שתף קטע נבחר

 

נלחמים בטרור: מאגר של מיליוני אי-מיילים וסלולרי

אירופה מקיצה מן האופוריה עם תוכנית מודיעין חדשה: איחסון מיליוני כתובות דואר אלקטרוני ומספרי טלפון סלולרי, כדי שניתן יהיה לצותת להם. "מעקב אחר התכתובות היה יכול למנוע את המתקפה", אומרים במשרד הפנים הבריטי, שיעלה את היוזמה בפני העמיתים באירופה. "סאנדיי טלגרף": את הפיגועים ביצעו זרים עם דרכונים מזויפים, שהשתקעו בממלכה. בלונדון נמשכת מלאכת חילוץ הגופות, שעלולה להימשך עד שלושה שבועות

מניין הנרצחים בשרשרת הפיגועים בלונדון עלול לטפס לכ-80 - כך מעריכים גורמי ביטחון בעיתוני בריטניה. לפי שעה, עומד המספר הרשמי על 49 קורבנות.

 

העיתונים המובילים בבריטניה מתייחסים הבוקר (יום א') בהרחבה לזרועות התמנון ששלחו בן-לאדן ואנשיו לתוככי אירופה. ה"סאנדיי טיימס" יודע לספר על רשת מסועפת שמגייסת סטודנטים מוסלמים בבתי-ספר ומכללות ובתפילות יום השישי במסגדים. גורם התעמולה המרכזי בו משתמשים המטיפים והמגייסים הוא המעורבות הבריטית בעיראק.

 

מנגד, ב"סאנדיי טלגרף" נכתב כי תא הטרור שעומד מאחורי המתקפה הוא דווקא של אזרחים זרים, ולא בריטים, שהשיגו דרכונים מזויפים והשתקעו בלונדון במהלך החודשים האחרונים. "אנחנו משוכנעים שאין מדובר בחולייה בריטית", אמר לעיתון גורם ממשלתי בכיר.  

 

ה"אובזרבר" עומד על כישלון המודיעין במניעת המתקפה. הוא כותב מפי גורמי ביטחון, כי אילו עקבו סוכנויות הביון באופן מדוקדק יותר אחר הדואר האלקטרוני, באמצעות טכנולוגיה שכבר קיימת, כי אז ניתן היה להתחקות אחר הפעילים ואולי למנוע את האסון.

 

במשרד הפנים הכינו תוכנית חדשה, שתועלה בכינוס חירום קרוב של שרי הפנים האירופים, ובמסגרתה יתבצע מעקב אקראי אחר מיליוני אי-מיילים וטלפונים ניידים. המספרים וכתובות הדואר יתועדו במאגר ממוחשב, שיהיה משותף לסוכנויות הביון של האיחוד האירופי, בניסיון לסכל את המתקפה הבאה. חרף התנגדות פוליטית צפויה לאור הפגיעה בחופש הפרט, בבריטניה ובספרד - שנפגעו מן הטרור - מקווים להביא לאישור התוכנית כבר במהלך השנה הנוכחית.       

 

המשפחות יצטרכו להמתין עד 3 שבועות

 

בבירת בריטניה נמשכת זה היום השלישי ברציפות מלאכת חילוץ הגופות מהמנהרה של מסילת הרכבת התחתית, שם אירע הפיצוץ הקטלני מכולם. במקום שורר חום אדיר של 60 מעלות צלזיוס, ויש חשש לקריסת היסודות.  

 

נכון להבוקר, שלושה ימים אחרי המתקפה, לא זוהתה עדיין אף גופה בוודאות. בני משפחותיהם של הנעדרים הרבים, שתלו את תמונות יקיריהם ברחובות ובפתח תחנות הרכבת הפגועות, יצטרכו אולי להמתין עוד שבועיים-שלושה כדי לקבל תשובה מוסמכת מן המשטרה, כדי לדעת מה עלה בגורלם. פועל יוצא של העדר זיהוי הגופות הוא המספר הגדול של אנשים המוגדרים נעדרים, שמספר עומד על לפחות 25, וביניהם הישראלית ענת רוזנברג.

 

גם חקירת הפיגוע מתנהלת באיטיות. בשבת שינו גורמי הביטחון הבריטים את גרסתם הקודמת לפיה הפיצוצים אירעו בתוך פרק זמו של כחצי שעה. על פי הגרסה החדשה, לפחות שלושה מהפיצוצים אירעו בתוך שניות בזה אחר זה, כמעט בו-זמנית.

 

"אנו נוטים להאמין שהמטענים הופעלו על ידי שעוני עצר ולא על ידי מחבלים מתאבדים", אמר דובר משטרת לונדון, בריאן פדיק. "אנו חושבים שההפרש בין פיצוץ לפיצוץ היה 50 שניות, מה שמחזק את ההערכה שמדובר בשעוני עצר, אך איננו פוסלים גם את האפשרות השנייה".

 

במקביל נעצרו בבריטניה מאז הפיגועים עשרות מוסלמים וכן מתנהל מצוד אחר שני חשודים עיקריים - הסורי מוסטפא נסאר והמרוקני מוחמד אל-גרבוזי. העיתון הבריטי "אינדיפנדנט" דיווח כי המשטרה ושירותי הביטחון הבריטיים ביקשו מסוכנויות אירופיות אחרות לפעול בדחיפות לסייע בלכידתו של גרבוזי, ששמו כבר נקשר בעבר לפיגועים במדריד ובקזבלנקה. עם זאת, אף גורם רשמי טרם הטיל את האחריות לפיגועים על אל-קאעידה, גם אם זרועות של הארגון לקחו בעצמם אחריות על המעשה.

 

בינתיים, העצבים בממלכה הבריטית מתוחים עד הקצה: אמש פינו כוחות המשטרה רבבות ממרכז העיר בירמינגהם וביצעו פיצוץ מבוקר של חפצים חשודים שנראו באוטובוסים. זאת בעקבות התרעה ביטחונית שהתקבלה בסוכנויות הביון.

 

מסעדות ובארים פונו מיושביהם, דרכים נחסמו וכוחות משטרה ואמבולנסים הוזעקו למרכז העיר, כשמסוקים חגים מעל. בסופו של דבר, לא נמצאו עדויות לחומר נפץ ולא בוצעו מעצרים. הבוקר הוסרו החסימות ומרכז העיר נפתח שוב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:איי אף פי
אבל בלונדון
צילום:איי אף פי
צילום:איי אף פי
תוכנית מודיעין חדשה
צילום:איי אף פי
מומלצים