1913: חוויות ממסע בפלסטינה - פרק אחרון
אלבום ישן ויומן מסע שנמצאו אצל עלי רר ז"ל, בנו של אחד מחברי המשלחת, מספרים את סיפורה של קבוצת סטודנטים יהודים שיצאה למסע מפרך בארץ ישראל שלפני מלחמת העולם הראשונה. פרק שלישי ואחרון
בפרק הקודם הגיעו חברי המשלחת למרחביה, התיישבות חלוצית קואופרטיבית בעמק יזרעאל, אחרי שתעו בדרכם לעפולה.
"הישוב החדש מרחביה היה בשלבי בניה ועל כן לא יכלנו לשהות בו זמן רב. פרופסור אופנהיימר הרצה בפנינו את רעיונותיו".
בקטלוג הצילומים נכתב שהמצולמת למעלה היא הגברת רוזנפלד, אולם זו מרים בלומנפלד, אשת אליהו בלומנפלד אשר רכש אדמה באופן פרטי ליד הקואופרציה והתגורר בה עד גמר בניית ביתו. מרים, שנראית בתמונה עובדת את אדמתם, הייתה הרופאה הראשונה בעמק.
"המשכנו ברגל לישוב הקרוב מסחה (כפר תבור) קיבלונו יפה ושיכנו אותנו במטבח הפועלים. הצלחנו לישון טוב לאחר יומיים מאוד מפרכים. ממסחה המשכנו לימה (יבניאל)".
"ירדנו מחוות פוריה לחצר כנרת ולנו בחצר הגדולה ליד חאן הדרכים. במקום היה בי"ס חקלאי לבנות בהנהלת חנה מיזלס ומאוד הערכנו את הבנות אשר תיקנו לנו את הגרביים שנקרעו בטיול. ביקרתי את האח הגדול של האחים טריידל אותם פגשנו בעתלית. הוא התגורר בבית גדול בן שתי קומות במושבה. ב- 10 לחודש יצאנו לטיול פרדות לטבריה ובערב התארחנו בדגניה. בערב זה הרצו בפנינו שמריהו לוין, ארתור רופין ופרנץ אופנהיימר. דעתו של רופין בשאלה היהודית-ערבית הייתה מאוד ברורה: היהודים יעשו את העבודה האינטליגנטית, הטכנית והמיכון החקלאי, הערבים את השאר". (לחלק זה של הטיול - פוריה, חצר כנרת, דגניה, טבריה - לא נמצאו תצלומים באוסף).
"למחרת 11 לאפריל הלכנו לכפר צמח לחוף הכנרת ושטנו עד טבחה בסירה השייכת למשלחת גרמנית ארכאולוגית אשר חפרה בכפר נחום"
"מטבחה בצהריים התחלנו לעלות לכיוון ראש פנה העלייה הייתה מאוד קשה בעיקר לאחר הרכיבה על הפרדות יום קודם לכן. היה ערב שבת קיבלנו מאוד יפה בראש פנה. לנו אצל משפחת וינברג" (ראו תמונות מצד ימין).
"ממגדל המשכנו לטבריה ועלינו לנצרת, לנו במלון גרמני בעיר. למחרת יום חמישי 17 לאפריל ירדנו מנצרת לתחנת הרכבת בעפולה כדי להגיע לחיפה. הרכבת מדמשק אחרה בשעה וחצי ולחיפה הגענו בערב"
"בחיפה התכנסנו במלון הרצליה ליד המושבה הגרמנית...שמריהו לוין ערך לנו סיור בבנין הטכניון הנבנה. ביום שבת קיימנו מפגש סיום הטיול, במסעדת פרוס במושבה הגרמנית. באו גם אליהו אורבך, האחים טריידל, וילהלם ברין ועוד.
"ב- 20 לאפריל 1913 עלינו על האניה "מריה טרזה" בנמל חיפה בדרכנו חזרה לגרמניה".
עמנואל רר שירת בצבא גרמניה, הגיע לדרגת קצין וזכה בצלב הברזל על הצטיינותו במלחמת העולם הראשונה.
בגמר המלחמה השלים את לימודי ההנדסה (בנין), עבד כמהנדס במקומות שונים באירופה ובשנת 1925 עלה לארץ עם אשתו ובנו עלי. בארץ היה מהנדס בפרויקטים שונים לרבות בהקמת מפעל החשמל.
הפרקים הקודמים:
- 1913: חוויות ממסע סטודנטים בפלסטינה - פרק א'
- 1913: חוויות ממסע סטודנטים בפלסטינה - פרק ב'.
- בין כנרת לבית שאן - האוסף של אליהו כהן ז"ל
- בית ילדים - האוסף של אליהו עמיצור ז"ל
- הקמת תחנת הכוח בנהריים - האוסף של אפרים (פימה) לזרוביץ ז"ל
- המאבק על ההתיישבות בביריה - מעזבונו של משה (מונטג) מן ז"ל
- פסח בין החרמש והפלס - חג החירות בימי ראשית ההתיישבות
- כולנו פועלים - כשהאחד במאי היה עדיין חג
- משואה לתקומה: הצלת קהילת בנגזי
- בית הערבה: הפרחת האדמה המלוחה
- בשבילי המדינה שבדרך
- מבט פנורמי על ירושלים, 1898