הרבנים חלוקים: האם מותר להוריד ולצרוב שירים?
לא כל הרבנים תמימי דעים בנושא. הרב דב ליאור: "שירים שנמצאים באינטרנט הם מותרים ופרוצים לכל. לכן, מותר לצרוב אותם לדיסקים, כמו שירים מהרדיו שגם אותם מותר להקליט"
עשה לך רב: התרחבות השימוש באינטרנט גם בקרב האוכלוסיה הדתית והחרדית עוררה, כצפוי, שאלות חדשות בנוגע להורדות שירים וצריבות פיראטיות (האם מותר לצרוב ובאילו מקרים?), אך בעוד התשובות של גולשים חילוניים הן, לרוב חד משמעיות (בטח, תמיד), חלק מהגולשים הדתיים מתחבטים יותר בשאלות מוסר ופונים בעניין לאתרים המציעים להם לשלוח את הקושיות לרבנים ולקבל תשובות און ליין. התשובות מעניינות לעתים כפי שהן סותרות.
הרב יעקב אריאל, למשל, סבור כי אסור להוריד שירים, תוכנה או סרטים ולצרוב אותם כאשר בעלי הזכויות מתנגדים לכך. אחד הגולשים באתר yeshiva.org.il שואל אותו: "האם מותר לצרוב תוכנה שברור לי שלא הייתי קונה אותה לעולם?", והרב עונה: "בצריבה יש שתי בעיות: א. היא מזיקה. ב. מדובר בגניבה. אמנם, אם לא היית קונה את התוכנה אינך גורם לחברה נזק בצריבה, אולם עדיין נותרה בעיית הגניבה. אתה נוטל דבר בלי רשות בעליו ובנושא זה יש דיון הלכתי רחב".
גולש אחר תוהה: "יש לחברי סרט שמועתק על המחשב. הסרט הגיע אליו בדרך חוקית. האם מותר לצרוב את הסרט מהמחשב לדיסק? מדובר בסרט שכבר אינו מוקרן בקולנוע". הרב עונה: "אם אכן אתה בטוח בוודאות שהסרט אינו מוקרן עוד והוא כשר לצפייה, הוא גם כשר לצריבה". אך במקום אחר הוא מבהיר כי במילים "אינו מוקרן עוד" אין כוונה רק לקולנוע אלא גם לספריות DVD וכל מקום אחר שמפיץ את הסרט. "כל עוד הוא מוקרן במקום כל שהוא אסור לצורבו", קובע הרב.
גוועלד, אסור לצרוב אפילו שירים של גויים!
אסור לצרוב גם שירים וסרטים של גויים, גם אם אין אף סיכוי שהדבר יוודע לעולם, קבע הרב אריאל בתשובה לגולש אחר. "גזל הגוי אסור!", הוא עונה, "אך צריבה אולי דומה יותר להפקעת הלוואתו, ובכל זאת נראה שלפחות יש כאן נזק ואסור להזיק".
אחת הגולשות באתר נקלעה למצוקה לאחר שאיפשרה לחברה לצרוב דיסק. "אני עובדת במקום לא דתי", היא כותבת, "אתמול ניגשה אלי אחת מחברותיי לעבודה, וביקשה ממני לצרוב דיסק שקניתי לאחרונה. אמרתי לה שכן מתוך חוסר נעימות, והרגשתי שאיני יכולה להסביר לה את העניין ההלכתי, אך אני מתייסרת, כי אני חוששת שזהו גזל, ואני עצמי לא צורבת דיסקים, מחשש לגזל.
"אינני יודעת מה לעשות, והפתרון הוא ללכת ולרכוש לה דיסק במתנה, אם עדיין לא הספיקה לקחת לצרוב, או אם הרב יגיד לי שזה לא דבר אסור, שהיא לקחה לצרוב את הדיסק. במידה וזהו גזל, והיא כבר לקחה את הדיסק לצריבה, כיצד אוכל לתקן חטא זה של גזל".
תשובת הרב: "היית צריכה לומר לה גלויות שצריבת דיסק היא מעשה לא חוקי ויש בה גזל. היית מקדשת בכך שם שמים. את יכולה עדיין לעשות זאת ולטכס עימה עצה איך לפצות את החברה שצרבת ממנה. את יכולה גם לשלוח מכתב לחברה הניזוקה ולהציע לה תשלום".
דעה אחרת
לא כל הרבנים תמימי דעים בנושא. למשל, הרב דב ליאור עונה לשאלה "האם מותר לצרוב לדיסק שירים מהאינטרנט?": "אכן, שירים שנמצאים באינטרנט הם מותרים ופרוצים לכל. לכן, מותר לצרוב אותם לדיסקים, כמו שירים מהרדיו שגם אותם מותר להקליט".
במקום אחר הוא מבהיר: "ישנו מושג של אבידה ששטפה נהר. פירוש הדבר הוא שאדם ירד לרחוץ בנהר, הניח את בגדיו מחוץ לנהר, והגלים באו ושטפו את בגדיו. אדם כזה, אפילו אם הוא יצעק כל היום שהוא לא מתייאש מאבידת בגדיו, זה לא יעזור לו ומי שמוצא את בגדיו זכה בהם. אותו הדבר באינטרנט, כיוון שאין ליוצרי הסרט שליטה על-זה, זה אבוד מבחינתם, וזה כבר לא נקרא שיש להם בעלות על-זה. לכן מותר לצרוב כל דבר". (מקור: האימייל האדום. תודה לדניאל).