שתף קטע נבחר

 

המועצה לשלום הילד: להקים "משטרת אינטרנט"

במסגרת יום האלימות בכנסת, הגישה המועצה לשלום הילד דו"ח מפורט ובו הצעות למלחמה באלימות בקרב צעירים. בין היתר דורשת המועצה לפקח על חשיפת תכנים אלימים ופורנוגרפיים בפני ילדים. בתחום החינוך: להפעיל את מפעלי ההזנה גם ברשויות המקומיות החלשות וליזום תעסוקה לתלמידים בימי שישי ובחופשות

בעיית האלימות כלפי ילדים ובין בני נוער לעצמם, הייתה לנושא המרכזי היום בכנסת במסגרת יום האלימות. המועצה לשלום הילד הניחה בפני הוועדה לזכויות הילד נייר עמדה, בו היא קוראת לבניית תוכנית מקיפה וארוכת טווח של התמודדות אמיתית עם בעיית האלימות.

 

לטענת כותבי הדו"ח, ד"ר יצחק קדמן ורות נחנסון, יש לזהות ולאתר את מקורות האלימות ולטפל בשורשיה בתחומי הכלכלה, הרווחה, החינוך, התקשורת והחקיקה. קדמן ונחנסון טוענים כי על מנת לבנות תוכנית יעילה להתמודדות עם בעיית האלימות, יש צורך להשקיע בה תקציבים ומשאבים, אחרת היא תהיה בבחינת "אשליה והטעיה של הציבור".

 

 

המועצה ממליצה במסמך שהגישה, על הקמת "משטרת אינטרנט" להגנה על ילדים מפני תכנים אלימים ופורנוגרפיים. מטרת גוף זה תהיה לאתר ולהעמיד לדין אנשים המציעים הצעות מגונות ולא כשרות לילדים ובעלי אתרים המאפשרים לילדים גישה חופשית לתכנים של אלימות קשה ופורנוגרפיה. הרעיון פועל בהצלחה במדינות שונות, לדברי אנשי המועצה לשלום הילד, ויש ליישמו גם בישראל כדי להלחם בסכנות האורבות לילדים בעולם הווירטואלי.

 

חינוך: הרחבה מיידית של מפעל ההזנה

 

בנוסף ממליצה המועצה על פיקוח נוקשה יותר בכל הקשור לצפייה בטלוויזה, משחקי מחשב אלימים וכניסה לאתרי סקס באמצעות הטלפון הסלולרי. מדינת ישראל היא כיום המדינה היחידה במערב בה אין כל סיווג מחייב לגבי משחקי מחשב, עובדה הגורמת להפצה ולמכירה של משחקים שיש בהם כדי לעודד אלימות בקרב ילדים ובני נוער. לגבי תכניות טלוויזיה ממליצה המועצה בחינה מחודשת וקביעת סטנדרטים חדשים ומחמירים יותר, ואיסור מוחלט של שידור פרסומות הכוללות אלימות או שיש בהן כדי לעודד לאלימות.

 

בתחום החינוך ישנן המלצות רבות אשר לדעת המועצה לשלום הילד יכולות להפחית את האלימות בקרב ילדים ובני נוער. הראשונה שבהן היא הרחבה מיידית של מפעל ההזנה, אשר אינו קיים דווקא ברשויות המקומיות החלשות הזקוקות לו במיוחד. במקומות בהם מופעל מפעל ההזנה באופן מלא, יש עדויות ברורות לירידה ברמת האלימות בבית הספר.

 

המועצה ממליצה להקטין את מספר התלמידים בכל כיתה ל-25 ולשפר את התנאים הפיזיים בבתי הספר כדי שניתן יהיה לשהות בהם שעות ארוכות. בתי הספר, על פי המסמך, צריכים להימנע מהרחקה לצמיתות של תלמידים מאחר ומתברר כי חלק ניכר של מעשי האלימות הקשים שהתרחשו בתקופה האחרונה, בוצעו על ידי בני נוער שנשרו או הושעו ממערכת החינוך. כמו כן הומלץ לתגבר באופן משמעותי את מספר הפסיכולוגים בבתי הספר.

 

בעיה נוספת שזכתה להתייחסות מצד המועצה לשלום הילד היא חוסר התעסוקה של ילדים רבים בימי שישי ובחופשות. היעדר מסגרת, כך נטען, היא אחד הגורמים העלולים להוביל להתנהגות אלימה בקרב בני נוער ועל כן יש לדאוג להקמת מסגרות פנאי.

 

רווחה: הוספה מיידית של תקנים לקציני מבחן

 

בתחום הרווחה ממליצה המועצה לתגבר את כוח האדם העוסק באיתור, אבחון וטיפול בילדים שנפלו קורבן להתעללות. כמו כן נדרשת פתיחה של שני מעונות אבחון נוספים לפחות. כיום קיימים שני מעונות כאלו בלבד, ובמהלך תקופת ההמתנה אליהם (כשמונה חודשים) נמצאים מאות הילדים ובני הנוער בסיכון גבוה, מסתובבים ברחובות ללא מסגרת ומהווים איום בלתי פוסק לחברה.

 

לדברי אנשי המועצה נדרשת גם הוספה מיידית של 300 תקנים לקציני מבחן ומספר דומה של תקנים לפקידי סעד ברחבי הארץ, מאחר והם אלו שעומדים בחזית הטיפול בילדים ובבני נוער המעורבים באלימות ובעבריינות. התקנים הקיימים כיום, נטען במסמך, אינם תואמים את הצרכים בשטח. המועצה גם ממליצה להגדיל באופן משמעותי את מספר המעונות של הרשות לחסות הנוער ולהוסיף מיידית כאלף מכסות לסידור חוץ-ביתי של ילדים במשפחות אומנות ובפנימיות.

 

בתחום המשפט, החקיקה והאכיפה, טוענת המועצה לשלום הילד כי חוקים חשובים נותרים על הנייר בלבד, כמו למשל אכיפת איסור מכירת אלכוהול לקטינים ומניעת מכירת סכינים ונשק אחר לקטינים. בנוסף, לדעת המועצה יש לתגבר את בתי המשפט לנוער. חרף הגידול המשמעותי במספר התיקים שנפתחו בבתי המשפט לנוער, מזה שנים רבות שמספר השופטים שם לא השתנה והוא עומד על 12 בלבד. במצב הנוכחי, נוצר עומס עצום והדבר הפוגע ביעילות התגובה של מוסד חשוב זה.

 

יושב ראש הוועדה לזכויות הילד, ח"כ רן כהן, אמר בדיון כי הוועדה תדרוש מהשרים הרלוונטיים ומוועדת השרים לטיפול באלימות לאמץ את המלצות הדו"ח ולפעול לפיהן, וכי הוועדה תעקוב אחר התקדמות הביצוע.

 

אלימות נגד נבחרי ציבור: "המשטרה אוכפת את החוק רק כשנוח לה"

 

בוועדת הפנים של הכנסת התקיים לרגל יום האלימות, דיון שיזם חבר הכנסת אהוד יתום אודות האלימות המופנית כלפי נבחרי ציבור ברשויות המקומיות. הנוכחות הדלה באולם העידה יותר מכל עד כמה זניח נושא זה בעיני הציבור הישראלי.

 

ח"כ יתום טען בדיון כי האלימות מתחילה ברחוב ויש לטפל בה בשילוב מערכתי כולל: "יש צורך בחקיקה מיוחדת לצורך נושא זה, אבל רק אם רשויות האכיפה, המשטרה ובתי המשפט ינקטו בכל האמצעים כנגד האלימות ניתן יהיה לצמצם אותה".

 

ח"כ חמי דורון האשים את המשטרה כי במקרים רבים היא מעלימה עין ממקרי האלימות המופנים כלפי נבחרי ציבור. "המשטרה אוכפת את החוק רק כשנוח לה", אמר. "בראשון לציון אירע לאחרונה מקרה אלימות של קבוצת מפגינים כלפי חברי המועצה והתיק נגד מנהיגי המרד רק בגלל שמי שטיפלה בתיק הייתה אשתו של קצין משטרה".

 

סנ"צ אלי מזרחי, ראש מדור עובדי ציבור מאויימים, הגיב להאשמות ואמר: "המשטרה מטפלת בכל האיומים המופנים כלפי נבחרי ציבור אשר השב"כ אינו מטפל בהם. כך אנו מונחים וכך אנו נוהגים".

 

בהכנת הידיעה השתתף דורון שפר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחשב. חשיפה בלתי רצויה לתכנים מסוכנים
צילום: גיל נחושתן
אלימות. התופעה מתפשטת בקרב בני הנוער
צילום: גיל נחושתן
מומלצים