קטוע גפיים הצליח להזיז יד ביונית בכח המחשבה
לראשונה בעולם פיתחו מדענים יד אלקטרונית המחוברת לסיבי העצב של אדם קטוע גפיים. בכח המחשבה נדהמו הסובבים לראות את היד מסתובבת ואוחזת בחפצים. העתיד כבר כאן
צריך לראות כדי להאמין: מדענים בארה"ב הצליחו לפתח יד אלקטרונית המחוברת לסיבי העצב בחזהו של קטוע גפיים. בכח המחשבה הצליח האיש להזיז את היד לכל הכיוונים ולאחוז באמצעותה חפצים שונים. המפתחים מקווים כי הפיתוח החדשני ישפר את איכות חייהם של נכים שאולי יצליחו יום אחד גם לקום מכיסא הגלגלים.
הפיתוח הדרמטי החל בסיפורו הטראגי של ג'סי סאליבן, עובד חברת החשמל
האמריקנית אשר התחשמל במהלך עבודתו. ג'סי סבל מכוויות קשות בכל גופו, ולאחר ניתוחים רבים שעבר, נאלצו הרופאים לקטוע את שתי ידיו.
אבל ג'סי לא ויתר: הוא לא רצה לוותר על התענוג שבלחבק את נכדיו. הודות לתקווה שאחזה בו, ויחד עם ד"ר טוד קויקן ממרכז השיקום בשיקגו, פותחה הזרוע הביונית, אחת ההמצאות המרתקות ביותר במאה העשרים ואחת.
המדובר בזרוע אלקטרונית הדומה לזרוע אדם. הזרוע הזו יודעת לפעול כמעט כמו יד אנושית, לא רק בזכות התנועות המגוונות שביכולתה לבצע, אלא בזכות דרך הפעלתה: היא מחוברת לעצבים ושרירים בריאים שנותרו בגופו של קטוע הגפיים, ופועלת בכח המחשבה.
וכך פועלת היד: הרופאים נוטלים עצבים שעברו בזרוע, ומעבירים אותם אל שרירי החזה. סיבי שריר אלה ממשיכים לגדול לתוך השרירים, כך שכשהמטופל חושב על סגירת היד, חלק משרירי החזה מתכווצים, האלקטרודות של היד הביונית מזהות את הפעילות בשריר החזה, ושולחות פקודה למחשב זעיר שבזרוע הביונית – לקמוץ את כף היד. כך למעשה מסוגלת היד לנוע לכל כיוון ולבצע תנועות פתיחה וסגירה שת כף היד.
ג'סי, קטוע הגפיים הראשון בו הושתלה היד הביונית, נהנה מאיכות חיים משופרת כשהוא משתמש ביד הביונית כאילו הייתה ידו המקורית. כיום הוא מסוגל לבצע מטלות יום יום שאנו לוקחים כמובנים מאליו, ביניהם גריבת גרביים, גילוח, אכילה, הורדת האשפה, ופעולות נקיון בבית.
חוקרי מרכז שיקום הנכים בשיקאגו, ממשיכים לעבוד על שיפור היד הביונית. הם עוד מקווים כי בעתיד הלא-רחוק ניתן יהיה להשתיל גם רגליים ביוניות לנכים, שעוד יקומו יום אחד מכיסא הגלגלים, לחיים רגילים כמעט. העתיד רבותיי, כבר כאן.