השייח סלאח שוחרר מהכלא; מאות הגיעו לברכו
בשירות בתי הסוהר החליטו להקדים ביממה את שחרורו של ראש הפלג הצפוני בתנועה האיסלאמית, שהואשם בעבירות ביטחוניות. סמוך לשעה 4:30 הודיעו לו: אתה משתחרר. לקראת הצהריים הגיעו מאות מערביי ישראל לאום אל-פאחם כדי לברכו ומחר ייערך בעיר כנס תמיכה גדול, אליו צפויים להגיע כ-20 אלף איש. סלאח היה כלוא מאז נעצר במאי 2003 במבצע מתוקשר. בסופו של דבר הסתיים משפטו בעיסקת טיעון
ראש הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית, השייח ראאד סלאח, שוחרר הבוקר (יום א') ממעצרו. שחרורו של השייח' הוקדם ביממה מחשש ההמונים שצפויים היו להגיע מחר לכלאו ולקבל את פניו עם השחרור. בשירות בתי הסוהר חששו ממהומות, משיתוק אזור צומת בית ליד שם כלוא סלאח, וממידע לפיו יש חשש כי קיצונים יהודיים ינסו לפגוע בהמונים.
סלאח עצמו אמר הבוקר לאל-ג'זירה כי ייתכן שיפקוד את מסגד אל אקצה בהר הבית עתה, משהשתחרר: "מכאן אני אומר באופן ברור, יהיה מה שיהיה - אם אמצא לנכון כי יש צורך הלכתי להיכנס למסגד אל-אקצה, אכנס לשם מבלי לשאול אף אחד. או מחר, או בעוד שבוע או בעוד ארבעה חודשים".
לפנות בוקר התייצבו הסוהרים בתאו של סלאח בכלא אשמורת שבצומת בית-ליד, העירו אותו עוד לפני תפילת הבוקר, והורו לו לארוז את ציודו האישי מכיוון שהוא עובר לכלא אחר. "הוא הופתע, הבין שמתכוונים כנראה לשחרר אותו יום קודם, אך לא ניסה להתנגד. ניכר היה שהוא לא מרוצה מהשחרור המוקדם בגלל שיפסיד את קבלת הפנים של עשרות האלפים, שהיו צפויים להגיע מחר לפתח בית הכלא כדי לקבל את פניו ולהפסיד את קבלת הפנים השנייה, בעירו, אום אל-פחם".
לאחר שארז את ציודו האישי ליוו אותו לוחמי יחידת המודיעין "דרור" של השב"ס לרכב השירות, הסיעו אותו עד לפתח ביתו, ושם הורד מהרכב ויצא לחופשי. באום אל-פחם איש לא המתין לו עם הגעתו וגם שם הופתעו לראותו משוחרר. רק כמה שעות מאוחר יותר החלה השמועה על שחרורו של סלאח להתפשט ובכל שעות הבוקר זרמו מאות מערביי ישראל לאום אל-פאחם, כדי לברך אותו. תושבים רבים תלו על רכביהם דגלים ירוקים - סמלה של התנועה האיסלאמית. השייח סלאח גם קיבל במהלך הבוקר שיחות טלפון רבות מראשי המגזר הערבי.
בין המברכים הרבים היו ראשי התנועה האיסלאמית, ראשי רשויות ערביות ויושב-ראש הרשויות הערביות, שווקי חטיב. מחר בערב ייערך במגרש הכדורגל העירוני כנס תמיכה גדול בו ינאמו כל מנהיגי המגזר הערבי, ובהם גם חברי כנסת. המארגנים מצפים ליותר מ – 20 אלף איש שיבואו מחר לכנס.
סאלח כלוא בכלא אשמורת באגף ההפרדות של האסירים הביטחוניים מאז אפריל 2004. ב-12 בינואר השנה נגזר דינו לשלוש וחצי שנות מאסר בפועל ושלוש שנות מאסר על תנאי. אך תחילת ריצוי מאסרו נספר מאז המעצר במאי 2003 והוא היה אמור להשתחרר בנובמבר 2006. בעקבות התנהגות טובה הוחלט להפחית שליש ממאסרו של סלאח והוא היה אמור להשתחרר מחר בבוקר. מעתה הוא נחשב אסיר ברשיון ואם יעבור עבירות דומות בהן הורשע הוא צפוי להיכלא בשנית.
"מתקשים לעכל את האירוע המשמח"
חברי התנועה האיסלאמית ובראשם השייח סלאח, נאשמו בעבירות ביטחוניות, אך משפטם הסתיים בעסקת טיעון. הפרשה החלה במעצר המתוקשר בליל 13 במאי 2003, ופרקליטיהם של הנאשמים טענו בסופה כי "ההר הוליד עכבר". בינואר השנה פורסם כי עסקת טיעון נחתמה בין התביעה לעורכי הדין של סלאח ונאשמים נוספים מן הפלג הצפוני.
"השחרור היה מפתיע ובלתי צפוי. לא הודיעו לשייח ראאד ולנו דבר", סיפר איש התנועה האיסלאמית, עבד מחאמיד. "בסביבות השעה 4:30 הגיעו אנשי השב"ס ואמרו לשייח ראאד להתארגן לשחרור. הוא אסף את חפציו במהרה והם הסיעו אותו מייד אל ביתו באום אל-פחם.
"אנחנו מתקשים לעכל את האירוע המשמח. ברור שאנחנו שמחים ששחרורו הוקדם ביממה. כל הכפר מתחיל להגיע לשתות ולשמוח על השחרור. בימים הקרובים נקיים עצרות תמיכה ונחגוג את האירוע", הוסיף מחאמיד.
בשירות בתי הסוהר אומרים כי ההחלטה להקדים את שחרורו של סלאח נבעה "מסיבות מבצעיות". על פי גורמים בשירות, לקראת השחרור התקיימה הערכת מצב בה השתתפו אנשי שב"כ, שב"ס ומשטרה. בידי הגורמים היה מידע לפיו ביום השחרור יגיעו עשרות אלפים לקבל את פניו של סלאח בעת שייצא מן הכלא. החשש היה כי הדבר יגרום לסגירת צומת בית ליד ולשיתוק כל אזור השרון. בנוסף היה מידע לפיו ישנו חשש כי גורמים קיצוניים יהודיים ינצלו את המצב ואת ריבוי מקבלי הפנים של סלאח בצומת על מנת לפגוע בהם. בעקבות המידע וההערכות החליט נציב השב"ס, רב גונדר יעקב גנות, לשחררו יום קודם.
תזכורת: מבצע "עבודת נמלים"
ב-13 במאי 2003 יצא לדרך מבצע "עבודת נמלים", במהלכו נעצרו 15 מבכירי התנועה בחשד כי תחת מסווה של סיוע הומניטרי העבירה התנועה מיליונים לפעילי חמאס בארץ ובחו"ל ובכך סייעה לפעילות טרור. למעצרים קדמו שנתיים במהלכן נאספו ראיות כנגד השייח וחבריו, ביניהן ציתותים ללמעלה ממאה אלף שיחות טלפון שבהן נשמע השייח משוחח עם מנהיגי דת בארץ ובעולם, ובהם מנהיגים שבחלקם נקשר שמם לפעילות ותמיכה בטרור.
בסיום גל המעצרים הגדול נותרו בידי כוחות הביטחון חמישה עצורים: ראש הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית, השייח ראאד סלאח; המנהל האדמיניסטרטיבי של "המוסד לסיוע הומניטרי" של התנועה, מחמוד מחאג'נה ("אבו סמרה"); ראש עיריית אום אל פאחם לשעבר, סלימאן אגבריה; עוזרו האישי של סלאח, תאופיק מחאג'נה, ויו"ר הדירקטוריון של המוסד לסיוע הומניטרי, נאצר אגבריה. בחודש יוני 2003 הוגש כתב האישום החמור נגדם.
הם נאשמו בשורה ארוכה של עבירות לפי חוק העונשין, הפקודה למניעת טרור, תקנות ההגנה לשעת חירום והחוק לאיסור הלבנת הון, ובכלל זה חברות בארגון טרוריסטי, מסירת ידיעות לאויב, מגע עם סוכן חוץ, קשירת קשר לביצוע פשע, חברות בהתאגדות בלתי מותרת, ביצוע שירות עבור התאגדות בלתי מותרת, הלבנת הון, עשיית פעולה ברכוש אסור ורישום כוזב במסמכי תאגיד. השייח' ראאד סלאח ואבו סמרה נאשמים, בין היתר, במגע עם סוכן של המודיעין האיראני שפועל בלבנון. סלימאן אגבריה נאשם במגע עם סוכן חוץ ובשיבוש מהלכי משפט.
אנשי הביטחון שקדו על איסוף מידע מודיעיני על השייח סלאח ואנשיו. השייח' עצמו נחקר מספר פעמים בעבר בחשד שהסית והטיף נגד ישראל. הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית, שבראשו עומד השייח' סלאח, הקצין והלך בשנים האחרונות, לעומת הפלג הדרומי של התנועה, בראשות שייח עבדאללה נימר דרוויש, שנחשב מתון יותר.
בינואר 2002 הוציא משרד הפנים צו נגד יציאתו מהארץ של השייח סלאח, בעקבות חומר מודיעיני שהציגו אנשי השב"כ בפני שר הפנים דאז, אלי ישי. שופטי בג"ץ דחו את עתירתו של סלאח נגד איסור היציאה מהארץ.
בספטמבר 2002 התעוררה סערה בעקבות דברים שנאמרו בכינוס השנתי של הפלג הצפוני של התנועה האיסלמית. הכנס נפתח בדקת דומייה לזכר ה"שאהידים", והשייח סלאח אמר בו, בין היתר: "היזהרו לכם היהודים, חשפנו את המזימה שלכם לפגוע בקודשי האיסלאם". בעקבות הדברים דרש ח"כ בנימין נתניהו להוציא את התנועה האיסלמית מחוץ לחוק.