שתף קטע נבחר

 

"שליש מערביי ישראל - נתמכי קצבאות"

"אגודת הגליל", ארגון ערבי-ישראלי, ערכה סקר מקיף ראשון מסוגו המציג נתונים קשים אודות המגזר הערבי בישראל: שליש מהמשפחות נתמכות בקצבאות ממשלתיות. ההכנסה הממוצעת עומדת על כמחצית ההכנסה בקרב היהודים והגיל הממוצע עומד על 19. רק כ-20% זכאים לבגרות ורק רבע מערביי ישראל דיווחו כי קראו ספר בעשר השנים האחרונות. תמונת מצב

כמעט שליש מהמשפחות הערביות בישראל מסתמכות בעיקר על קצבאות ממשלתיות כמקור ההכנסה העיקרי. כך עולה מנתונים שפירסמה היום (שבת) אגודת "הגליל" בכנס שערכה בנצרת. זאת לעומת בין 15 ל-20 אחוזים נתמכי קצבאות בקרב היהודים, רבות מתוכן קצבאות זיקנה. את הנתונים אספה האגודה בסקר סוציו-אקונומי מקיף שערכה בקרב הציבור הערבי הישראלי.

 

הסקר מתייחס לשנת 2004 ומגלה כי 40 אחוזים מערביי הנגב לא מחוברים לרשת החשמל. 17 אחוזים מהם לא מחוברים לרשת המים ורק 11 מחזיקים קו טלפון בבית.

 

"אגדות הגליל" הוקמה לפני 24 שנה ומטפלת בעיקר בנושאי בריאות ואיכות סביבה הקשורים למגזר הערבי. את נתוני הסקר אספה היחידה לאינפורמציה בתוך האגודה לאחר שראיינה מדגם מייצג של 3,270 משפחות ערביות. הסקר נבדל מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בכך שאין הוא כולל את ערביי הגולן ומזרח ירושלים, אולם הוא כולל את תושבי הכפרים הלא-מוכרים שבנגב.

 

מהנתונים עולה כי ההכנסה הממוצעת של משפחה ערבית עומדת על 6,737 שקלים ברוטו. לטענת העמותה מדובר בממוצע הנמוך בכמחצית מממוצע השכר היהודי לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.

 

גילם הממוצע של ערביי ישראל נמוך בהרבה מזה של היהודים ועומד על 19. 40 אחוזים מתושביה הערבים של ישראל הם בני 14 ומטה. גילם הממוצע של ערביי הנגב הוא נמוך אף יותר ועומד על 12 שנים בלבד.

 

עישון? חצי מהגברים, כמעט בלי נשים

 

ומה באשר לחתונה? הגיל הממוצע לנישואין אצל אישה ערבייה הוא 20. אצל גברים הוא גבוה מעט יותר ועומד על 24. מחצית מהגברים במגזר הערבי מעשנים, כך על פי הנתונים. אצל נשים, לעומת זאת, רק מיעוט שבמיעוט נוגע בסיגריות.

 

הפערים בין הערבים ליהודים מתבטא גם בכח העבודה. אחוז ההשתתפות בכח העבודה בקרב הערבים מגיע ל- 43.6 אחוזים לעומת 57.1 אחוזים בקרב היהודים, כך לטענת "אגודת הגליל". ההבדל בין הנתונים נובע בעיקר מהיעדרות של חלק גדול מהנשים הערביות משוק העבודה. רק 23.4 אחוז מהנשים הערביות עובדות לעומת 54.6 אחוז מקרב הנשים היהודיות.

 

גם בתחום החינוך הנתונים לא מעודדים. אחוז בעלי תעודת הבגרות בקרב הציבור הערבי מגיע ל- 19.8 אחוזים. עם זאת, 94.4 אחוזים יודעים קרוא וכתוב. רק רבע מהערבים דיווחו כי קראו ספר בעשר השנים האחרונות. זאת לעומת 70 אחוזים הקוראים עיתונים בקביעות.

 

משתתפי הסקר נשאלו גם באשר למצוקת הדיור. 60.6% דיווחו כי נתקלו בצורך לבנות יחידת דיור אחת לפחות בעשור הקרוב. הנתון חריף עוד יותר בנגב, שם 73% אחוזים מהערבים דיווחו על מצוקת דיור. כמעט למחצית מהתושבים הערבים אין עתודות קרקע לבניה נוספת.

 

בכנס השתתף גם לואי שבאנה, ראש הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ברשות הפלסטינית. שבאנה אמר כי בעולם חיים שמונה מיליון פלסטינים - מחציתם גרים בשטחי הרשות הפלסטינית ובמזרח ירושלים והיתר בעיקר במדינות ערב. לגבי המצב ברשות הפלסטינית בהשוואה למצבם של ערביי ישראל אמר שבאנה כי המצב דומה למדי פרט לרמת ההכנסה, הנמוכה בהרבה ברשות, ואחוז האבטלה שמגיע עד כדי פי 2.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד גרשגורן
ילדה ערבית מקצבת נדבות (ארכיון)
צילום: אלעד גרשגורן
צילום: מאיר אזולאי
כינוס ביום האדמה
צילום: מאיר אזולאי
מומלצים