שתף קטע נבחר

 

עבריינות נוער: עלייה דרמטית בפתיחת תיקים

המשטרה הציגה נתונים קשים, הח"כים דיברו על הצורך בפיקוח אבל יו"ר ארגון המורים סיכם: האלימות לא ירדה

בין השנים 1996-2004 נרשמה עלייה חדה במקרי עבריינות נוער בכלל ועבריינות אלימה במוסדות החינוך בפרט. כך עולה מנתונים שהציגה היום (ב') המשטרה במהלך דיון בוועדת החינוך של הכנסת. עוד עולה מהנתונים כי בשנת 2004 לבדה נפתחו 1,789 תיקים של מקרי אלימות בבתי הספר - עלייה של 100 אחוזים לעומת שנת 1996. במהלך הדיון לא עסקו חברי הכנסת במתן פתרונות מעשיים - אלא שמעו סקירה על פעילויות משרד החינוך בנושא וקבעו: "התגובה לאלימות צריכה להיות בזמן אמת".

 

מנהלת אגף השירות הפסיכולוגי במשרד החינוך, ד"ר בלהה נוי, הציעה כי כל תלמיד שיקבל ציון שלילי בגיליון ההתנהגות בתעודה יחוייב בעבודות שירות. נוי הוסיפה כי המשרד מסתייג מהנתונים לגבי העלייה בשיעור האלימות וכי "יש להיות זהירים ולא לדבר על עלייה בשיעור האלימות". עוד ציינה נוי כי ישנה תוכנית חדשה לטיפול בילדים אלימים בשעות אחר הצהרים.

 

"הטיפול במשרד נעשה בשני מישורים - מניעה והתמודדות", הוסיפה סמנכ"לית משרד החינוך, לאה רוזנברג. לדבריה, "מגן הילדים ועד כיתה י"ב ישנן תוכניות שנועדו לזהות התחלות של התנהגויות סיכוניות. במקביל ישנו ציר של התמודדות עם תלמידים אלימים בתוך בית הספר במטרה לשחרר את בית הספר מההתמודדות עם הילדים האלימים ובמקביל להציע תוכנית טיפולית בילד האלים". 

 

סגן-ניצב סוזי בן-ברוך, ראש מדור נוער במשרד לביטחון פנים, ציינה כי המשרד מוביל פרוייקט קהילתי חדש בשם "קדם", המיועד לבני נוער בשלבי הידרדרות שלא עברו עבירה. מטרת הפרוייקט היא לספק פיתרון קהילתי לאותם בני הנוער. זאת, לפני שהמשטרה מתערבת ופותחת תיקים. 

 

"אין תוצאות לפעילויות משרד החינוך"

 

"הטיפול במחלת האלימות צריך להיות טיפול מונע ולא טיפול בילד לאחר שנקט באלימות. כדי למנוע אלימות צריך ליצור זמן איכות של המורים והתלמידים ולהפחית את מספר התלמידים בכיתה", הציע יו"ר ארגון המורים העל-יסודיים, רן ארז. הוא הדגיש כי אין תוצאות לפעילויות המשרד וכי אין ירידה באלימות תלמידים נגד מורים. יושב ראש איגוד מנהלי החינוך ברשויות המקומיות, אבי קמינסקי, ציין כי "יש להקים ברשויות המקומיות ועדה מחייבת בה ישבו כל גורמי החינוך והרווחה".

 

חברי כנסת רבים הלינו על כך שעדיין לא יצאו החלטות אופרטיביות בשטח מוועדת השרים למניעת אלימות. לאחרונה אף הקימו חברות הכנסת מלי פולישוק-בלוך ואראלה גולן שדולה לטיפול בבעיית האלימות. לטענתן, "למרות שהוועדה שממשלתית עובדת כבר חודשיים, עדיין לא ראינו תוצאות בשטח. צריך טיפול מערכתי בתופעת האלימות שכולל את כל המשרדים יחד ולא רק את משרד החינוך. לכן הקמנו את השדולה".

 

ח"כ יוסי שריד הוסיף כי "הורדת האלימות היא בידי הקהילה עצמה, כי את הממשלה זה לא מעניין". לדבריו, "אין צורך בחוקים אלא במערכת אכיפה. מציאויות לא משתנות במידה ניכרת או דרמטית. מה שמשתנה זה היחס שלנו למציאות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
(אילוסטרציה)
צילום: סי די בנק
צילום: תומריקו
"מציאות לא משתנה". שריד
צילום: תומריקו
מומלצים