RSS: חדשות עד הבית
באופן מפתיע, גילינו שלא כולם יודעים מה זה RSS. אז למי שהצטרף זה עתה, כדאי לדעת שמדובר באמצעי להפצת עדכונים מקוונים של טקסט, תמונות ומוזיקה, שחוסך זמן, מאפשר לכם לדעת הכל לפני כולם, והכי חשוב, מוצע לגמרי בחינם. זה הזמן להצטרף למהפכה
העולם מתחלק לשני סוגים של אנשים: אלה שיוצאים לרחוב, מביטים בעוברים ושבים, קושרים קשרים, ומגלים פינות נסתרות (הם); ואלה שעושים את כל זה ברשת (אנחנו). אנחנו, עכברי המקלדת, היינו עד לא מזמן מקופחים למדי. כדי להתעדכן בנעשה בעולם נאלצנו לפקוד לא מעט אתרים, חלקם חדשותיים, אחרים מוקדשים לתחום עניין מסוים, חלקם כללו צ'ט (למילוי סיפוקים חברתיים), והשאר היו בלוגים מועדפים.
זה היה בילוי (אובססיה זו מילה כה שלילית), שדרש לא מעט שעות ביממה. אבל לאחרונה ה-RSS (ראשי תיבות של Rich Site Summary, Really Simple Syndication או RDF Site Summary. ובעברית - אמצעי הפצת מידע פשוטה לאללה) הולך ומתבסס כפתרון האולטימטיבי. אם מניחים בצד את כל המילים המפוצצות, RSS הוא פשוט כלי נהדר להפצת עדכונים מקוונים (טקסט תמונות או וידאו), אותם יכול הקורא לקבל כקישור בכל תוכנה לקריאת RSS (למשל, NewsReader או FeedReader) או שירות מקוון (כמו Bloglines) ולחסוך לעצמו זמן רב.
בשנתיים האחרונות זכה ה-RSS לעדנה, הודות ל-XML (קיצור של eXtensible Markup Language), שפת תיוג חכמה המשמשת
מפתחי אתרים ותוכנות, על מנת לבנות דפי אינטרנט שגם בני אדם וגם מחשבים יוכלו לפרש בצורה נכונה, ובאופן אוניברסלי.
אבל אל תטעו, ה-RSS, אותה באז וורד סקסית שמשוטטת לה ברשת בזמן האחרון, אינה המצאה חדשה. מדובר בפרוטוקול הפצת מידע עתיק יומין, שפותח על ידי נטסקייפ בשנת 1999, על מנת לספק לגולשים בפורטל שלה, MyNetscape - אסופת חדשות מותאמות אישית, שמקורן באתרים אינטרנט שונים.
איך אומרים RSS בעברית?
החלק הארי של אתרי החדשות בעולם, מציעים עדכוני RSS זה זמן רב, וכך גם בלוגים, אתרים מתמחים, חברות (מיקרוסופט, אמזון ואפל למשל) ועוד: הניו יורק טיימס, CNN, יאהו!, Wired, Cnet, BBC, MacWorld וה-Rolling Stone הם רק קצה המזלג.
כמו בכל טכנולוגיה חדשה, סבלו המפתחים והגולשים העבריים בתחילת הדרך מבעיות כתיבת וקריאת עדכוני RSS בשפת הקודש. עובדה זו, בצירוף קשיי הקליטה של חידושים מהעולם בשוק האינטרנט הישראלי, הביאו לכך שגולשים ישראלים כמעט ולא הצליחו ליהנות ממנעמי השיטה.
כיום המצב שונה, ולאחרונה אנו עדים לשטף אתרים ישראלים שמציעים עדכוני RSS, ביניהם ערוץ המחשבים של ynet, אתר ynet באנגלית, נענע, הארץ, גלובס, פורומים ובלוגים בתפוז, הגדה השמאלית, קונספציה, בלוגים בישראבלוג, Whatsup, האייל הקורא, ברכה גולשת, ואפילו אתרי ממשל זמין. נראה כי בתוך זמן קצר, כאשר תתפתח אפשרות שילוב פרסומות בעדכונים, ויימצא מודל הכנסות מתאים, נוצף בתוכן עברי שיתדפק על הצג שלנו. אולי אז יוקם גם מסד נתונים מרוכז של כלל האתרים המציעים RSS בעברית.
עדכוני RSS בתוכנת FeedDemon
איך מתחילים?
כל מה שצריך זה להתקין תוכנת קריאה, להוסיף אליה את הערוצים החביבים עליכם, בנוסף לאלו המובנים בה, לקבוע את קצב העדכון הרצוי, ולהישען אחורה באנחת רווחה - תמו ימי החיטוט הארכני בעשרות אתרים; אתם עם היד על הדופק. התוכנה כבר תדאג לחלק המייגע בעצמה, ואתם יכולים להתפנות לעיסוקים אחרים.
איך מוצאים ערוצים?
באתרים כמו Syndic8 ו-Feedster (שמהווים מעין מנועי חיפוש או פורטלי RSS), תמצאו עוד אלפי ערוצים (Feeds) העוסקים באינסוף נושאים. אפשרות נוספת היא פשוט לגלוש להנאתכם באתרים החביבים עליכם, לחפש את האייקון הכתום שעליו הכיתוב XML או RSS, ולהעתיק את הקישור אל תוכנת החדשות שלכם.
קוראים ב-RSS
למרות שכל דפדפן המכבד את עצמו כולל תמיכה ב-RSS (למעט אחד זניח, אינטרנט אקספלורר שמו, שאמור לכלול תכונה זו בגירסה הבאה שלו), ואתרים שונים מספקים שירותי קריאת RSS שיתרונם בזמינות מכל מחשב, ישנן כמובן תוכנות המוקדשות למטרה זו בלבד. הנה שלוש מומלצות:
RSSReader
מדובר בתוכנה פופולרית לקריאת RSS, התומכת גם בהצגת תמונות, ומציעה ממשק דמוי אאוטלוק (המסך מחולק לשלושה חלונות: רשימת הערוצים, הכותרות והתוכן).
תוכנה זו גמישה למדי, המאפשרת לשנות גופנים וצבעים, להגדיר תדירות עדכון (10 דקות עד חודש), לקבוע כמה זמן יישמרו הכותרות, מה לעשות במקרה של קבלת עדכון חדש (האם להציג את חלון התוכנה? האם לקבל התראה קולית?), וכן מאפשרת לבחור את הדפדפן שבו ייפתח הקישור, זאת, למרות שהיא משמשת גם כמיני דפדפן בעצמה.
התוכנה מגיעה עם 168 ערוצים מובנים, שאפשר להירשם אליהם, וניתן לייבא אליה קובצי opml המכילים אסופת ערוצים קיימים מתוכנה אחרת, או פשוט להעתיק כתובות URL מתאימות מהדפדפן.
היא מאפשרת לסמן כותרות מסוימות כחשובות, לשלוח אותן בדואר האלקטרוני, לשנות את שם הערוץ, לתת לו תיאור משלכם, ולקבוע לו זמני עדכון אישיים. בנוסף, ניתן לבצע חיפוש בחלון הראשי, שיציג רק עדכונים הכוללים את מילות המפתח הרצויות.
RSSReader מומלצת למשתמשים מתחילים ומתקדמים כאחד, משום שהיא משלבת היטב בין ממשק נוח ומינימליסטי, לבין כלי סינון והתאמה אישית מתקדמים (לרבות אפשרות ביצוע אימות לערוץ, או קביעת סגנון תצוגה קבוע מראש באמצעות CSS).
גירסה: RSSReader 1.0.88.0
רישיון: Freeware.
גודל הקובץ: 1.4 מגהבייט.
להורדה: לחצו כאן (אם טרם התקנתם את .NET Framework, גילשו קודם לקישור זה.
Awasu
Awasu (מילה יפנית שפירושה להתאחד ולשתף פעולה) היא אחת התוכנות המתקדמות והאיכותיות ביותר, ומאפשרת לא רק לעקוב אחר כותרות החדשות, אלא גם להתעדכן במתרחש באתרים שונים (גם אלו שאינם תומכים ב-RSS), להצטרף לקבוצות דיון, לחפש, לגלוש באינטרנט בעזרת לשוניות, לשלוח SMS אודות עדכון חדש, וכל זאת תוך שימוש בממשק אינטואיטיבי.
התוכנה מגיעה עם עשרות רבות של ערוצים מובנים, המחולקים על-פי קטגוריות, תומכת בקיצורי מקלדת, שניתן להתאימם אישית, מאפשרת להעתיק את כתובת ה-Feed, לשלוח אותו בדואר אלקטרוני, לבחור ערוצים מועדפים, ולבנות מעין רשימת קריאה כללית בעזרת ה-Workpad.
בכל פעם שתוסיפו ערוץ, ייפתח אשף, בו תוכלו לראות ולקבוע את פרטיו (שם, תיאור, האם להציג אייקון מזהה וכדומה), לבחור לו תדירות עדכון אישית, שיטת התראה על עדכונים חדשים, למיינו בקטגוריות (יש כמה מובנות, אך ניתן להגדיר חדשות), להגדיר כמה זמן לשמור כותרות ועוד.
Awasu גם יודעת להתחבר לבד לאינטרנט, לסנכרן את רשימת הערוצים לגיבוי, מאפשרת לשמור קבצים (למקרה שבחרתם להאזין ל-Podcast, למשל) בתיקיה קבועה מראש, לשנות את מראה התוכנה, לקבוע גופנים וצבעים, ולשנות את אופן התצוגה.
מאתר החברה ניתן להוריד מגוון תוספים, המשפרים את התוכנה, ומוסיפים לה יכולות קריאת דואר אלקטרוני, הפיכת דפי אינטרנט ל-Feed RSS אישי, ניטור שינויים באתרים, אפשרות האזנה לשידורי Podcast (תוכניות רדיו מבוססות MP3 ו-RSS) ועוד.
גירסה: Awasu 2.1.
רישיון: Freeware, גירסאות מתקדמות עולות 25 או 45 דולרים
גודל הקובץ: 4.5 מגהבייט
להורדה: לחצו כאן.
SharpReader
תוכנת RSS ותיקה ומומלצת, שמתפקדת גם כדפדפן, ונהנית גם היא ממגוון תוספים, שיועילו בעיקר לבלוגרים שביניכם. התוכנה הקטנה והחביבה, שאינה מכבידה עליכם ועל המחשב, מאפשרת הוספת ערוצים באמצעות גרור והשלך, תומכת עברית בצורה מלאה, מציגה תמונות ולא רק טקסט, ומאפשרת לייבא או לייצא רשימות opml ו-XML מתוכנות אחרות.
היא מאפשרת לנעול עדכונים מפני מחיקה, לסמנם ברמת חשיבות בין 0-9 (מה רע ב-1-10?), לשלוח קטעים מסוימים בדואר האלקטרוני, לסנן כותרות על פי מילות מפתח, תאריך, מצב או חשיבות, ובדומה למנוע חיפוש מקוון, מדגישה בצהוב את מילת החיפוש בגוף ה-Feed עצמו.
היא מגיעה עם לא מעט קישורי RSS לאתרים מובילים, שמסודרים על-פי תחומי עניין, ומקפיצה חלונית התראה בתחתית המסך בכל פעם שמגיע עדכון חדש. בכל אחד מהערוצים אליהם נרשמתם תוכלו לקבוע תדירות עדכון, להקצות לו שם, להגדיר כמה זמן יישמרו הקטעים ועוד.
היא אמנם אינה כוללת גמישות עיצובית כקודמותיה בסקירה, אולם מספקת את הסחורה בקלות ובמהירות, וכוללת תכונה ייחודית: הצגת שרשור מלא של קטעים מאתרים שונים המקושרים ביניהם, למשל, בין בלוגים. מאפיין מבריק ויעיל.
גירסה: Sharpreader 0.9.5.1.
רישיון: Freeware.
שירותי קריאת RSS מקוונים
RSS ניתן לקרוא גם באמצעות אתרים מתמחים. היתרון המרכזי של השיטה הזו היא אפשרות החיבור מכל מחשב. צריך רק לבנות רשימת ערוצים מועדפת בפעם הראשונה. בפעמים הבאות יש להקיש את שם המשתמש והסיסמה, ולזכות בגישה מקפה אינטרנט, מהמחשב במשרד וגם ממחשב אצל חברים.
שני אתרים מומלצים הם Bloglines ו-Newsgator, כשהאחרון מציע גם תוסף להורדה, המיועד לשילוב קורא RSS בתוכנת אאוטלוק של מיקרוסופט.
Bloglines: רק על הקווים
אתר Bloglines נרכש לאחרונה על ידי מנוע החיפוש AskJeeves, ומציע למשתמשים הרשומים בו (תהליך של דקות ספורות) להירשם לקבוצות דיון, פורומים או אתרי אינטרנט, ולקבל עדכוני RSS של האתרים החביבים עליהם, לשתפם עם גולשים אחרים בקהילה, לפרסם בלוג אישי, וכמובן, לבצע חיפושים של בלוגים או אתרים כלליים באינטרנט.
האתר תומך במספר שפות, עבורן זמינים ממשקים ייחודיים, אולם עברית אינה אחת מהן. בכל מקרה, הוא מציג בצורה משביעת רצון גם Feeds מאתרים ישראלים, הכתובים עברית, גם אם לעיתים נחתכת לה האות הראשונה, מאחר והממשק בנוי משמאל לימין.
BlogLines אינו מגביל אתכם מבחינת מספר האתרים אליהם נרשמתם, מאפשר לערוך את העדכונים שהוספתם, מציע תוסף להרשמה מהירה
מדפדפנים שונים, וכן תוכנת Notifier, שתיידע אתכם ישירות משולחן העבודה בעת פרסום קטעים חדשים ברשימת ה-RSS שלכם.
את הקטעים ניתן למיין על פי תאריך, קטגוריה או תחום עניין משלכם, לשלוח בדואר אלקטרוני לחברים, להעתיק לבלוג או לרשימת Clipping המאוחסנת גם היא באתר, וכן לחפש עדכוני RSS רלוונטיים למקור ה-RSS אותו אתם קוראים.
מדובר בשירות ותיק ואמין, הזמין ללא תשלום, שכולל גם אפשרות יצירת קהילות וקבוצות עניין של משתמשים, שמשתפים זה עם זה קטעים וקישורים. אתר מצוין, שמומלץ למתחילים ומתקדמים גם יחד.
RSS בעור תנין: Newsgator
Newsgator הוא שירות נוסף, המציע גם הוא גישה למאגר ה-RSS שלכם מכל מחשב. האתר מציע כמה יכולות מעניינות, כמו אפשרות "ריגול" אחר מונח או מילת מפתח, ויצירת Feed מותאם אישית ובו עדכונים על כל האתרים בהם הופיעה המילה, Premium Content, שמורכב מעדכונים ייחודיים לאתר, אך זמין רק לבעלי מנוי בתשלום.
מנויים בתשלום יוכלו גם ליהנות ממהדורת עדכונים שתישלח ישירות לתיבת הדואר שלהם, או תהיה זמינה גם בדפדפנים של מכשירים ניידים, אולם לכל המשתמשים זמינה אפשרות לייצר Blogroll, מעין רשימת בלוגים ומקורות מידע מועדפים, כמו שניתן לראות בבלוגים רבים, או Headlines, מיני-עיתון המורכב מהעדכונים שבחרתם.
NewsGator, בדומה ל-Bloglines, מאפשר לייבא ולייצא רשימות RSS קיימות אל ומקובצי opml או XML, ומציג בעמוד האישי שלכם את הכותרות הכי חמות ברשת. גם כאן ניתן לשלוח את ה-Feed בדואר, אולם לא ניתן לשלבו בבלוג, אלא רק לשמור אןתו בתיקיית Clliping, או לדרג אותו למען טובת הכלל.
לעומת Bloglines, הממשק של Newsgator אלגנטי, נוח ומלוטש יותר, וניכר שהושקעה מחשבה בשימושיות שלו. האתר כולל עוד מאפיין נחמד: בתחתית כל עדכון הוא מציג קישורים רלוונטיים, שמאפשרים לכם להמשיך ולשוטט הלאה מקישור לקישור, כאילו הייתם הדבורה מאיה אחרי כמה פחיות רדבול.
בעת ההרשמה תוזמנו לצרף לרשימה שלכם מגוון אתרים פופולריים בקטגוריות שונות. כמובן שאין חובה להירשם אליהם, אולם הם יסייעו למשתמשים מתחילים להבין במה מדובר, ויחסכו למתקדמים שביניכם הרשמה ידנית לכמה מקורות מידע שהם בגדר "חובה".
השירות זמין גם בגירסאות מתקדמות יותר הכוללות מאפיינים ותכונות משופרים ,שמחיריהן נעים החל מ-3.95 דולרים לחודש עבור חשבון Gold פרטי, ועד 89.95 דולרים לשנה, עבור חשבון Ultimate עסקי.
RSS בדפדפני אינטרנט
RSS בפיירפוקס
Pluck - שירות מקוון (הזמין גם כתוסף לדפדפן אינטרנט אקספלורר) המאפשר לנהל את רשימת המועדפים ולבצע חיפושים מנקודה אחת מרכזית, שאליה ניתן לגשת מכל מחשב עם חיבור אינטרנט
RSS בפיירפוקס : טכנולוגיית Live Bookmarks תומכת בהצגה של עדכוני RSS מאתרי אינטנרט ישירות בדפדפן. לשם כך, פותחים את חלון Manage Bookmarks (ניהול סימניות), לאחר מכן בוחרים באפשרות New Live Bookmark ("עדכניה"). בחלון שיוצג על המסך יש להזין את קישור ה-RSS ולסגור את חלון ניהול הסימניות. מהשלב הזה אפשר לצפות בכל העדכונים החדשים מכל אתר אחר בו אתם גולשים.