שתף קטע נבחר

 

הדור הבא של החיפוש: תלת מימד

תוכנת החיפוש הלוויני Google Earth מתווה את המסלול לדור הבא של המפות הממוחשבות - גיאוגרפיות ולוויניות כאחת - מעודכנות בזמן אמת על ידי קהילה של גולשים ומאפשרות לצפות בכל נפילת סיכה על הגלובוס. הקץ לפרטיות?

כל סרט או סדרה הוליוודית הנוגעים בעניינים טכנולוגיים לא ראויים לשמם ללא קצת מדע בדיוני. אחת הקלישאות הטכנולוגיות היותר נפוצות עוסקת בהאקר או באשת המחשבים המיומנת שצריכים לפתע להציל את העולם לחדור למערכות מחשב מוגנות באמצעות ניחוש הסיסמה (לרוב, שם האביזר הראשון שנראה לפתע על השולחן).

 

כשהם מעלים על המסך רשומה מפורטת על אודות הנבל התורן המחזיק בבני ערובה אי שם בעיר התחתית, עוברת התוכנה למבט תלת ממדי על מחסן הארגזים הנטוש (זה לא זה בלי ערימה של ארגזים שאפשר להעיף ברגע הגורלי) בו אנשים כמותו בוחרים להתבצר, כולל תצוגה פנורמית ויכולת זום. בלחיצה על כפתור

הזום לובשת מפת העיר צורה: בתחילה מזהים רחובות, אחר כך מבחינים בגגות הבניינים ולבסוף אפילו בלוחיות הרישוי של המכוניות ובהולכי הרגל.

 

מדע בדיוני אמרנו? כבר לא. לפני כשבוע וחצי דיווחנו על השקת Google Earth, תוכנה גיאוגרפית תלת מימדית, הממפה את כל שטח כדור הארץ באמצעות תמונות לוויין. התוכנה, המבוססת על טכנולוגיה של חברת Keyhole (ובמקור פותחה על ידי חברת nVIDIA תחת השם EarthViewer), שנרכשה על ידי גוגל באוקטובר, 2004, מאפשרת לגולשים להזין כתובת מסוימת ולערוך חיפושים אחר מידע מהחלל עד רמת הרחוב. זאת, באמצעות צילומי לוויין מהחלל או תמונות שצולמו ממטוסים.

 

איך זה עובד?

 

משתמשי התוכנה הבסיסית יכולים לצפות (בינתיים) בעיקר בתמונות לוויין תלת מימדיות של בניינים בערים מרכזיות בארה"ב ובאירופה, הרים, עמקים וקניונים ברחבי העולם. במקומות מסוימים, כמו ניו יורק או פריז, אפשר לראות אפילו רחובות, בניינים ומכוניות.

 

אם האתר שמחפשים נמצא בארה"ב, ניתן להזין לתוכנה את הכתובת המדויקת והיא תדלג אליו. אפשר גם להשתמש בממשק השליטה לניווט תלת מימדי - לסובב את כדור הארץ כאילו היה גלובוס,

לאתר את המקום הרצוי ולטוס אליו לראות אותו מגובה לווין - ואז לעשות זום אל פני הקרקע, לצפות בהם מלמעלה או מהצד, כאילו הייתם עומדים עליהם (tilt).

 

לא גימיק

 

מתחשק לכם לקפוץ לביקור בסן פרנסיקו או לונדון? בתנועת עכבר מהירה תוכלו להשקיף על הרחובות במעוף הציפור. התוכנה מחייה את המציאות כפי שאף מפה גיאוגרפית או מנוע חיפוש לא מצליחים לעשות. אחת שכבות הנתונים ב-Google Earth מאפשרת ל'צבוע' על המפה גירסאות תלת מימדיות של בניינים ב-38 ערים בארה"ב.

 

האם מדובר בגימיק? בהחלט לא. Google Earth משלבת שכבות מידע גיאוגרפי (GIS), המאפשרות למשתמש, להוסיף למפות, בלחיצת עכבר, גם מידע על מסעדות, בתי מלון, בתי ספר, תצפיות נוף, מבנים היסטוריים, אטרקציות תיירותיות, נתוני הפשע באיזור (!), תחנות דלק, איצטדיונים, ספריות DVD, בתי קפה ועוד.

 

אפשר להתמקד בכל אטרקציה על המפה ולחפש עוד מידע אודותיה במנוע החיפוש של גוגל, באמצעות חלון הדפדפן הקטן המשולב בתוכנה. למשל, כאשר מתמקדים במפה של מנהטן, ניו יורק, באיזור בו שכן בעבר מרכז הסחר העולמי, מוצגת הפניה לאתר לזכר הנספים בפיגועי הטרור שאירעו במקום ב-11 בספטמבר, 2001. כאשר נתקלים בבית קפה מסוים, אפשר לעבור לאתר הבית שלו בלחיצת עכבר.

  

אם אתם מתכננים טיול, תוכלו להצמיד נעצים ואיורים במקומות בהם אתם מתעתדים לבקר, לשמור את המידע הזה בתיקייה מיוחדת (my places), ולשתף את המידע עם חברים המשתמשים בתוכנה, באמצעות תת תקן של XML הקרוי KML.

 

קהילת הגולשים מבטיחה מפה עדכנית תמיד

 

המערכת מספקת גם הוראות נסיעה באמצעות טכנולוגיית Streaming, ואפשרות לצפות בתמונות הלוויין מזוויות שונות. הקהילתיות היא אולי התכונה המשמעותית והמרגשת ביותר של Google Earth – ניתן לצפות בהערות שהוסיפו הגולשים למקומות מסוימים במפות, ולדעת, למשל, כיצד הם התרשמו מנוחות הכסאות בבית קולנוע מסוים, לקרוא ביקורות על בית ספר שכונתי או להתעדכן במידע לא שגרתי כמו איזו אישיות מפורסמת נרצחה ברחוב כלשהו.

 

תשכחו ממדריכי תיירות לא מעודכנים – בעזרת קהילת הגולשים, אפשר לדעת איזה בית קפה אופנתי נפתח לאחרונה, מהו המועדון הכי בוער ובית המלון המספק את התמורה הכי עלובה לכסף, ובאילו שעות מומלץ להימנע מפקקי תנועה – כלומר, מפות בזמן אמת. הגולשים אף הוסיפו למפות קישורים למצלמות רשת המוצבות באיזורים מסוימים. וכך, בלחיצת כפתור, לעבור ממצב מפה לתצפית על איזור מסוים בזמן אמת.

 

כרגע עיקר המידע המועיל הזה זמין רק בכמה ערים גדולות בארה"ב, אך ככל שקהילת המשתמשים בתוכנה תגדל, כך צפויה כל מפת העולם להתמלא בעושר של מידע המתעדכן כמעט בזמן אמת. כיום, תמונות הלוויין אינן מתעדכנות בזמן אמת, ומתבססות על תצלומים שתועדו על ידי לוויינים ומטוסים בשלוש השנים האחרונות, ומתעדכנות מעת לעת.

 

ישראל לא בתמונה

 

חיפוש אחר ישראל במפה מניב תוצאות מאכזבות למדי. בשלב זה, התוכנה מציגה מפות לווין של ערים בישראל מגובה של כמה קילומטרים אך לא מאפשרת להתמקד במבט בגובה הרחוב או להציג מידע מבוסס GIS של מסעדות, בתי מלון ואתרים נוספים בארץ. זאת, בשל הגבלה ביטחונית של הממשל האמריקני על החברות המספקות את תצלומי הלוויין.

 

הורדה חינם

 

הגירסה הבסיסית של התוכנה ניתנת להורדה חינם. גירסה מקצועית, הקרויה Google Earth Plus, זמינה להורדה עבור תשלום של 20 דולר לשנה. תוכנה זו כוללת תמיכה בתכונות נוספות בהן תמיכה

במידע GPS וייבוא נתונים חיצוניים. גירסה מקצועית יותר, בשם Google Earth Pro, זמינה בתשלום של 400 דולר בשנה ומציעה הדפסה ברזולוציה גבוהה ויכולת ייבוא נתוני GIS ממקורות חיצוניים.

 

התוכנה דורשת שימוש בחיבור לאינטרנט בפס רחב, מערכת הפעלה Windows XP או Windows 2000, מעבד אינטל פנטיום 3 500 מגה הרץ, זיכרון של 128 מגה בייט לפחות, 200 מגה בייט פנויים בדיסק הקשיח, כרטיס גרפי תלת מימדי עם VRAM 16 MB.

 

ההחלטה להפיץ את המערכת כתוכנה שפועלת במחשב המשתמש ולא כשירות הזמין באתר אינטרנט מיועדת בעיקר להטיל את מעמסת עיבוד התמונות והצגתן משרתי גוגל למחשבים הביתיים.

 

אתרים לעצלנים

 

אגב, גולשים עצלנים ייהנו מ-googlesightseeing.com, אתר שסוקר את תמונות הלווין הפופולריות ביותר ב-Google Earth, שמלבד העובדה שהוא חוסך לכם זמן בטיולים אמיתיים מחוץ לבית, מציע נקודת ראות ייחודיות על אתרים ידועים יותר ופחות. עוד אתר המציע שירות דומה הוא gmaps.nicj.net.

 

Google Earth אינה התוכנה היחידה בשוק - מתחרה בה תוכנת WorldWind של סוכנות החלל האמריקנית NASA, אף היא זמינה להורדה חינם. שתי התוכנות משתמשות בצילומי לוויין ממקורות דומים, למשל, החברות EarthSat ו-DigitalGlobe, אך בעוד השנייה מציעה למשתמשים יכולות מתקדמות יותר, Google Earth ידידותית ממנה ואין לה מתחרים בשילוב של פריטי מידע גיאוגרפיים מגוונים, בהם מידע תיירותי, כבישים, מוסדות ומסעדות.

 

המפות של גוגל משנות את התמונה

 

Google Earth היא המשך טבעי ל-Google Maps, מערכת המפות הגיאוגרפיות של גוגל. עם השקתן, מערכת המפות הוגבלה לשטח ארה"ב בלבד, אך לאחרונה נוספה אפשרות לשוטט בכל העולם באמצעותה. מספר רב של חברות מספקות שירותים דומים, כולל בישראל (חברות Telmap, סיסטמטיקס ו-Atlas CT, אשר

 יישומיהן מופיעים באתרים כמו mapa.co.il, emap ודפי זהב). עם זאת, שירות Google Maps מציע לא מעט יתרונות בזכות הממשק הפשוט והחכם, שלל התוספים והאפשרות לעבור בין איזורים שונים במפות לבין תמונת הלוויין שלהם.

 

גם במקרה זה, הטכנולוגיה התפתחה ליישומים קהילתיים שחלקם תפסו בהפתעה גם גוגל. זאת, לאחר שמספר גדל והולך של מתכנתים פיצחו (hacked) את המערכת על מנת להציג נתונים חיצוניים על גבי המפות הדינמיות, לצורכי המחשה וכאלטרנטיבה לטקסט בלבד.

 

שילוב מנצח: מידע ממאגרי נתונים חיצוניים על המפות של גוגל

 

מדובר באתרים כמו Chicagocrime.org, המציג את נתוני הפשע של משטרת שיקגו על גבי מפה של העיר. השירות מאפשר לשוכרי ורוכשי דירות לדעת מה שיעור הפשע באיזור בו הם מתעתדים להתגורר.

 

תושבי מדינת פלורידה בארה"ב יכולים לבקר באתר Floridasexualpredators.com, ולצפות במידע על מיקום מגוריהם של עברייני מין, על גבי המפות של גוגל. אתר Housingmaps.com ממזג בין אתר המודעות Craigslist עם המפות של גוגל כדי להציג נדל"ן פנוי ב-29 ערים בארה"ב. אתר Dynamite.co.uk/local מציג את מצב התנועה ברחבי בריטניה.

 

 

אתר מלהיב נוסף הוא Geobloggers, המשלב בין היכולות של שירות התצלומים הדיגיטליים המתקדם Flickr לבין Google Maps.

 

איך זה עובד? משתמשי בעלי חשבון ב-Flickr (חינם) מתייגים כל תמונה שהם מעלים לאתר בקואורדינאטות - קווי אורך ורוחב גיאוגרפיים המציינים את המקום בו התמונה צולמה באמצעות טלפון סלולרי או מצלמה דיגיטלית (כל התקן GPS זול יכול לספק את המידע הזה).

 

אתר geobloggers.com סורק את כל התמונות שהועלו לאתר Flickr וכוללות נתוני GPS, ומציג קישורים אליהן על גבי המפות של Google Maps או תצלומי לוויין. כך, המשתמש במפה יכול לצפות בתמונות

שצילמו אנשים במקומות בהם הוא מתעניין לבקר.

 

כל הפיתוחים האלה היו בניגוד לתנאי השימוש של גוגל בשירות, אך לאחר שהחברה גילתה כי אין ביכולתה או ברצונה להתנגד להם (שכן, הם תורמים להרחבת השימוש בשירות ולפיתוחו), הכריזה לאחרונה כי תאפשר למפתחים חיצוניים לפתח יישומים ואתרי אינטרנט על בסיס טכנולוגיית המפות.

 

כעת, גוגל מציעה את הטכנולוגיה חינם לכל אתר אינטרנט או מפתח. יאהו! ו-MSN, המתחרות של גוגל, מתכוונות אף הן להציע תכונות דומות בשירותי המפות שלהן.

 

שוב מקפחים אותנו

 

Google Maps אינו מושלם. בינתיים, יש לא מעט באגים במפות העולמיות והם מתגלים כשמנסים להתמקד על איזורים מסוימים במפות. מספר רב של גולשים ישראלים התלוננו על הקיפוח של ישראל במפות - כאשר מתמקדים במזרח התיכון מצוין בבירור מיקום הגדה המערבית, רצועת עזה ואף מדינות שכנות כמו ירדן אך שמה של ישראל מופיע רק בקירוב גדול יותר.

 

דוברת גוגל, מרים בובליל, מסרה בתגובה: ברוב רמות המיקוד של המפות, אנו נעזרים בתוכנת מחשב המציגה את שמות המדינות והאיזורים באופן אוטומטי. לרוע המזל, התוכנה לא מבדילה בין מדינות לאיזורים, ואינה מספקת 'קדימות' למדינות, כך שהבחירה מה להציג קודם היא אקראית. אנו פועלים לשיפור האלגוריתמים של המפות וניתן לצפות לשיפורים בשבועות הקרובים".

 

העתיד של החיפוש הלוויני

 

קשה שלא להכיר בפוטנציאל הגדול של המפות - הגיאוגרפיות והלווייניות כאחת, ויחד עם זאת, בהשלכות שלהן על הפרטיות. לעת עתה, מערכות כאלה גם מתבססות בעיקר על מאגרי תמונות לוויין שנתונים לפיקוח הדוק של רשויות הביטחון האמריקניות, אך בעתיד, כאשר השמיים ימלאו בלוויינים בבעלות פרטית, יתקשה גם הממשל האמריקני לחסום את המציאות העתידית, של מידע ויזואלי של העולם הזורם בזמן אמת למחשב שלנו.

 

כבר היום ניתן לייבא למפות GIS שלל נתונים ממסדי נתונים חיצוניים באמצעות תקן XML, ולא ירחק היום שנוכל להציג בהן, למשל, את כל רשימת אנשי הקשר שלנו ב-ICQ או ב-MSN מסנג'ר או מידע GPS על נוכחות החברים שלנו בזמן אמת באמצעות הטלפון הסלולרי, ולראות אותם בשידור וידאו, בכל מקום בהם ימצאו. "מן הסתם בגירסה של 2025 ניתן יהיה להיכנס גם לתוך חדר האמבטיה של השכנה", התנבא אחד הגולשים שהגיב לידיעה ב-ynet על השקת Google Earth. מן הסתם, זה יקרה קודם. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים