הפרטה: מפעל הנשק הקל של תעש נמכר בחצי חינם
מפעל הנשק הקל של תעש, "תעש מגן", נמכר בתחילת השנה, לסמי קצב ב2- מיליון דולר. מאז מכר המפעל את עודפי הנשק שלו בכ-7 מיליון דולר. יו"ר ועד עובדי תעש: "זה מה שהאוצר רוצה לעשות בכל מפעלי תעש"
מפעל הנשק iwi, בבעלותו ובניהולו של איש העסקים סמי קצב, מכר מאז הפרטתו לפני כארבעה חודשים נשק בכ-7 מיליון דולר. כך נודע ל-ynet.
המפעל, שבעבר השתייך לחברת התעשייה הצבאית (תעש) ונקרא "תעש מגן", נמכר לקצב בפברואר השנה, לפי הערכות הרווחות בתעשייה, תמורת 2 מיליון דולר. העסקה התבצעה לפי הערכת שווי זריזה, שגובשה על סמך ספירת מלאי של עודפי הנשק שנמצאו במפעל.
בהפגנה, שנערכה היום (א') בירושלים בהשתתפות אלפי עובדי תעש נגד כוונת הממשלה להפריט את תעש, אמר יו"ר ההסתדרות, עמיר פרץ: "המדינה מחלקת נכסים למיליונרים בחצי חינם. סמי קצב קנה מפעל תחמושת משגשג ב-2 מיליון דולר. אמרו לנו, שהמפעל שלו לא שווה שום דבר, שלא היה שם מה למכור. פתאום, מתברר שיש שם אוצרות. אבל מתברר שפתאום הצליחו למכור נשק ב-16 מיליון דולר. נסים ונפלאות".
מהחברה נמסר בתגובה: "הנתונים שהציג פרץ אינם נכונים. מכירות החברה מאז ההפרטה הן אפילו לא חצי מזה". בדיקת ynet העלתה שהנתונים שהציג פרץ היו גבוהים מהמכירות בפועל - שהגיעו, כאמור, לכ-7 מיליון דולר.
עוד אמר פרץ בהפגנה כי "שר האוצר, בנימין נתניהו, ועשירי המדינה, שמים עין על קרקעות תעש, ששוות 6 מיליארד דולר". יו"ר ועד עובדי תעש, יצחק יהודה, אמר כי במשרד האוצר שואפים לאפשר לעשירי המדינה לעשות כסף קל על חשבון המדינה, כפי שנעשה במפעל שנמכר לקצב.
"מצב תעש: פיקוח נפש אמיתי"
יו"ר ועדת המשנה לבניין כוח צה"ל בכנסת, ח"כ אפרים סנה (עבודה), אמר באותה הפגנה: "אם עם ישראל היה יודע את המצב האמיתי של תעש, והשפעתו על מחסני התחמושת של צה"ל, אנשים לא היו ישנים בלילות. מדובר בפיקוח נפש".
יו"ר ארגון עובדי תעש, יצחק יהודה, הוסיף: "נתניהו פוגע בביטחון המדינה. אנחנו נלחמים גם על שמירת התנאים שלנו ומקום עבודתנו אבל גם על ביטחון המדינה. נתניהו עוד יעמוד בפני וועדת חקירה על מה שקורה בתעש".
סנה ויהודה התכוונו בדבריהם לטענה, שבשל מצבה הכלכלי של תעש החברה אינה יכולה לספק אמצעי לחימה שונים לצה"ל, טענה שהנהלת תעש מכחישה מכל וכל.
בהתייחסו לטענות משרד האוצר, על כך שתעש נמצאת בהפסדים ועל דרישת הממשלה לתוכנית הבראה לתעש, אמר יהודה: "תעש היא חברה רווחית. תעש סוחבת על גבה גיבנת ענקית של הוצאות פרישה על עובדים שפוטרו בעבר. בניכוי הוצאות הפרישה, תעש מרוויחה הרבה יותר ממה שהיא מוציאה. הממשלה צריכה לקחת את הוצאות הפרישה על עצמה".
האוצר: "מזרימים כסף לתעש, במקום לקשישים ולילדים"
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "לתעש יש גירעון של קרוב ל-2 מיליארד שקלים. הממשלה הזרימה בעשור האחרון סכום עתק של קרוב ל- 10 מיליארד שקלים מכספי משלם המסים הישראלי לתעש, מתוכם כמיליארד שקלים בחצי השנה האחרונה. הכסף היה יכול לסייע לפתרון בעיות חברתיות אחרות כמו הגדלת סל התרופות, הגדלת קצבאות הקשישים, והוספת ארוחות חמות לילדים נזקקים.
"עובדי תעש אינם תורמים את חלקם לפתרון הבעיה. כל סיוע ממשלתי נוסף שינתן לתעש, מבלי שהעובדים יתרמו את חלקם, לא יביא לפתרון המשבר, אלא ירד שוב לטמיון. עלות השכר הממוצע של עובדי תעש מגיעה ל-17 אלף שקלים, ועלות שכרם של הבכירים מגיעה ל-24 אלף שקלים. מדובר בשכר שאינו עולה בקנה אחד עם מצבה של החברה".
מבדיקת ynet עולה, כי עלות השכר הממוצעת של עובדי תעש מגיעה ל-12 אלף שקלים בחודש, אלא שבנוסף לסכום הזה משלמת החברה מיליוני שקלים מדי חודש על הוצאות הפרישה של העובדים שפרשו, ואלה מעלות את ממוצע הוצאות השכר של העובדים ל-17 אלף שקלים בחודש.