מומחים מזהירים מנטילת מולטי-ויטמין בהריון
סקר בבריטניה גילה כי שליש ממוצרי המולטי-ויטמינים אינם מזהירים מפני תכולת ויטמין A שבהם, הגורם למומים חמורים בעובר. ההמלצות: להימנע מויטמינים במהלך ההריון, ולהפחית צריכת מזונות העשירים בויטמין A
מומחים בבריטניה יוצאים השבוע בקריאה לאמהות שבדרך: הימנעו מנטילת מולטי-ויטמינים במהלך ההריון. האזהרות מגיעות לאחר בדיקה שגילתה כי שליש מתוספי המזון שנבדקו אינם מציינים כי המוצר מכיל ויטמין A (רטינול) הידוע כגורם למומים חמורים בעובַּר.
רמות גבוהות של ויטמין A פוגמות בהתפתחותו התקינה של העובר. לפיכך
נשים שנטלו מעל 20,000 יחידות של הוויטמין היו בסיכון גבוה פי 4 ללדת תינוק הסובל מהמומים המולדים. מתוך התינוקות שנולדו לאמהות שצרכו כמויות גבוהות של ויטמין A ליממה, נמצאו 121 מקרים של מומי שפה שסועה, חיך שסוע, הידרוצפאלוס (הצטברות נוזלים סביב המוח) ומומי לב.
אגודת "ניו לייף" הבריטית הפועלת למניעת מומים מולדים, ערכה את הסקר החדש שבחן 60 מוצרי מולטי-ויטמין שנמכרו בין נובמבר 2004 למרץ 2005. 20 מתוך 60 המוצרים לא נשאו אזהרה כי הם כוללים ויטמין A. אלה כוללים גם את "צנטרום" שנמכר בישראל, לצד מותגים נוספים.
בעקבות הממצאים החמורים, הזהירו המומחים מפני צריכת מולטי-ויטמינים כבר מהיום הראשון בו מתוודעת האישה להריון. עם זאת, האזהרות לא כוללות ויטמינים המיועדים ספציפית לנשים הרות. אלה בדרך כלל אינם מכילים ויטמין A, או כוללים רמות נמוכות מאוד שלו.
"מרבית הנשים שצורכות תפריט מאוזן אינן זקוקות לוויטמינים", סיכמו החוקרים, והמליצו לנשים להימנע מצריכת ויטמינים במהלך ההריון, אלא אם כן המליץ על כך הרופא. במקביל המליצו החוקרים להפחית את צריכתם של מזונות העשירים בויטמין A, ובהם כרוב, חסה, גזר, כבד וחלמון ביצה.
דיאטנית: מדובר בהפחדה לחינם
טובה קראוזה - דיאטנית קלינית, מתמחה בתזונה בהריון ולאחר לידה, אינה מסכימה עם הדברים שנאמרו בכתבה. לטענתה, הכתבה מציגה אי דיוק הגובל בהפחדה לחינם. "כמעט כל הירקות והפירות מכילים בטא-קרוטן, חומר שממנו הגוף מסוגל לייצר ויטמין A. אולם בטא-קרוטן אינו טרטוגני", היא אומרת.
"אין שום בעיה לאכול מגוון של פירות וירקות בהריון, גם את הירקות העשירים יותר (אגב, דווקא כרוב וחסה מכילים כמויות נמוכות של בטא-קרוטן...) כלומר, אלה הכהים והכתומים.
"ויטמין A היחיד שמקורו בתזונה ושעלול להדאיג הוא ויטמין A מן החי בצורת רטינול, שנמצא בכמות גדולה בכבד. לכן לא מומלץ לאכול כל יום כבד בהריון אלא בתדירות נמוכה".
לגבי ביצים, היא טוענת, אין שום מניעה לאכול את החלמון. "חלמון של ביצה גדולה מכיל 63 מיקרוגרם רטינול שהם 210 יחידות בינלאומיות", אומרת קראוזה. "הקצובה המומלצת לנשים בהריון היא 770 מיקרוגרם ביום או 2566 יחידות בינלאומיות. מכאן שחלמון ביצה מכיל רק 8% ממה שיש לצרוך ביום בזמן הריון. כדי להגיע לכמות שעלולה לסכן את העובר צריך לאכול הרבה מאוד ביצים...
"בנוסף, חשוב לשים לב שהוויטמינים שבהם מדובר בכתבה הינם תכשירים המכילים כמויות גדולות של ויטמין A. התכשירים המשווקים בארץ ומיועדים לנשים הרות ומיניקות אינם מכילים מינוני ענק שכאלה.
דווקא השורה התחתונה של הכתבה די מוצנעת: "עם זאת, האזהרות לא כוללות ויטמינים המיועדים ספציפית לנשים הרות. אלה בדרך כלל אינם מכילים ויטמין A, או כוללים רמות נמוכות מאוד שלו". לפיכך, כותרת המאמר צריכה להיות: "מומחים מזהירים מכמות עודפת של ויטמין A בהריון".
"כדאי גם לדעת", היא מדגישה, "כי העובדה שוויטמין A בכמויות גדולות הוא טרטוגני אינה חדשה, והיא ידועה זה שנים רבות".