לאחרונה, סיפר ל-ynet אודות מצוקתם של דיירי הבתים שנבנו לפני כארבע שנים על ידי קבלן דרומי ידוע: "רכשנו את הבית בעלות של כ-100 אלף דולר. רוב האנשים שנכנסו לשכונה הזאת, שכירים, לקחו משכנתאות גדולות מאוד, עליהם יש חוב של עוד כמה עשרות אלפי דולרים ריבית. הפיצוי שם אינו כולל אדמה ולכן הפיצויים שנקבל הוא כ-80 אלף דולר, אולי פחות. זה אומר, שמי שלא יסגור מרפסות ופרגולות, יוותר עם חוב כספי לאחר הפינוי. אין מדובר בתאוות בצע, אלא בניסיון למזער נזקים בהתאם לחוק פינוי-פיצוי הנוכחי".
גבי בן אבו, המשמש כמזכיר בפועל של ההתנחלות ניסנית אמר בתגובה: "אגיד לך את האמת, אין לי זמן להסתובב ביישוב. אני לא רוצה להיכנס לפרטים. זה לחטט ברפש. אם מישהו עושה כזה דבר - זאת בעיה שלו. אני מעדיף שלא להגיב. תרשום 'אין תגובה'".
אבי פרחן, אחד הפעילים הבולטים נגד ההתנתקות באלי סיני, אישר את קיומה של התופעה, אם כי לדבריו מדובר בתושבים בודדים. "אולי סוגרים מרפסות וקומות ביניים שלא היו מאוישות. אני מברך על אנשים שממשיכים לבנות. אני מאמין שהכוונה שלהם היא להישאר בבית שלהם לעולמי עד ולא להרוויח עוד פיצויים. אולי יש בודדים שחושבים שהם הולכים לשפר את תנאי החיים שלהם. אני מדבר עם החבר'ה האלה, אני מציע להם לראות מה קורה עם המגורשים מחבל ימית - אלה שעברו אסונות כמו התאבדויות והתקפי לב", אמר.
דובר מינהלת סל"ע, חיים אלטמן, מסר בתגובה לידיעה: "כל מגיש תביעה לפיצויים - חותם על תצהיר שבו מופיע גודל הבית ביום הקובע. תצהיר זה נתמך במסמכים רשמיים, כמו היתר בנייה ותשלום ארנונה. בידי מנהלת סל"ע קיים מידע עדכני לגבי גודל הבתים. בכל מפגש עם מתיישבים נאמר להם שמי שבונה לאחר היום הקובע על פי חוק - 6 ביוני 2004 - שם את כספו על קרן הצבי".
בנייה חדשה בניסנית
צילום: רוני סופר
הופ, הבית גדל
צילום: רוני סופר
אזור ניסנית שבצפון הרצועה
מומלצים