שתף קטע נבחר

 

מי יגן על נחל שגור?

בריכות מים טבעיות בנחל שגור שהיו בעבר מלאות מים חיים, מלאו בביוב גולמי שזורם מיישובי הסביבה. מתקן הטיהור קרס, ואיש לא מתגייס עוד לממנו. רכז עמותת צלול הגיע והזדעזע: "המפל שוצף ביוב מצחין וקצף לבן. המראה הוא מחריד"

מטיילים שהגיעו בשבועות האחרונים לקניון בית הכרם - אתר טיולים ובריכות טבעיות בנחל שגור, מערבית לכרמיאל, הזדעזעו לנוכח מצב המים במקום. הבריכות שהיו בעבר מלאות מים חיים, מלאו בביוב גולמי שזורם מיישובים בסביבה, והדיפו ריח עז של צחנה. הנחל סבל בעבר מזיהומים חוזרים ונשנים, אולם בשנים האחרונות שוקם.

 

הנחל, אחד מיובליו של נחל הנעמן, סבל במשך שנים רבות מזיהום קשה הנובע מהזרמת ביוב מהיישובים שסביבו. במהלך השנה האחרונה הופעלה תחנת סניקה של עיריית אל-שאגור (המאחדת את היישובים דיר אל אסד, בענה ומג'ד אל כרום) באמצעות חברת 'קולחי משגב' והנחל השתקם לאיטו. אולם החוזה אשר נחתם מול מנהלת תשתיות הביוב של משרד התשתיות הסתיים, וחוב של הרשויות המקומיות לחברה הלך והצטבר.

 

בעקבות כך חדלה החברה לתחזק את מתקן הטיהור, ומייד לאחר מכן הוא קרס. המשמעות: הביוב הגולמי של אוכלוסייה בת כ-27 אלף איש, החל לזרום אל אפיק הנחל.

 

מאמצים לשיקום הנחל

 

ליעד אורתר, רכז הנחלים בעמותת 'צלול', סייר בתחילת השבוע בערוץ הנחל, וחזר מזועזע. "העובדה שנחלי ישראל הפכו לתעלות ביוב ידועה לכל, אבל אסור שנתרגל לרעיון העצוב הזה. הביוב שזורם בנחל שגור הוא אסון אקולוגי לכל דבר ועניין. המחזה הנגלה כאשר עומדים על גדות המפל השוצף ביוב מצחין וקצף לבן הוא מחריד. האבסורד הוא שעלות הטיפול מסתכמת בכמה אלפי שקלים, רק שנראה שלאף אחד פשוט לא אכפת".

 

אורתר הוסיף כי בימים אלו מושקעים מאמצים רבים בשיקום נחל הנעמן. מפעלי התעשייה השוכנים לצד הנחל משקיעים כספים רבים על מנת לעמוד בצו בית המשפט, המחייב אותם להפסיק ולזהם את הנחל עד לראשית חודש אוקטובר השנה. "עיריית עכו בונה את מכון הטיהור, שאמור לקלוט גורמים מזהמים המגיעים אל הנחל. קריסת מערכות הטיפול בביוב במעלה הנחל, יכולה להוריד לטמיון את כל מאמצי השיקום", אמר אורתר.

 

הזיהום הנוכחי בנחל הנעמן, הנובע בין היתר מהפניית שפכי המפעלים ישירות לתוכו במהלך תקופת הקמת מתקני הטיהור, גורם לכך שהרחצה בחופי הים של עכו אסורה כבר מתחילת הקיץ.

  

מהמועצה האזורית משגב נמסר כי חברת 'קולחי משגב' תחזקה את התחנה במסגרת הסכם בין הרשויות, והמשיכה לעשות זאת גם כאשר במשך קרוב לחצי שנה לא שילמה אל-שאגור את חובה. דוברת המועצה אמרה כי עלות החזקת התחנה מגיעה לכ-6,000 שקלים בחודש בלבד.

 

 

 

צילום וידאו: ליעד אורתר, עמותת "צלול"
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קצף לבן במקום מים חיים
צילום: ליעד אורתר, עמותת "צלול"
צילום: ליעד אורתר, עמותת "צלול"
הנחל המזוהם
צילום: ליעד אורתר, עמותת "צלול"
מומלצים