1913: חוויות ממסע בפלסטינה - פרק ב'
"רק ב-06:30 הגענו לנחל קישון. עקב הגשמים חצינו את הנחל כאשר המים הגיעו למחצית גופנו. היה קר, רטוב וחשוך. לפי התוכנית, אם נמשיך נגיע למסילת הרכבת מחיפה לעפולה". אלבום ישן ויומן מסע שנמצאו אצל עלי רר ז"ל, בנו של אחד מחברי המשלחת, מספרים את סיפורה של קבוצת סטודנטים שטיילה בארץ בשנת 1913. פרק שני מתוך שלושה
בחורף 1913 נחתה בנמל יפו משלחת של סטודנטים יהודים מגרמניה. כוונת המארגנים היתה לחרוש את ארץ ישראל לאורכה ולרובחה, אבל האמצעים שעמדו לרשותם היו דלים (400 מארק). מרבית הטיול בוצע רגלית ועל כן כללה המשלחת רק סטודנטים אתלטיים, בעלי כושר גופני תקין.
בפרק הקודם הצגנו תמונות וקטעים נבחרים מצעדיה הראשונים של המשלחת בארץ ישראל. השבוע עולה קבוצת הציונים הנמרצים לירושלים, ממשיכה לבן שמן, להתיישבות "וילהלמה", לפתח תקווה, ומשם לכיוון צפון. היעד: עפולה. לפניכם המראות והרשמים כפי שהונצחו במצלמתו וביומנו של עמנואל רר ז"ל, אחד השותפים למסע.
"טיילנו ברחובות ירושלים במשך כשבוע ימים" (ראה תמונות מצד ימין). בתמונה למטה: שכונת הבוכרים.
"ביום שישי טיילנו לבריכות שלמה ועד בית לחם...ימים 30-31 למרץ ירדנו ליריחו ולים המלח עם דליג'נס. לנו במלון פרימיטבי של קו האוניות הגרמני הגדול 'המבורג-אמריקה ליין'" (אין תצלומים).
"חזרנו לירושלים ומשם ברכבת עד הכפר לוד. משם ברגל לבן שמן" (בתצלום למעלה).
"מבן שמן צעדנו שעתיים עד לכפר הגרמני וילהלמה (בני עטרות - נ.מ.) שם נאם לפנינו הכומר נאום ציוני על 'בני ציון' השבים אל ארצם... המשכנו בצעידה לילית מלווה בגשם עד פתח תקווה".
"ביום המחרת צעדנו כל היום מפתח תקווה ועד חדרה. פגשנו את התימנים שגרו שם".
"השתכנו ליד ביתו של ד"ר ברין. מחדרה המשכנו לזכרון יעקב" (אין תצלומים).
"מזכרון המשכנו ביום ראשון 6 לאפריל, לעתלית. חצינו במעבר חצוב את רכס הכורכר".
"בעתלית פגשנו בחוות הנסיונות את מנהל התחנה ד"ר ברמן והאחים אוסקר ויופ טריידל שעבדו בתחנה...
רק בשעה 12 בצהריים החליט ראש קבוצתנו רוזנבאום לצאת לכיוון עפולה. אוסקר טריידל אמר לרוזנבאום: 'היום כבר לא תוכל להגיע לעפולה'. רוזנבאום התעקש לצאת.
"רק ב- 06:30 הגענו לנחל קישון. עקב הגשמים חצינו את הנחל כאשר המים הגיעו למחצית גופנו, היה קר, רטוב וחשוך. לפי התוכנית, אם נמשיך נגיע למסילת הרכבת מחיפה לעפולה. הגענו למסילה אבל לא ידענו באיזה מקום אנו נמצאים ועל כן שלחנו חוליה למצוא את עפולה. אנשי החוליה הגיעו לכפר הערבי אל-פולה בו גרו חבורה של יהודים אשר הקימו ליד חורבות הכפר ישוב קואופרטיבי ע"פ רעיונותיו של פרופסור פרנץ אופנהיימר בשם מרחביה".
"...בשעה 7 הגיעו כמה עגלונים מחברי מרחביה והביאו אותנו לישובם".
הטיולים הקודמים:
- 1913: חוויות ממסע סטודנטים בפלסטינה - פרק א'
- בין כנרת לבית שאן - האוסף של אליהו כהן ז"ל
- בית ילדים - האוסף של אליהו עמיצור ז"ל
- הקמת תחנת הכוח בנהריים - האוסף של אפרים (פימה) לזרוביץ ז"ל
- המאבק על ההתיישבות בביריה - מעזבונו של משה (מונטג) מן ז"ל
- פסח בין החרמש והפלס - חג החירות בימי ראשית ההתיישבות
- כולנו פועלים - כשהאחד במאי היה עדיין חג
- משואה לתקומה: הצלת קהילת בנגזי
- בית הערבה: הפרחת האדמה המלוחה
- בשבילי המדינה שבדרך
- מבט פנורמי על ירושלים, 1898