שתף קטע נבחר

 

חוקרים מתקדמים לקראת הפיכת תאי גזע לתאי זוויג

מחקר חדש שהוצג בכינוס מדעי שנערך בקופנהגן הדגים את האפשרות להפוך תאי גזע עובריים לתאי זרע או ביצית, ולהשתמש בהם לצורך הפריה. המשמעויות: זוגות עקרים וזוגות בני אותו המין יוכלו להפוך להורים ביולוגיים לילד משותף

מחקר חדש שפורסם השבוע בכינוס השנתי של האגודה האירופית לרבייה ואמבריולוגיה בקופנהגן, הציג את האפשרות להפוך תאי גזע עובריים לתאי זוויג – זרע וביצית – ולהשתמש בתאים אלה להפריה. עוד הציגו מבצעי המחקר מספר חלופות לטכנולוגיות הקיימות כיום במטרה לעזור לזוגות עקרים להביא ילדים לעולם, ואמרו כי כבר בעתיד הנראה לעין, יוכלו זוגות שכיום אינם יכולים לגדל ילדים משלהם להגשים את החלום ולהפוך להורים.

 

במהלך המחקר הראו החוקרים כיצד תאי גזע עוברי יכולים להפוך, באמצעות טכנולוגיות גנטיות, ל-PGC – תאי בסיס קדמוניים, שיכולים לשמש כתאי זוויג בוגרים ולהשתתף בתהליך הרבייה. למעשה, יצרו החוקרים גָּמֶטוֹת המקבילות בתכונותיהן לתאי זרע או ביצית.

 

תאי גזע עובריים הם התאים המרכיבים את העובר המתפתח ברחם. ההריון מתחיל כאשר שתי הגמטות (תא הביצית ותא הזרע) מתאחדים ויוצרים תא-מופרה, המתחיל בתהליך של חלוקה ושכפול. תא יחיד זה הופך, בהמשך תהליך ההתפתחות, ליצור אנושי שלם. התאים האנושיים הנוצרים בשלבים הראשונים של ההפריה מסוגלים אפוא להפוך לכל סוג של רקמה – ועל פי הסברות, שימוש בתאי גזע עובריים יוכל לסייע בעתיד ליצירת איברים שונים.

 

כך יביאו לעולם ילד להורים בני אותו המין

 

יישום המחקר החדש יוכל לסייע, בעתיד, ליצירת תאי זוויג המסוגלים להשתתף בתהליך הרבייה, בלי קשר לזהותו המינית של האורגניזם ממנו נלקחו תאי-המוצא. כך למשל יוכלו רופאים ליצור תאי זוויג מתאיה של אישה, ולהפרות באמצעותם ביציות שנלקחו מבת זוגה. כך יוולד לשתיים ילד משותף – הזהה לזה ש"יווצר" בתהליך של הפריה "רגילה", בין זכר לנקבה. עוד יוכלו החוקרים ליצור הפריה בין תאי-זוויג של שני זכרים, וליצור עובר שמקורו בשני גברים.

 

עוד יוכלו רופאי העתיד, לסייע לזוגות שבהם אחד מבני הזוג עקר, כדי לייצר את תאי המין הדרושים לצורך ההפריה. "נוכל אפילו לעזור לזוגות שבהם שני בני הזוג עקרים", אמרו מבצעי המחקר. התוצר של הפריה כזו יהיה ילד ביולוגי השייך, באותה מידה, לשני ההורים, וזאת, למרות ששניהם בני אותו המין.

 

תאי ה-PGC, הנוצרים מתאי גזע עובריים, יכולים להתפתח בנוכחותם של הורמונים שונים ולהפוך לתאי זרע או ביצית – לפי בחירת החוקרים. תאים אלה משמשים בשלב מאוחר יותר, לצורך ביצוע IVF - הַפְרָיָה חוּץ-גּוּפִית - in vitro fertilization. בתהליך זה, יוצרים חיבור בין שני תאי זוויג (תא זרע ותא ביצית), ולאחר מכן שותלים את התוצר ברחם הפונדקאי.

 

למרות שבמחקר המקורי נוצרו תאי הזוויג מתאי גזע עובריים, החוקרים ציינו במפורש כי בעתיד הקרוב ניתן יהיה לייצר את הגמטות גם מתאים בוגרים. זאת, באמצעות תהליכי אסימילציה ו"התפתחות לאחור" – טכנולוגיה המשמשת להפיכת תאים רגילים לתאי גזע עובריים, או השבת היכולות הגנטיות המקוריות (קדמוניות) של התאים. החוקרים שביצעו את המחקר כבר הודיעו שהם מתכוננים לקראת ניסויים בעוברים של בני-אדם.

 

מכשולים מדעיים ואתיים

 

חשוב לציין שאפשרות זו של הבאת ילד משותף לעולם תהיה אפשרית רק לאחר שתעבור את שלב הניסויים ובחינת הפונקציונליות של תאי הזוויג, משמעותה הביולוגית של ההפריה, ורק לאחר שטכנולוגיה זו תקבל את אישורם של הגורמים הרפואיים המוסמכים. כיום, קיימת בעולם מבוכה רבה בכל הקשור לשימוש בתאי גזע בכלל ותאי גזע עובריים בלבד, ויש הרואים בתחום זה של המחקר הגנטי תחום שהכניסה אליו אסורה לחלוטין.

 

החשש העיקרי של החוקרים הוא בשימוש לרעה שעשויים לעשות בטכנולוגיות אלה, במידה ויגיעו לידיים הלא נכונות. כך לדוגמה, חוששים מפני יצירתם של צבאות משובטים או יצירי כלאיים אנושיים, שלהם תכונות גנטיות שנלקחו ממאגר הגנים של בעלי החיים.

 

למרות שטכנולוגיות אלה נראות רחוקות ובלתי-מושגות, למעשה מדובר בשיטות בסיסיות למדי, והמכשור המדעי הדרוש לצורך הוצאתן אל הפועל נמצא כמעט בכל מעבדת מחקר בסיסית. מחקרים גנטיים ויצירתם של יצורי-כלאיים טרנס-גנטים נעשים כיום ברוב מוסדות המחקר כעניין שבשגרה – וגם בתעשיית התרופות, ההורמונים והמזון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איתי גל
צילום אילוסטרציה
צילום: איתי גל
מומלצים