שעורה: הסימנים, הסיבות ושלושה פתרונות
זה קורה לא רק לילדים: השעורה, אותה נפיחות המופיעה בחיבור בין העפעף לריסים, היא תופעה שכיחה שכל אחד סובל ממנה לפחות פעם בחיים
למה זה קורה: כאשר יש חסימה באחת מבלוטות השומן הנמצאות בזקיקי הריסים, ולהפרשה השומנית אין לאן לצאת, היא מצטברת בצורת כיס צהבהב בקצה התחתון של העפעף. הסיבה לחסימה כזאת היא זיהומית, ומקורה בחיידקים חיצוניים או כאלה המצויים על עורנו באופן קבוע.
הנשק הקונבנציונלי: לדברי פרופ' מרדכי רוזנר, סגן מנהל מחלקת עיניים בתל השומר, השיטה היעילה ביותר היא להניח על המקום מגבת נקייה או פיסת צמר גפן טבולות במים חמים (לא חמים מדי, כדי לא לגרום לכווייה). ברגע שמתקרר, לטבול שוב. החימום ממס את ההפרשה השומנית וכך "פותח" את החסימה.
אם בפעמים הראשונות אחרי הנחת הרטייה החמה השעורה מתנפחת ומאדימה עוד יותר, לא להיבהל: זו תוצאה של חימום המקום והרחבת כלי הדם. אבל חשוב לא ללחוץ על המקום באמצעות הרטייה. הלחץ יגרום לפיזור ההפרשה לרקמה, דבר העלול לחסום בלוטות עמוקות יותר הנמצאות בעפעף. אם בתוך יום או יומיים לא חל שיפור, פנו לרופא עיניים.
רפואה סינית: לפי גישה זו, העיניים קשורות לכבד מבחינה אנרגטית. כשהכבד חסום ואינו מזרים באופן תקין את אנרגיית החיים בגוף, המכונה צ'י, התוצאה עלולה להיות שעורה. מה עושים? מטפלים בשורש הבעיה (כבד חסום) ולא בסימפטום (שעורה בעין):
- מכניסים לכוס כף חומץ תפוחים, כף שמן זית וכף מיץ לימון, מוסיפים חצי כפית דבש ומעט מים חמימים כדי למהול הכול יחד ולשפר מעט את הטעם, ושותים שלוש פעמים ביום. מרכיבים אלה (פרט לדבש) מטהרים את כיס המרה וכך מנקים את הכבד, "פותחים" את החסימה, ומסייעים בהנעה תקינה של הצ'י. ייתכנו תופעות לוואי כמו מיגרנה או שלשול, אבל זה סימן שהמרקחת עובדת. אם התופעות לא עוברות בתום 24 שעות, יש להפסיק את הטיפול מיד.
- מעסים נקודת דיקור הממוקמת בגב כף רגל ימין ונמצאת בחיבור בין האגודל לאצבע. לוחצים בתנועות סיבוביות עם כיוון השעון במשך כמה דקות, כשלוש פעמים ביום. לא להיבהל אם כואב - זו אחת מנקודות הקצה בגוף הנחשבת חזקה. נקודה זו מוציאה חום מהכבד וכך מסייעת לתפקודו התקין.
צמחי מרפא
- Euphrasia Officinalis - צמח מרפא הידוע בהשפעתו המיטיבה על בעיות עיניים. קנו תמצית של הצמח (20 סמ"ק, להשיג בבתי מרקחת הומיאופתיים), טפטפו שלוש טיפות לכף מים ושטפו את פנים העין על ידי הרמת העפעף. עשו זאת פעם ביום במשך שלושה ימים עד שבוע, או עד שהשעורה עוברת.
- שמן עץ התה - טפטפו לאמבטיה מלאה כ-15 טיפות של שמן עץ התה וטבלו את כל הגוף, כולל הראש (להקפיד על עיניים עצומות!). השמן מיועד לשימוש על פני העור, הוא מחטא וקוטל חיידקים, ואמבטיה מטהרת שכזו תנקה את עור הגוף ואת אזור העין מטפילים לא רצויים.
- שום - טיפול עממי שהיה נפוץ בקרב התורכים, הכורדים, הארמנים והפרסים, ומתאים לאמיצים במיוחד: מקלפים שן שום, קוטמים את הקצה, מרימים את העפעף ונוגעים לרגע עם השום בנקודה הכואבת. המרכיבים הנמצאים בשום מייבשים את העור ומזרזים את הפרשת הנוזלים שהצטברו. זה כואב, מאוד, אבל יעיל ביותר ומאיץ את תהליך ההחלמה.